NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2009.02.05
Tóth Ágnes Veronika
Igazán örülök, hogy én méltathatom az egyik legbátrabb, legszellemesebb hazai koreográfusnőt, Hód Adriennt, mert régóta ismerem és szeretem a munkáit. Hód Adrienn, ha akarna, nyilván továbbra is tudna elegáns, szigorúan szerkesztett táncdarabokat komponálni, hiszen ezt már számtalanszor bebizonyította. De úgy tűnik, minél virtuózabb és "megbízhatóbb", koreográfus lehetne, annál kevésbé akar az lenni. Ezért egyre inkább arra érdemes figyelni, mi az, amit tudatosan kerül, mi az, amiről önként lemond. Mert senki ne ringassa magát abba a tévhitbe, hogy az az út, melyen a koreográfus az utóbbi években, a Fészek című darab óta elindult - és amelynek a végleteit jelenleg, a Pont, illetve az ominózus, Kapcsolódjunk és bömböltessük c. darabbal ízlelgeti - csupán véletlenszerű. Nem az: elszánt kísérlet, melynek során a táncszínpadi szerepeket és kliséket sorra felmutatja, kinevetteti és dekonstruálja. Ismerős lehet a szándék, a 60-70-es években a posztmodern tánc megteremtői álltak elő hasonlóval, de Hód Adrienn munkája nálunk még mindig kakukktojásnak számít. "NEM kell a látvány nem kell a virtuozitás nem kell az átalakulás és a varázslat és az utánzás nem kell a csillogás és a sztárok felsőbbrendűsége nem kell a hősiesség nem kell a hősietlenség nem kell a szemét képi világ nem kell az előadó vagy a néző bevonása a darabba nem kell a stílus nem kell camp nem kell az előadó trükkös csábítása nem kell az eredetieskedés nem kell megrendítő jelenet és megrendülés." - írta Yvonne Rainer már 1965-ben.
A Kapcsolódjunk... egy fiatal táncos kudarctörténete. Üdítően friss, önreflexív, önironikus munka, melyben Hód Adrienn az összes tipikus, színpadi léthez kötődő helyzetet szisztematikusan és radikálisan kifordítja. Vass Imre magányos próbája a sikertelen kísérleteknél önmarcangoló farkasüvöltésbe torkollik, a megalázó próbatáncon a szigorú felvételiztető bőrébe bújt Garai Júlia úgy sorolja a pályázó összes gyengeségét, mintha elégedetlen vevő lenne egy marhavásáron, a közönség bevonásából privát randevú-megbeszélés kerekedik, a nézőket pimasz rutinnal tapsoltatják a szereplők. A táncosok bármikor identitást cserélnek, a legintimebbnek tűnő helyzetekből is kiásítanak/kikacsintanak, idézőjelbe teszik saját előadói szerepüket, ráadásul tetszőlegesen tologatják a színpadi tér határait. Hód Adrienn darabját ellenállhatatlan abszurd humor jellemzi, és ez egyértelműen Garai Júlia és Vass Imre, illetve a komédiázásban olykor a táncosokon is túltevő zenészek - Mizsei Zoltán és Temesvári Balázs - személyes varázsának, gátlástalanságának, könnyedségének tudható be. Végül rezignált utóiratban tudatják velünk, hogy a főszereplő táncos divattervezővé avanzsált e terméketlen kitérő után, amit a kortárs tánc jelentett neki: bárcsak magánügy lenne, de nem az. Ebben a végignevetett egy órában sajnos több derül ki a hazai táncospálya dühítő létbizonytalanságáról, mintha átfogó statisztika készült volna a témáról.
2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma