Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.03.25
Péter Márta
 
Az elmúlt év egyik meglepetése volt a Budapest Tánciskola ex-diákjainak estje; az Új Táncok Angelus Ivántól szerkesztett sorozatában hat egykori növendék, Bakó Tamás, Biczók Anna, Fülöp László, Mészöly Andrea Vadas Zsófia Tamara és Varga Viktória randevúzott a színpadon, hogy élesben próbálja megválaszolni, mit jelent számára a közös gyökérzet, mit jelent a közös „alom”, van-e még mondanivalója a másiknak, létezik-e valamilyen kapocs.  (Munkájukat Mizsei Zoltán vezetésével egészen kiváló, messzi tájak rituális és folklór elemeit a free jazz szabadabb formarendjével ötvöző élőzenei hangzásvilág erősítette.)
 
Meglehet, a címként választott Felületi kötődés arra a kockázatra is utal, amely az efféle, múltidéző találkozásokban rejlik, s amely kockázat most lényegében az előadás motorjává lett. Az immár kiforrott táncos-előadói egyéniségek ugyanis közös alkotásukban a legszebb figyelemmel, friss készenléttel nyíltak egymás felé, s a kevés rögzített koreográfiai részlet mellett a darab hangsúlyai az improvizatív szólókban, kettősökben, többszörös összekapcsolódásokban, mozdulatba szőtt megnyilatkozásokban teljesedtek ki. Ezekben a hajlékony, fűzérszerű testpárbeszédekben vált érzékelhetővé leginkább az a stiláris közösség, amely e régi-új párbeszéd technikai és szellemi kiindulópontja lehetett.
 
Nehéz pontosan megfogalmazni, fogalmivá tenni e táncmód sajátosságait, s talán azért is, mert lényegében az időről, vagyis az időnélküliségről kellene szólni, ahogy e lebegő mozdulatiság valamiképp önállósodva, sajátos egzisztenciaként éled meg. És a váltásban a felületi kötődés is átfordul a mélybe, ahol, úgy tűnik, máig erős és tápláló gyökerekre lel. 

Roma_nok_kultura_banner_002

2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma