NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2011.02.07
Halász Tamás
A tudatosan irányított-uralt esetlegesség, a test és szellem emlékképei adják a Hodworks csapatának 2010-ben létrehozott improvizáció-alapú sorozata, a tárgyévben hat epizódot megélt Mindennapi rutin talapzatát. Mint a képrámára feszített kanavász, úgy viszonyul a szilárd keretekre vont, aggatott, feszített improvicáció e hattételes sorozatban a kiérlelt struktúrához. (Itt jegyzendő meg, hogy a széria címét Duliskovitch Bazil festőművész kiállításától kölcsönözte.)
Komoly szavak ezek, talán túlzottan is, pedig a Mindennapi rutin epizódjai mentesek mindenfajta spekuláló okoskodástól, becsvágyó szemforgatástól, tettetéstől. A tánc kiapadhatatlan gazdagsága adja erejüket, a gesztusokba sűrített talány és egyértelműség, az ismerős és a hívogató ismeretlen különös, megkapó, végtelenül spontán játékai, tusái zajlanak sistergő rögtönzésben, immár 2010 tavasza óta színpadán.
A Mindennapi rutint nézni tanulságos, tehát jó. Jó nézni mindazért, amiért e műfajt olyan nagyon szeretni lehet. A szürrealizmushoz, a beszédhez, énekhez kacskaringós utakon eljutott Hód Adrienn és sokirányúan tapasztalt csapata tagjai most a tiszta, külső, vendég-eszközöktől jobbára érintetlen tánc eszköztárára szorítkoznak. Mizsei Zoltán remekül – élőben – szerkesztett zenéi és merész csendjei, morajai sodorják-sodródnak vele: olykor csak finom, alig-neszeket hallani, máskor ütőshangszerek, vagy orgona orkánja seper végig a színen.
A Mindennapi rutin darabjai – mint azt az előadó-alkotótársak hangsúlyozzák – nem kész alkotások. Ilyen módon is érdemes – de nem szükségszerű – befogadni őket. Egészen más kérdés, hogy az epizódok ereje, helye, értéke bizony könnyűszerrel lemos más, késznek nevezett táncműveket. De ez sem az abszolút lényeg.
Felfedezünk: ők ott, a táncpadlón, mi pedig – egyes alkalmakkor, szertartásosan körbeülve, olykor hagyományosan, frontálisan betájolva – a nézőtéren. Figyeljük, ahogy jelentés halmoztatik a mozdulatokba: figyeljük magunkat, ahogy jelentést halmozunk mozdulataikba. Mindemellett kitakartan, rejtezetlenül szembesülhetünk a tánc titokzatos születési körülményeivel is: az improvizáció természetrajzát tanulmányozhatjuk élesben, avatottaktól, kik a szemünk előtt keresnek, tapogatóznak, s lelnek irányt pillanatról pillanatra. Jól kiválasztott, alig változó, remek gárda játszik-mutat nekünk szabadságot és tudatosságot. Magával ragadó játékukban látunk felépülni majd elbomlani illékony gesztust, kompozíciót, konfliktust, közösséget. Sokoldalúan érzéki táncukban erő és múlandóság, jelentés és sejtelem. Dráma, irónia, agresszió és gyengédség – a sokféle, emberi.
2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma