2016.04.12

A Magyarországi Tájházak Szövetsége április 9-én tartotta éves közgyűlését Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A rendezvényen ünnepélyes keretek között díjazták az Év tájházvezetőjét, Spanics Ágnest, és első alkalommal adták át a Szablyár Péter Emlékplakettet Juhász László részére.

Idén az Év tájházvezetője Spanics Ágnes, a Somogyszobi tájházat működtető Vilma Háza Alapítvány elnöke lett, aki magas színvonalú tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munkája elismeréseként kapta a szakmai elismerést. Spanics Ágnes a kezdetektől aktívan egyengeti Puskás Vilma házának sorsát. Testvérétől, Spanics Katalintól 2010-ben vette át a Vilma Háza Alapítvány elnöki feladatait, amikor pedagógusi pályáját az iskolában befejezte, nyugállományba vonult. Ettől kezdve szinte minden idejét, energiáját annak szentelte, hogy továbbgondolja Somogyszob múltjának hagyományait. Célul tűzte ki, hogy szokásaikat a helyi és az idelátogató fiatalok és az idősebb nemzedék számára egyaránt érdekessé tegye, és a látottakat, hallottakat élményként éljék meg.


index23


Az alapítvány 45 tagjával együtt gondolkodva olyan múzeumpedagógiai tevékenység indult be Vilma házában az elmúlt években, mely nemcsak a helyi iskola tanulóinak, hanem a tájházba látogató diákcsoportoknak is lehetőségeket kínál új ismeretek szerzésére, azok gyakorlatban történő kipróbálására. Az egész évet felölelő programkínálat a hagyományos paraszti kultúra hétköznapjait, ünnepeit eleveníti fel, kiegészítve a paraszti étkezés azon elemeivel, melyek gyakran „látogatófogók” is lehetnének.


Somogyszob_Vilma-haz


A Szablyár Péter Emlékplakettet első alkalommal adta ki a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A szervezet 2015. október 2-án Terényben megtartott közgyűlésén határozta el az elismerés megalapítását, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát kívánja elismerni.  Az első, 2016. április 9-én történő átadást követően kétévenként ítélik oda a plakettet. Györfi Balázs szobrász munkáját, a Szablyár Péter Emlékplakettet a szövetség első alkalommal Juhász Lászlónak, a Mezőcsáti Tájház tulajdonosának adományozta. Példaértékű, tudományos hitelességű, elkötelezett, a népi építészeti értékeket őrző tevékenységét és múzeumpedagógiai munkásságát ismerte el a Magyarországi Tájházak Szövetsége, egyúttal tisztelgett alapító ügyvezető elnöke, Szablyár Péter emléke előtt.


indextajhaz


Juhász László két kiadványt is magáénak tudhat. Az egyik általa jegyzett könyv címe: A településszerkezet és az építkezés változásai Mezőcsáton a kezdetektől a 20. század végéig, a másik címe: Egy népi műemlék Mezőcsáton, mely saját tájházát mutatja be. Juhász László az évente megrendezett tájházas találkozók rendszeres résztvevője, programjaival kapcsolódik az országos tájházas rendezvényekhez, 2010-ben pedig a Magyarországi Tájházak Szövetsége az „Év tájházvezetője” cím adományozásával ismerte el kiemelkedő tevékenységéért.


Mezocsati_Tajhaz


A díjakat dr. Bereczki Ibolya elnök, dr. Páll István, a Felügyelő Bizottság tagja és Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök adta át.

kaszas_kultura596-90

Robin_Williams_6451536411_cropped56

2018.07.23

Robin Williams hagyatékából, műtárgyaiból és személyes tárgyaiból rendeznek árverést októberben – jelentette be július 20-án a Sotheby’s aukciósház. A Creating a Stage című árverésen szobrokra, kortárs műalkotásokra és olyan személyes tárgyakra is lehet majd licitálni október 4-én New Yorkban, mint a néhai színész kerékpárja, karórái és díjai.

lfkz_mokus_foto_major_kata

2018.07.22

Először koncertezik a Művészetek Völgyében az 55 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar! Két fellépésük lesz július 26-án: 16 órakor a Völgykomolyzene helyszínén, a kapolcsi római katolikus templomban játszanak klasszikus darabokat, 21 órakor pedig a „nagyszínpadon”, a Nemzeti Szín-Téren Szirtes Edina Mókussal adnak világzenei koncertet.

koszeg_ostrom_2

2018.07.22

Bemutatják Szulejmán szultán sátrát, és történelmi íjászverseny is lesz 100 jelmezes résztvevővel augusztus 3. és 5. között a Félhold és telihold – XII. Kőszegi Ostromnapok keretében – közölték a program szervezői. Ám a Kőszegi Ostromnapok rendezvényei nem érnek véget az ostrommal: egész augusztusban kínálnak képzőművészeti, irodalmi, zenei programokat a Kőszegre és környékére érkezőknek.

Több magyar független színházi társulat előadása lesz látható az augusztus 3-án kezdődő szegedi Thealter fesztiválon, a kilencnapos seregszemlén a hagyományokhoz híven több tehetséges, fiatal alkotócsapat is bemutatkozik a szegedi közönségnek. Már 28. alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK Egyesület a Thealter nemzetközi színházi fesztivált, amely a határon túli produkciókon kívül számos magyarországi társulat számára jelent bemutatkozási lehetőséget.

Kezdődik a Fesztiválakadémia július 23-án. Hét esti hangverseny, matinékoncertek, mesterkurzusok és előadások is várják a közönséget július 29-ig a budapesti Zeneakadémián. A rendezvény vendége lesz Shlomo Mintz hegedűművész, Natalie Clein és Danjulo Ishizaka csellóművész, az Infusion Trio, valamint Sárközi Lajos prímás és zenekara. Az Európa hajón is különleges koncert várja az érdeklődőket A zenének lelke van címmel.

Két Médiatanács-támogatású film is debütál jövő július 28-án: az RTL Klub vetíti az Oscar-díjas Mindenki rendezőjének, Deák Kristófnak új, kisjátékfilmjét A legjobb játék címmel, amely gép és ember kapcsolatát feszegeti, illetve Isonzótól a Piaveig címmel a Duna TV mutatja be Osgyáni Gábor kétrészes dokumentumfilmjét, melyben az első világháború magyar vonatkozású emlékhelyeit keresik fel az egykori olasz fronton. Az ismétlések között is sok mecenatúrás alkotás várható még júliusban, többek között Dell’Edera Dávid Annecy-ban díjazott Balkon című animációja és a Szürke senkik című monarchiabeli háborús játékfilm Kovács István rendezésében.

Már biztos, hogy szeptember 22-én megrendezik hazánk első Csengetett, Mylord? Közönségtalálkozóját. Ennek köszönhetően a népszerű brit sorozat sztárjai közül Susie Brann (Miss Poppy), Catherine Rabett (Miss Cissy), Amanda Bellamy (Rose), Michael Knowles (Mr. Teddy), Jeffrey Holland (James), Perry Benson (Henry), Su Pollard (Ivy) is Magyarországra látogat. A rendezvényt közösségi finanszírozásból szervezik, amelyet több mint 800 rajongó összesen 7 188 000 forinttal támogatott. Az összeg minden várakozást felülmúlt, a találkozón azonban már csak az vehet részt, aki június 19. és július 17. között hozzájárult a szervezéshez.

Huszonnégy órás tömény elektronikus zenei dózist ígér július 28-án Siófokon a One Day Electronic Fest, nappal a nyári ellazulás epicentrumában, a PLÁZS-on, éjjel pedig a Balaton fővárosának emblematikus partihelyszínén, a Palace Hungaryben. A Palace porondján 23 órakor indul a program Nic Fanciulli, Ernesto Ferreyra, Guti, Chriss Ronson, T:Maniak, Toto Jr. közreműködésével másnap reggel 10-ig. Jegyek 3990 forinttól kaphatók.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma