NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.03.25
Péter Márta
 
Az elmúlt év egyik meglepetése volt a Budapest Tánciskola ex-diákjainak estje; az Új Táncok Angelus Ivántól szerkesztett sorozatában hat egykori növendék, Bakó Tamás, Biczók Anna, Fülöp László, Mészöly Andrea Vadas Zsófia Tamara és Varga Viktória randevúzott a színpadon, hogy élesben próbálja megválaszolni, mit jelent számára a közös gyökérzet, mit jelent a közös „alom”, van-e még mondanivalója a másiknak, létezik-e valamilyen kapocs.  (Munkájukat Mizsei Zoltán vezetésével egészen kiváló, messzi tájak rituális és folklór elemeit a free jazz szabadabb formarendjével ötvöző élőzenei hangzásvilág erősítette.)
 
Meglehet, a címként választott Felületi kötődés arra a kockázatra is utal, amely az efféle, múltidéző találkozásokban rejlik, s amely kockázat most lényegében az előadás motorjává lett. Az immár kiforrott táncos-előadói egyéniségek ugyanis közös alkotásukban a legszebb figyelemmel, friss készenléttel nyíltak egymás felé, s a kevés rögzített koreográfiai részlet mellett a darab hangsúlyai az improvizatív szólókban, kettősökben, többszörös összekapcsolódásokban, mozdulatba szőtt megnyilatkozásokban teljesedtek ki. Ezekben a hajlékony, fűzérszerű testpárbeszédekben vált érzékelhetővé leginkább az a stiláris közösség, amely e régi-új párbeszéd technikai és szellemi kiindulópontja lehetett.
 
Nehéz pontosan megfogalmazni, fogalmivá tenni e táncmód sajátosságait, s talán azért is, mert lényegében az időről, vagyis az időnélküliségről kellene szólni, ahogy e lebegő mozdulatiság valamiképp önállósodva, sajátos egzisztenciaként éled meg. És a váltásban a felületi kötődés is átfordul a mélybe, ahol, úgy tűnik, máig erős és tápláló gyökerekre lel. 
2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma