Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.10.18

Ismerjük Liszt Ferencet mint embert, mint saját korának sztárját? Tudjuk, milyen kapcsolat fűzte őt a királyi családhoz? A Gödöllői Királyi Kastélyban október 20. és 22. között a zeneszerző életével és műveivel találkozhatunk a XVI. Liszt Fesztivál keretében, de érkeznek a Virtuózok felfedezettjei és híres külföldi fellépők is. A részletekről dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója mesélt.

Már 16. alkalommal rendezik meg a Liszt Fesztivált. Idén milyen új kezdeményezések, programok színesítik majd az eseményt?

A fesztiválon évről évre Liszt Ferenc műveihez kapcsolódó koncerteket hallhat a közönség, hiszen egy zeneszerző lelkét a művein keresztül lehet leginkább megismerni. Idén azonban szerettük volna, ha tágabb értelemben is találkozhatnak az érdeklődők a művésszel. Liszt Ferenc – hasonlóan Erzsébet királynéhoz – olyan személy, akiről mindenki hallott, viszont életéről, mindennapjairól keveset tudnánk elmondani. Ezért tűztük ki célul, hogy az idei rendezvényen kicsit jobban megismertetjük a mestert a közönséggel. Így kiállítást is szervezünk a hétvégére, ahol többek között arra keressük majd a választ: hogyan is kapcsolódik személye a királyi udvarhoz, és ki rajongott érte különösen? Mi magyarok például tudjuk, hogy magyar volt, az osztrákok azonban szeretik osztráknak mondani. Miért? Ez is kiderül azok számára, akik ellátogatnak az ingyenes tárlatra.


Diszterem


A másik újdonság, hogy idén nemcsak muzsikával, hanem előadással is várunk mindenkit. Grassalkovichtól Széchenyiig a zene tükrében címmel október 21-én délután négy órától tart majd humoros szalonbeszélgetést Dr. Horváth Attila alkotmányjogász, jogtörténész, aki a magyar arisztokrácia és zene kapcsolatát mutatja be.


Szintén új koncepció, hogy szeretnénk a Liszt Fesztivál keretében külföldi művészeket és fiatal tehetségeket is vendégül látni. Svájcból érkezik hozzánk Ivo Haag és Soós Adrienn, akiknek 4 kezes zongoraestjét a Barokk Színházban élvezheti a közönség október 20-án hét órától, de ugyanekkor kezdődik a Díszteremben Jandó Jenő zongoraestje is. A fiatalok közül itt lesznek velünk a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor felfedezettjei, akik október 20-án Nyílt Óra Zenei élménybeszámolót tartanak az iskolásoknak. A népszerű műsorban megismert ifjú zenészek koncertet adnak és mesélnek fellépéseikről, élményeikről. Arról, mi történt velük a tévéműsor óta. Mindeközben próbálják arra ösztönözni a gyerekeket, hogy ismerkedjenek meg minél több hangszerrel, és kezdjenek zenei tanulmányokba. A Virtuózok hét művésze pedig nagykoncertet is ad október 21-én este a Lovardában. Majd október 22-én egy fiatal, 1989-ben született japán művész, Miyuji Kaneko lép fel.

 

2013_liszt1020_2


Ezek szerint nagyon színes programkínálattal várják a látogatókat. Hogyan döntöttek arról, kik lesznek az idei fellépők?

Az idei évben Szilasi Alex zongoraművészt kértük fel a Liszt Fesztivál megújítására. Ő lett a fesztivál zenei igazgatója is, és ő készítette el a programsort is. Emellett lefektette azokat az alapelveket, melyek mentén nemcsak az idei, de a következő évek Liszt fesztiváljait is megrendezzük majd. Ezek közé tartozik, hogy kiállítás, szalonbeszélgetés, előadás egészítse ki a koncertek nyújtotta zenei élményt, és a fellépők között legyenek külföldi művészek és fiatal tehetségek is. Mindezt egy hosszabb távú koncepcióként vetette papírra az igazgató úr.

 

Miért éppen Liszt Ferencről nevezték el anno a fesztivált? Járt ő a Gödöllői Királyi Kastélyban? Milyen kapcsolat fűzte a királyi családhoz?

Pont erre próbálunk választ adni a kiállításunkon, amely nem egy átlagos tárlat lesz. Rengeteg történet, sok naplórészlet és néhány tárgy fűszerezi majd az anyagát. Bár ma úgy tudjuk, hogy a művész nem járt a gödöllői kastélyban, az biztos, hogy Erzsébet királyné és családja nagyon szerette a muzsikáját. Talán mai szóval azt mondhatnánk, hogy a kor egyik legnagyobb sztárja Liszt Ferenc volt. Erzsébet és Ferenc József legkisebb gyermeke, Mária Valéria pedig rajongott érte. Még privát találkozót is szerveztek, hogy a kis, gödöllői királykisasszony meglátogathassa budapesti otthonában a nagy mestert.

 

IMG_4515


A zene mindig fontos szerepet töltött be a kastély életében?

Igen. Jól mutatja ezt, hogy a VII. épületszárnyunk neve: muzsikus szárny, mivel Grassalkovich Antal, a kastély egykori tulajdonosa külön épületszárnyat építtetett a zenekara számára. Itt található Magyarország legrégebbi színházterme, a Barokk Színház is, amelyről nem tudjuk pontosan, mikor épült, de az biztos, hogy 1781-ben már előadásokat tartottak benne.

 

Nem a Liszt Fesztivál az egyetlen zenei program a kastély falai között. Milyen koncertekre látogathat még el a közönség?

Számtalan zenei rendezvénnyel készülünk még. Bár Erzsébet királyné születésének 180. évfordulója alkalmából elsősorban az Erzsébet királyné emlékévhez kötődnek programjaink, most van Máriai Terézia születésének 300. évfordulója is. Ehhez kapcsolódva az Osztrák Kultúrfórummal együtt november 10-én tartunk rendhagyó koncertet és előadást a kastélyban. A bécsi Wagenburg igazgatóasszonya érkezik hozzánk, ő fog mesélni Mária Teréziáról és uralkodásának máig tartó hatásáról, majd a program második részében egy osztrák duó lép fel, akik nemcsak Mária Terézia korából játszanak darabokat, hanem kortárs műveket is bemutatnak a közönségnek. Emellett november 25-én lesz egy Bach-koncertünk Fülep Márk fuvolaművész előadásában. Ennek az eseménynek sajnos egy szomorú apropója is van. A kísérő Gábor József zongoraművész lett volna, néhány hete azonban elhunyt. Így az ő tiszteletére tartjuk meg az előadást a Barokk Színházban. Majd december 10-én fellép Szilasi Alex is, az évet pedig december 30-án a Lajkó Félix Trió koncertjével zárjuk.

 

Más rendezvényekkel, kezdeményezésekkel is megszólítják az érdeklődőket az év vége előtt?

Lesz még egy időszaki kiállításunk, amely november 17-én nyílik, és Erzsébet királyné ruháit és azok másolatait vonultatja fel. Czédly Mónika gödöllői divattervező – aki idén kapott Magyar Kézműves Remek díjat – hosszú évek óta kutatja Erzsébet királyné öltözködési szokásait, és számos ruháját elkészítette kiegészítőkkel együtt. Ezeket a látogatók úgy nézhetik majd meg, hogy elhelyezzük mellettük az eredeti ábrázolásokat is: festményeket, képeket – láttatva: hogyan viselte őket a királyné.


1126


Ezen kívül kiírtunk egy pályázatot is gyerekeknek. Két korosztályt szólítunk meg, a 14 év felettieknek Bye bye Szása címmel, a kisebbeknek pedig Kérdezd a nagyit! címmel hirdettünk riporterversenyt. Arra biztatjuk a gyerekeket, keressenek az ismeretségi körükben valakit: nagymamát, nagypapát, szomszédot, akinek van emléke arról, hogy milyen is volt a gödöllői kastélyban az élet 1990 előtt. Ez a gyerekeknek ugyanolyan történelem, mint Erzsébet királyné élete. Ezért gondoltuk, hogy elkezdjük kutatni ezt az időszakot, méghozzá nem is akár hogyan: hanem a fiatalok segítségével. Pályázni egészen január 29-ig lehet, majd ezt követően igyekszünk minél hamarabb kiválasztani és bemutatni a közönségnek a legjobb alkotásokat. Emellett gyűjtünk tárgyakat is, mivel a diákok közreműködésével a jövő év folyamán szeretnénk létrehozni egy kiállítást is erről az időszakról. A pályázók közül fogjuk kiválasztani azokat a gyerekeket, akik részt vehetnek a tárlat elkészítésében, melyet egy év múlva, ősszel szeretnénk megnyitni. Ezt úgy képzeljük el, hogy maguk a diákok fogják megmondani, mit hova állítsunk ki, ők tervezik meg a kiírásokat, plakátokat, sőt: a sajtóval is ők tartják majd a kapcsolatot, mert sajtóosztályuk is lesz. A kiállítás megnyitóján pedig egy napra az igazgatói széket is átadom nekik.

 

A XVI. Liszt Fesztivál műsora:

Október 20.

10:00 óra – Lovarda

Virtuózok Nyílt Óra: zenei élménybeszámoló a Virtuózokkal iskolásoknak

Résztvevők: Szüts Apor (zongora), Boateng Kármen Stephany (zongora), Sándor Zoltán (hegedű)

Jegyár: 1000 forint

 

Lovarda_koncert


19:00 óra – Barokk Színház

Kamarazenei koncert: Ivo Haag és Soós Adrienn négykezes zongoraestje

Műsor:

Dieter Amman: Regard sur les tradition (1995)

Franz Schubert: B-dúr Szonáta D 617

Liszt: Karácsonyfa (részletek)

C. Debussy: La Mer (A tenger) négykezes változat

Jegyár: 2500 forint (A jegyár magában foglalja a koncert utáni pezsgőskoccintáson való részvétel jogát.)

 

19:00 óra – Díszterem

Jandó Jenő zongoraestje km. Szilasi Dávid (zongora)

Műsor:

Beethoven: Apassionata op. 57.

Liszt: Két legenda – Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak – Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár

szünet

Bartók Béla: Szvit op. 14.

Liszt: Magyar történelmi arcképek: Széchenyi István, Teleki László, Petőfi Sándor

Ravel: Lúdanyó meséi

Jegyár: 2900 forint

 

Október 21.

 

16:00 óra – Barokk Színház

Dr. Horváth Attila alkotmányjogász szalonja

Grassalkovichtól Széchenyiig a zene tükrében

Ingyenes program, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@kiralyikastely.hu

 

42_600x400


19:00 óra – Lovarda

Fiatal Virtuózok zenei estje

Műsor:

Beethoven: A-dúr cselló-zongora szonáta, Op 69 no 3

Szilasi Dávid zongora – Dolfin Balázs cselló

Beethoven-szonáta csellóra és zongorára, Op 5 no 2 g moll

Radnóti Róza zongora – Matuska Flóra cselló

Chopin: Barcarolla Boateng

Kármen Stephany (zongora)

Stravinsky: Tűzmadár (részletek)

Boateng Kármen Stephany (zonogra) – Szüts Apor (zongora)

Liszt Ferenc: Csárdás obstinée

Szüts Apor (zongora)

 

Október 22.

19:00 – Lovarda

Liszt és Csajkovszkij

Miyuji Kaneko japán zongoraművész és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar koncertje

Házigazda: Zelinka Tamás

Műsor:

Liszt: La Campanella

Liszt: Consolation No. 3. (Desz-dúr)

Liszt: Le mal du pays – Honvágy (Zarándokévek)

Schumann-Liszt: Widmung

Liszt: Spanyol rapszódia

Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny

Vezényel: Horváth Gábor

 

Miyuji Kaneko (Kaneko Mijüdzsi Attila) 1989. szeptember 22-én Japánban, Takasaki városában született. Édesapja japán, édesanyja magyar származású. Hat éves korában Magyarországra költözött anyai nagyszüleihez. Zenei tanulmányait a váci Bartók Béla Zeneiskolában kezdte meg. Öt év alatt hét országos versenyen 16 díjat nyert. Tizenegy évesen felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Képzőjébe, majd 2006-tól ösztöndíjjal meghívást kapott a Tokyo College of Music Zeneművészeti Egyetemre, ahol 2014-ben szerezte meg Master of Musical Arts diplomáját.Wéber Anikó

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma