728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2017.05.25

Akár már 2018 januárjától elindulhat az a művészjáradék-program, amely a 65 év feletti rangos művésztársadalomnak nyújtana segítséget, míg a fiatalabb művészeknek egy ösztöndíjrendszerrel szeretnék biztosítania a stabil művészi tevékenységet – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésén, ahol díjat kapott Sára Sándor, Törőcsik Mari, Osskó Judit, Bertha Zoltán és Balázs Bécsi Gyöngyi.

Budapesten, a Pesti Vígadóban tartott közgyűlést a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) május 25-én, ahol Hoppál Péter köszöntőbeszédében megfogalmazta: az elmúlt esztendőben sokat léptek előre a kulturális identitás fejlesztése érdekében, illetve a kis közösségeken keresztül a közösségi művelődés megerősítése területén. Kiválóan halad a kulturális alapellátás programja, a művészeti terület számos intézménye is bekapcsolódott a közművelődési szolgáltatásba. Mint hangsúlyozta: hiszünk abban, hogy a művészetekkel, a kultúrával megélt élet tartalmasabbá válik a fővárostól távoli országrészekben is.

 

20170525-20


Nagyon sokat haladtunk előre a kulturális infrastruktúra megújításában is – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: nagy-nagy építkezés indult, 2010 után nemcsak a Pesti Vígadó és a Zeneakadémia teljes felújítása történt meg, hanem a korábbi kormányzat által bezárt Erkel Ferenc Színházat is átadták a közönségnek. Azóta további épületeket vettek célba, és a Hagyományok Háza székházát: a Budai Vígadót is teljes körűen felújítják, valamint hozzákezdenek az Iparművészeti Múzeum csodálatos szecessziós palotájának felújításához is. A Magyar Állami Operaháznak létrehozzák az új műhelyházát, és megkezdik az Operaház felújítását is. Hoppál Péter megjegyezte: új objektumok felújítása is tervben van, és az is ismert lehet mindenki előtt, hogy a Liget Budapest Projekt keretében számos múzeum fog létrejönni és megújulni: az új Nemzeti Galéria, a Közlekedési Múzeum, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is megnyitja majd kapuit.

 

Figyelmet szentelünk a vidék kulturális lehetőségeknek is, ezért örömmel jelentem be, hogy nem európai uniós, hanem ez alkalommal is magyar nemzeti forrásból fog megújulni a vidéki színházak egész sora, köztük a debreceni, a kaposvári és a veszprémi színház, valamint számos más egyéb művészeti intézmény és épület újulhat meg a Modern Városok Program keretében – magyarázta az államtitkár.

 

20170525-27


A kulturális területen dolgozók munkáját is megbecsüljük, bértáblájuk 2008 óta mozdulatlan volt, idén január 1-től azonban a kulturális területen bérfejlesztési program indult el, így a teljes magyar állami és önkormányzati fenntartású kulturális intézményrendszerben mintegy 20 200 közalkalmazott számára tudtuk bevezetni a 15 százalékos kulturális illetménypótlékot – hangsúlyozta az államtitkár. Megköszönte az MMA javaslatait és tartalomszolgáltatását is, amelyekkel az emlékezetpolitikában segítették a munkát, így járulva hozzá a Kodály Zoltán- és Arany János-emlékév során a méltó megemlékezéshez.

 

Az MMA ösztönzésére évek óta foglalkozik azzal a kormány, hogy egy művészjáradék-programmal a 65 év feletti rangos művésztársadalomnak nyújtsanak segítséget, míg a fiatalabb művészeknek egy ösztöndíjrendszerrel szeretnék biztosítania a stabil művészi tevékenységet. Már javaslatot tettek a 65 év feletti művészek járadékára, így akár 2018 januárjától el is indulhat – mondta el Hoppál Péter.

 

„Ha minket elfog az idők zivatarja, nem lesz az Istennek soha több magyarja” – idézte az államtitkár Arany Jánost, elmondva, milyen fontos a nemzeti identitásmegerősítés, amelyet segítenek az olyan programok, mint az Arany 200.

 

20170525


A közgyűlésen díjakat is adtak át.

A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját Sára Sándor filmrendező, a nemzet művésze;

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Törőcsik Mari színművész, a nemzet művésze;

A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Osskó Judit építész, újságíró;

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díját Bertha Zoltán irodalomtörténész, akadémikus;

A Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét Balázs Bécsi Gyöngyi, a Kallós Alapítvány elnöke

kapta. Az idei köztestületi díjazottak előtt Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, tanár vette át a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét, aki 2016-ban kapta az elismerést meghatározó irodalmi és nevelési tevékenységéért. Törőcsik Mari nevében – aki kezelése miatt nem tudott eljönni a közgyűlésre – Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vette át a díjat.

 

Kultúra.hu

 

Fotó: Papp Eszter

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma