2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

 
 
Az 1998-ban alapított, kezdetben főleg független magyar táncművészeket tömörítő L1 Egyesület egyik alapvető célja a kortárs tánc népszerűsítése – külföldi és magyar produkciók és koprodukciók létrejöttének elősegítése, valamint tehetséges művészek munkáinak bemutatása révén. Az L1 Kortárs Táncfesztivál (új nevén L1danceFest), az egyesület legjelentősebb, évente megrendezendő eseménye az elmúlt időszak során fokozatosan alakult át egyre szélesebb földrajzi és előadó-művészeti spektrumot felölelő nemzetközi szemlévé, mely már nem csupán az L1-tagoknak és rezidens művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, hanem elsősorban neves külföldi fellépők munkáit igyekszik megismertetni a magyar közönséggel.
 
Az idei év meghívott országai: Chile, Csehország, Dánia, Hollandia, Japán, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Svédország és az USA
 
Részletes program
szeptember 19.
20:00 MU Színház – Christine Borch (DK/DE) / The body that comes
21:00 MU Színház– Cie József Trefeli (HU/CH) / JINX 103
21:30 MU Színház – Nanohach (CZ) / Suna No Onna (Sand woman)
 
szeptember 20.
19:00 BAKLEIT M.A.C., Stúdió – Zéró Balett (HU) / A hang közepe / The middle of the sound
20:30 BAKLEIT M.A.C., Hangár – Naoko Tanaka (JP/DE) / Die Scheinwerferin – The shine thrower, a journey inside
21:30 BAKLEIT M.A.C., Stúdió – Rodrigo Sobarzo de Larraechea (Chile/NL) / Mining
 
szeptember 21.
20:00 MU Színház – Ladjánszki Márta (HU/PL) / JOSHA – a portrait
21:30 MU Színház – Daniel AlmgrenRecén (SE/PL) / dance(Rafał)
 
szeptember 22.
19:00 Nemzeti Táncszínház, Refektórium – Vass Imre (HU) / GAP – The soloist - BEMUTATÓ
20:15 Nemzeti Táncszínház, Nagyszínpad – Granhøj Dans (DK) / Men & Mahler – magyarországi premier / Hungaran premier
 
szeptember 23.
17:00 MU Színház – Frissek Speciál (Buday Enikő performansz / Dányi Kriszta (Morningdeer) énekes-zenész / Kertész Endre csellista / Meszerics Bandi énekes / Nagy Csilla táncművész-koreográfus)
19:00 MU Színház – Ligia Manuela Lewis (USA/DE) / Sensation 1. – Conviction Series
19:00 MU Színház – Maik Riebort (DE) / This meaning
20:30 MU Színház - Cédric Dupire and Gaspard Kuentz (FR) / "We don't care about music anyway" documentary film screening for free ’80
 
Kísérő programok
 
szeptember 18-24.
MAMŰmeetsL1 és Pásti Nóra kiállítása – MU Színház Kiállítótér – MU Theatre Foyer
 
szeptember 19., 12:30–15:30
Joe Alegado (USA/CZ) / Limon based modern dance training – Magyar Táncművészeti Főiskola /
 
szeptember 19-23.
TALKING THROUGH V4+ nyitott vitabeszélgetések a DANCE SCRIPT tánckritikai laboratórium résztvevőinek közreműködésével – minden nap az előadások után
 
szeptember 20-21., 12:00–15:00
Me and the Machine (UK) / When we meet again (introduced as friends) – interactive installation / Krétakör Bázis
 
szeptember 22., 12:00–15:00
Me and the Machine (UK) – workshop / Krétakör Bázis
 
 
szeptember 20-24.
DANCE SCRIPT – Laboratory of Dance Criticism / Krétakör Bázis
 
szeptember 22-23., 11:00–15:00
Maik Riebort (DE) / Improvisation and Composition workshop / Trafó Stúdió
2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.
2012.08.29
Idén ismét részt vesz a Nemzeti Táncszínház a szerdán kezdődő, kétévente sorra kerülő düsseldorfi NRW Nemzetközi Táncvásáron.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma