Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2011.02.07
Halász Tamás
A tudatosan irányított-uralt esetlegesség, a test és szellem emlékképei adják a Hodworks csapatának 2010-ben létrehozott improvizáció-alapú sorozata, a tárgyévben hat epizódot megélt Mindennapi rutin talapzatát. Mint a képrámára feszített kanavász, úgy viszonyul a szilárd keretekre vont, aggatott, feszített improvicáció e hattételes sorozatban a kiérlelt struktúrához. (Itt jegyzendő meg, hogy a széria címét Duliskovitch Bazil festőművész kiállításától kölcsönözte.)
Komoly szavak ezek, talán túlzottan is, pedig a Mindennapi rutin epizódjai mentesek mindenfajta spekuláló okoskodástól, becsvágyó szemforgatástól, tettetéstől. A tánc kiapadhatatlan gazdagsága adja erejüket, a gesztusokba sűrített talány és egyértelműség, az ismerős és a hívogató ismeretlen különös, megkapó, végtelenül spontán játékai, tusái zajlanak sistergő rögtönzésben, immár 2010 tavasza óta színpadán.
A Mindennapi rutint nézni tanulságos, tehát jó. Jó nézni mindazért, amiért e műfajt olyan nagyon szeretni lehet. A szürrealizmushoz, a beszédhez, énekhez kacskaringós utakon eljutott Hód Adrienn és sokirányúan tapasztalt csapata tagjai most a tiszta, külső, vendég-eszközöktől jobbára érintetlen tánc eszköztárára szorítkoznak. Mizsei Zoltán remekül – élőben – szerkesztett zenéi és merész csendjei, morajai sodorják-sodródnak vele: olykor csak finom, alig-neszeket hallani, máskor ütőshangszerek, vagy orgona orkánja seper végig a színen.
A Mindennapi rutin darabjai – mint azt az előadó-alkotótársak hangsúlyozzák – nem kész alkotások. Ilyen módon is érdemes – de nem szükségszerű – befogadni őket. Egészen más kérdés, hogy az epizódok ereje, helye, értéke bizony könnyűszerrel lemos más, késznek nevezett táncműveket. De ez sem az abszolút lényeg.
Felfedezünk: ők ott, a táncpadlón, mi pedig – egyes alkalmakkor, szertartásosan körbeülve, olykor hagyományosan, frontálisan betájolva – a nézőtéren. Figyeljük, ahogy jelentés halmoztatik a mozdulatokba: figyeljük magunkat, ahogy jelentést halmozunk mozdulataikba. Mindemellett kitakartan, rejtezetlenül szembesülhetünk a tánc titokzatos születési körülményeivel is: az improvizáció természetrajzát tanulmányozhatjuk élesben, avatottaktól, kik a szemünk előtt keresnek, tapogatóznak, s lelnek irányt pillanatról pillanatra. Jól kiválasztott, alig változó, remek gárda játszik-mutat nekünk szabadságot és tudatosságot. Magával ragadó játékukban látunk felépülni majd elbomlani illékony gesztust, kompozíciót, konfliktust, közösséget. Sokoldalúan érzéki táncukban erő és múlandóság, jelentés és sejtelem. Dráma, irónia, agresszió és gyengédség – a sokféle, emberi.

Roma_nok_kultura_banner_002

2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma