Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2009.02.05
Tóth Ágnes Veronika
Igazán örülök, hogy én méltathatom az egyik legbátrabb, legszellemesebb hazai koreográfusnőt, Hód Adriennt, mert régóta ismerem és szeretem a munkáit. Hód Adrienn, ha akarna, nyilván továbbra is tudna elegáns, szigorúan szerkesztett táncdarabokat komponálni, hiszen ezt már számtalanszor bebizonyította. De úgy tűnik, minél virtuózabb és "megbízhatóbb", koreográfus lehetne, annál kevésbé akar az lenni. Ezért egyre inkább arra érdemes figyelni, mi az, amit tudatosan kerül, mi az, amiről önként lemond. Mert senki ne ringassa magát abba a tévhitbe, hogy az az út, melyen a koreográfus az utóbbi években, a Fészek című darab óta elindult - és amelynek a végleteit jelenleg, a Pont, illetve az ominózus, Kapcsolódjunk és bömböltessük c. darabbal ízlelgeti - csupán véletlenszerű. Nem az: elszánt kísérlet, melynek során a táncszínpadi szerepeket és kliséket sorra felmutatja, kinevetteti és dekonstruálja. Ismerős lehet a szándék, a 60-70-es években a posztmodern tánc megteremtői álltak elő hasonlóval, de Hód Adrienn munkája nálunk még mindig kakukktojásnak számít. "NEM kell a látvány nem kell a virtuozitás nem kell az átalakulás és a varázslat és az utánzás nem kell a csillogás és a sztárok felsőbbrendűsége nem kell a hősiesség nem kell a hősietlenség nem kell a szemét képi világ nem kell az előadó vagy a néző bevonása a darabba nem kell a stílus nem kell camp nem kell az előadó trükkös csábítása nem kell az eredetieskedés nem kell megrendítő jelenet és megrendülés." - írta Yvonne Rainer már 1965-ben.
A Kapcsolódjunk... egy fiatal táncos kudarctörténete. Üdítően friss, önreflexív, önironikus munka, melyben Hód Adrienn az összes tipikus, színpadi léthez kötődő helyzetet szisztematikusan és radikálisan kifordítja. Vass Imre magányos próbája a sikertelen kísérleteknél önmarcangoló farkasüvöltésbe torkollik, a megalázó próbatáncon a szigorú felvételiztető bőrébe bújt Garai Júlia úgy sorolja a pályázó összes gyengeségét, mintha elégedetlen vevő lenne egy marhavásáron, a közönség bevonásából privát randevú-megbeszélés kerekedik, a nézőket pimasz rutinnal tapsoltatják a szereplők. A táncosok bármikor identitást cserélnek, a legintimebbnek tűnő helyzetekből is kiásítanak/kikacsintanak, idézőjelbe teszik saját előadói szerepüket, ráadásul tetszőlegesen tologatják a színpadi tér határait. Hód Adrienn darabját ellenállhatatlan abszurd humor jellemzi, és ez egyértelműen Garai Júlia és Vass Imre, illetve a komédiázásban olykor a táncosokon is túltevő zenészek - Mizsei Zoltán és Temesvári Balázs - személyes varázsának, gátlástalanságának, könnyedségének tudható be. Végül rezignált utóiratban tudatják velünk, hogy a főszereplő táncos divattervezővé avanzsált e terméketlen kitérő után, amit a kortárs tánc jelentett neki: bárcsak magánügy lenne, de nem az. Ebben a végignevetett egy órában sajnos több derül ki a hazai táncospálya dühítő létbizonytalanságáról, mintha átfogó statisztika készült volna a témáról.

Roma_nok_kultura_banner_002

2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma