2016.04.12

A Magyarországi Tájházak Szövetsége április 9-én tartotta éves közgyűlését Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A rendezvényen ünnepélyes keretek között díjazták az Év tájházvezetőjét, Spanics Ágnest, és első alkalommal adták át a Szablyár Péter Emlékplakettet Juhász László részére.

Idén az Év tájházvezetője Spanics Ágnes, a Somogyszobi tájházat működtető Vilma Háza Alapítvány elnöke lett, aki magas színvonalú tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munkája elismeréseként kapta a szakmai elismerést. Spanics Ágnes a kezdetektől aktívan egyengeti Puskás Vilma házának sorsát. Testvérétől, Spanics Katalintól 2010-ben vette át a Vilma Háza Alapítvány elnöki feladatait, amikor pedagógusi pályáját az iskolában befejezte, nyugállományba vonult. Ettől kezdve szinte minden idejét, energiáját annak szentelte, hogy továbbgondolja Somogyszob múltjának hagyományait. Célul tűzte ki, hogy szokásaikat a helyi és az idelátogató fiatalok és az idősebb nemzedék számára egyaránt érdekessé tegye, és a látottakat, hallottakat élményként éljék meg.


index23


Az alapítvány 45 tagjával együtt gondolkodva olyan múzeumpedagógiai tevékenység indult be Vilma házában az elmúlt években, mely nemcsak a helyi iskola tanulóinak, hanem a tájházba látogató diákcsoportoknak is lehetőségeket kínál új ismeretek szerzésére, azok gyakorlatban történő kipróbálására. Az egész évet felölelő programkínálat a hagyományos paraszti kultúra hétköznapjait, ünnepeit eleveníti fel, kiegészítve a paraszti étkezés azon elemeivel, melyek gyakran „látogatófogók” is lehetnének.


Somogyszob_Vilma-haz


A Szablyár Péter Emlékplakettet első alkalommal adta ki a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A szervezet 2015. október 2-án Terényben megtartott közgyűlésén határozta el az elismerés megalapítását, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát kívánja elismerni.  Az első, 2016. április 9-én történő átadást követően kétévenként ítélik oda a plakettet. Györfi Balázs szobrász munkáját, a Szablyár Péter Emlékplakettet a szövetség első alkalommal Juhász Lászlónak, a Mezőcsáti Tájház tulajdonosának adományozta. Példaértékű, tudományos hitelességű, elkötelezett, a népi építészeti értékeket őrző tevékenységét és múzeumpedagógiai munkásságát ismerte el a Magyarországi Tájházak Szövetsége, egyúttal tisztelgett alapító ügyvezető elnöke, Szablyár Péter emléke előtt.


indextajhaz


Juhász László két kiadványt is magáénak tudhat. Az egyik általa jegyzett könyv címe: A településszerkezet és az építkezés változásai Mezőcsáton a kezdetektől a 20. század végéig, a másik címe: Egy népi műemlék Mezőcsáton, mely saját tájházát mutatja be. Juhász László az évente megrendezett tájházas találkozók rendszeres résztvevője, programjaival kapcsolódik az országos tájházas rendezvényekhez, 2010-ben pedig a Magyarországi Tájházak Szövetsége az „Év tájházvezetője” cím adományozásával ismerte el kiemelkedő tevékenységéért.


Mezocsati_Tajhaz


A díjakat dr. Bereczki Ibolya elnök, dr. Páll István, a Felügyelő Bizottság tagja és Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök adta át.

dilili

2018.11.20

Michel Ocelot Dilili Párizsban című bűnügyi kalandfilmjével kezdődik az Urániában az idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyet november 28. és december 2. között rendeznek Budapesten. A fesztivál során 14, egész estés animációt, és több mint 200 rövidfilmet vetítenek.

2018_11_20_Evzaro_PagonyFeszt

2018.11.20

Kufli-színházzal, Rutkai Bori-koncerttel, meseolvasással, játékokkal, társasozással és sok meglepetéssel vár az év utolsó Pagonyfesztiválja a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az egész napos programsorozat 2018. november 24-én, szombaton 10.00 órakor kezdődik.

img_1510_ok2

2018.11.20

Családi napot tartanak a Capa Központban november 24-én a Thirtythree fotókiállításhoz és a Május 1. Ruhagyár – Fortepan: Ez a divat! című kiállításhoz kapcsolódóan. A résztvevők a tárlaton látható munkák alapján megalkothatják saját műveiket, az Ez is divat! című workshop pedig a szabásminták és az origami világába vezet be. A foglalkozásokon a részvétel ingyenes.

Lars Mikkelsen kapta a legjobb színész, a német Anna Schudt pedig a legjobb színésznő díját a 46. Nemzetközi Emmy-díjátadó ceremónián hétfőn New Yorkban. Lars Mikkelsen dán színésznek (Kártyavár, Sherlock) a Herrens veje című tévésorozatban nyújtott alakításáért, Anna Schudt német színésznőnek pedig az Ein Schnupfen hätte auch gereicht című életrajzi tévédrámában nyújtott játékáért ítélték oda az elismerést.

Az egy éven át tartó bicentenáriumi rendezvénysorozatot hétfőn nyitotta meg a spanyol királyi pár a spanyol fővárosban. Az ünnepségsorozat a Prado történetét kronológiai sorrendben bemutató tárlattal vette kezdetét. A kiállított mintegy 200 alkotás között a legnevesebb spanyol művészek, Velázquez, Goya, El Greco, Picasso alkotásai mellett Renoir, Manet és Jackson Pollock művei is helyet kaptak.

A VII. Ferdinánd által alapított intézmény mindössze 311 festménnyel kezdte meg működését. Mára gyűjteménye meghaladja a 35 ezer darabot. A világ egyik legnagyobb és legfontosabb múzeuma tavaly több mint 3 millió látogatót fogadott.

A nyíregyházi művész Panoráma című kiállítása november 23-án nyílik a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen. A Nyitott Műtermi Sorozat részeként megrendezett tárlatot Boros Miklós János szobrászművész nyitja meg 17:00 órakor.

A görög mitológiából Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel a régészek Pompejiben. A műalkotás feltehetően egy gazdag kereskedő házának hálószobáját díszítette a pompeji városközpont közelében. A mitológia szerint Zeusz hattyú képében elcsábította Lédát, Spárta királynőjét, aki még aznap éjjel férjével is együtt hált, majd két tojást szült, amelyekből Heléna és Klütaimnésztra, valamint Kasztor és Polüdeukész kelt ki. A közelmúltban a Léda-freskó közelében egy római termékenységi isten, Priapus freskóját is megtalálták, kevésbé jó állapotban. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

Omega együttes 56 éves történetét képek és relikviák segítségével bemutató látványos kiállítás nyílik november végén a szentesi Koszta József Múzeumban. A Gyöngyhajú lány címet viselő művelődés- és rocktörténeti tárlat felidézi az együttes fontos pillanatait az 1962-es alakulástól egészen napjainkig, ugyanakkor képet nyújt a 20. század második felének Magyarországáról is. A májusig látható tárlaton képeket, posztereket, az együttes tagjainak személyes tárgyait, ruháit, hangszereit állítják ki. Az anyag a tervek szerint az országban több helyen is látható lesz majd.

Weegee neve a 30-as, 40-es években összefonódott New York mindennapjai, a nyomor és a bűnözés ábrázolásával. Milyen társadalmi összefüggések állnak fotói mögött? A Mai Manó Ház következő tárlatvezetésén a bűnözők világát jól ismerő Fliegauf Gergely kriminálpszichológus értelmezésében kerülhetünk közelebb Weegee alkotói világához.

2018_11_17_weegee2

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma