2016.04.12

A Magyarországi Tájházak Szövetsége április 9-én tartotta éves közgyűlését Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A rendezvényen ünnepélyes keretek között díjazták az Év tájházvezetőjét, Spanics Ágnest, és első alkalommal adták át a Szablyár Péter Emlékplakettet Juhász László részére.

Idén az Év tájházvezetője Spanics Ágnes, a Somogyszobi tájházat működtető Vilma Háza Alapítvány elnöke lett, aki magas színvonalú tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munkája elismeréseként kapta a szakmai elismerést. Spanics Ágnes a kezdetektől aktívan egyengeti Puskás Vilma házának sorsát. Testvérétől, Spanics Katalintól 2010-ben vette át a Vilma Háza Alapítvány elnöki feladatait, amikor pedagógusi pályáját az iskolában befejezte, nyugállományba vonult. Ettől kezdve szinte minden idejét, energiáját annak szentelte, hogy továbbgondolja Somogyszob múltjának hagyományait. Célul tűzte ki, hogy szokásaikat a helyi és az idelátogató fiatalok és az idősebb nemzedék számára egyaránt érdekessé tegye, és a látottakat, hallottakat élményként éljék meg.


index23


Az alapítvány 45 tagjával együtt gondolkodva olyan múzeumpedagógiai tevékenység indult be Vilma házában az elmúlt években, mely nemcsak a helyi iskola tanulóinak, hanem a tájházba látogató diákcsoportoknak is lehetőségeket kínál új ismeretek szerzésére, azok gyakorlatban történő kipróbálására. Az egész évet felölelő programkínálat a hagyományos paraszti kultúra hétköznapjait, ünnepeit eleveníti fel, kiegészítve a paraszti étkezés azon elemeivel, melyek gyakran „látogatófogók” is lehetnének.


Somogyszob_Vilma-haz


A Szablyár Péter Emlékplakettet első alkalommal adta ki a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A szervezet 2015. október 2-án Terényben megtartott közgyűlésén határozta el az elismerés megalapítását, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát kívánja elismerni.  Az első, 2016. április 9-én történő átadást követően kétévenként ítélik oda a plakettet. Györfi Balázs szobrász munkáját, a Szablyár Péter Emlékplakettet a szövetség első alkalommal Juhász Lászlónak, a Mezőcsáti Tájház tulajdonosának adományozta. Példaértékű, tudományos hitelességű, elkötelezett, a népi építészeti értékeket őrző tevékenységét és múzeumpedagógiai munkásságát ismerte el a Magyarországi Tájházak Szövetsége, egyúttal tisztelgett alapító ügyvezető elnöke, Szablyár Péter emléke előtt.


indextajhaz


Juhász László két kiadványt is magáénak tudhat. Az egyik általa jegyzett könyv címe: A településszerkezet és az építkezés változásai Mezőcsáton a kezdetektől a 20. század végéig, a másik címe: Egy népi műemlék Mezőcsáton, mely saját tájházát mutatja be. Juhász László az évente megrendezett tájházas találkozók rendszeres résztvevője, programjaival kapcsolódik az országos tájházas rendezvényekhez, 2010-ben pedig a Magyarországi Tájházak Szövetsége az „Év tájházvezetője” cím adományozásával ismerte el kiemelkedő tevékenységéért.


Mezocsati_Tajhaz


A díjakat dr. Bereczki Ibolya elnök, dr. Páll István, a Felügyelő Bizottság tagja és Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök adta át.

mama_1

2019.02.21

Grien az első emberpárt szokatlan szerepben ábrázolja: Ádám pózőr, Éva pedig csábító, Lorenzo Costa Venusa már elmozdul a Botticelli korában jellemző női szépségideáltól, Cesari olajmunkáján szereplő Diana pedig egészen férfias. De mit és mennyit látunk ezekből a képekből, ha gőgicsélő babánkkal érkezünk a múzeumba? Egyáltalán: nem néznek ki minket a kiállítótérből?

mate-bence

2019.02.21

Máté Bence Túlélési ösztön című fotója is bekerült a rangos World Press Photo díjra a hat jelölt közé természetfotó kategóriában. A fényképen levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe.

Pinczehelyi

2019.02.21

A világ legrégebb óta működő és egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi művészeti kiállításán, a Velencei Biennálén való szereplés mindig kiemelt szerepet töltött be a magyar művészeti életben. A Ludwig Múzeumban most Pavilon címmel egy biennáletörténeti kiállítássorozat idézi fel az egykori velencei kiállításokat. A pop-up kiállításról Boros Gézát, a Velencei Biennále Iroda vezetőjét kérdeztük.

Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egy példányát fedezték fel a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán. A Chelonoidis Phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre egy expedíció bukkant rá. A Fernandina-szigeti óriásteknőssel együtt 12 galápagosi teknős létezik, a szigetcsoport minden nagyobb tagján egy-egy. A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Új szumátrai tigris érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, a tízéves nőstényt a már ott élő nyolcéves hím új „feleségének” szánják a szakemberek, és remélik, hogy az ivarzási időszakban fogamzóképes lesz a nőstény, nászukból pedig később utód születik. A szumátrai tigris a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. Jelenleg mindössze négyszáz példány él szabadon, a világ állatkertjeiben körülbelül háromszázat tartanak.

A Kárpát-medencei falvakat bemutató új sorozat első részében Bátka, Csicsó, Hetény hozza el értékeit a Magyarság Házába a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár közreműködésével. Népi játékok, kézműveskedés (azsúrozás, cirokseprű-készítés), fotókiállítás, verséneklés, citerabemutató, hangverseny, koncertek, előadások, étel- és italkóstoló várja az érdeklődőket február 22-én, pénteken 17 órakor a Duna Palotában.

2019. február 21-től május 9-ig kéthetente csütörtökön, 18 órától folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia Esték a Hild-villában című előadás-sorozata. A következő hat alkalommal az eucharisztia a téma. Az első előadás 21-én Boros János: A látható és a láthatatlan – Az Eucharisztia tan és a modern ismeretelmélet lesz. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az www.mma-mmki.hu oldalon lehet megtenni.

Tízmillió euróból (3,2 milliárd forint) felújítják és 2021-ben újra megnyitják a nagyközönség előtt a Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosót. A Firenze történelmi belvárosában kialakított, fedett folyosót 2016-ban zárták be biztonsági okokból. Az átjáró egyedülálló építmény segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában. Az 1565-ben épült, helyenként csak egy méter széles titkos átjáró, amely a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizin és a Ponte Vecchión keresztül a Pitti-palotával, egykor több mint 700 portrénak és önarcképnek adott otthont falain. 2021-re tervezett újranyitásakor az építmény ókori római és görög feliratok gyűjteményét, valamint 30 szobrot fog őrizni.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

Mariangela_Vacatello

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Szerzői esttel köszönti 75. születésnapja alkalmából az Erkel- és Kossuth-díjas pécsi zeneszerzőt, Vidovszky Lászlót a Pannon Filharmonikusok Zenekar február 23-án a pécsi Kodály Központban. Az esten a szerző műveiből hallhat átfogó válogatást a közönség, amelyek négy-öt évtizedet ölelnek át, gazdag életművének fontosabb állomásait jelenítik meg.

Február 21–23. között a Fonó Budai Zeneházban legizgalmas világzenei produkciókból hallhat válogatást a közönség. A sorozat a Góbé és a PásztorHóra táncházával indul, majd a Meybahar görög-örmény zenekar estjével folytatódik pénteken, végül szombaton öt különböző formáció muzsikái töltik be a házat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma