15_eves

2009.02.05
Százados László
A Budapest Tánciskola év végi szereplése a Trafóban immár hagyományosan a próba, a megmérettetés terepe. Megszokottság és meglepetés változó arányban keveredik: újabb és újabb generációk élnek a meghívott alkotók, vagy éppen a saját tanáraik által létrehozott koreográfiák lehetőségeivel. Ugyanakkor a "műhelymunka", a közös kísérletezés, a "megmutatkozás", az együtt-táncolás öröme mellett, a "pedagógiai célokon" túlmutató minőségek forrásává is válhat. A 2008-as estéken bemutatott koreográfiák közül - a tanulmányait Prágában, majd Rotterdamban végző, Budapesten Cunningham-technikát oktató - Vladislavá Malá munkáját az egységes látvánnyá szervezett színpadi világ megteremtésének képessége emelte ki. A monokrómban tartott színvilág; a dinamikai és hangulati váltásokat is követő fénydramaturgia; a testeket szoborszerűvé formáló, vagy árnyéksziluettként körülrajzoló megvilágítás, a zenei kollázs hol szaggatott, hol pedig szelíden áradó vonós- és zongorafutamai, robbanékony ütős-zenéje, mind ugyanannak a letisztult látásmódnak a megjelenési formája. Ebbe a közegbe ágyazódnak bele az egyéni és csoportmozgások folyamatosan változó, pontosan és elegánsan megszerkesztett mintázatai.
A kiinduló állapot aszimmetriája adottság: hét táncos van a színpadon - négy lány, három fiú. Mindig marad egy magányos, egy másképp "működő" szereplő, aki azonban mégis a rendszer része. Nincs hierarchia: a testek egyenrangúak, akárcsak az általuk bejárt, megtapasztalt irányok és helyek is a térben. Harmónia   diszharmónia párhuzamosságok és átrendeződés: a beépülő, "tovább adott" új mozdulat, tempó vagy irány, egyben új lehetőséget is jelent. Az időben kissé "elcsúsztatva" összefűzött néhány perces mozgás-szekvenciákat a társas társtalanság finom aszimmetriái: a szólók, duettek, triók, kvartettek egymásba alakulásai szervezik eggyé. A sokrétű, de mégis egységessé ízesülő mozgásnyelv fiatal táncosokat próbára tevő nehézségi foka jelzi a partneri viszonyt, miközben lehetőséget teremt az összhang megtalálására, a közös tér és idő megélésére.
A darab első felében mindez szinte igazi fizikai kontaktus nélkül zajlik: inkább a párhuzamosság, az egymás mellettiség a jellemző. Nincs igazi kommunikáció, de van igazodás: történetek helyett egy geometrikus struktúra részeként mozgó, elkülönült testek - egy zenedoboz felhúzható figurái, vagy éppen test-sorminták. Kezdetben mintha még nemek szerint is szétválasztódna a dinamika és a mozgásanyag, azonban ezek a látszólagos határvonalak később elmosódnak. S bár végig meghatározó marad a nem narratív, érzelmekkel és "jelentéssekkel" kevéssé terhelt, stilizált mozgásnyelv, a nemek keveredése, a kézmozdulatok és érintések, az "üres" ölelések kirajzolta másik test hiánya, a szoros közelség intimebb hangulatot, mikrotörténeteket teremt. Akárcsak a támaszként, vagy az energianyerés eszközeként használt testek, az egyensúlyi helyzetek szoborszerűen kimerevített pillanatai a darab vége felé, a három fiú-lány pár párhuzamos duettjében. De persze felbomlik ez a viszonyrendszer is: egy társ nélkül maradt lány hátrál befelé a csoportozatba. S legvégül mindenki belemagányosodik a maga kis fényketrec-négyszögébe, s azon, mint egy talpazaton mozogva-forogva a sötétbe olvad: hiszen valami állandóan mozgásban tart, mindig tovább lendít, csak a változás vágya állandó - Mennék...

KAD_Kultura_596x90_002

2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma