GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.28

Gurmai Beáta nagysikerű Borka-meséiből készült rajzfilmek öt epizódja látható a Mesetévén. A családról, a szeretetről és az ünnepeinkről szóló, igényes mesék kiváló nevelési segédanyagok is. A családjával jelenleg Párizsban élő szerzővel a Nullahategy.hu beszélgetett.

Borka1

 

A sorozatból már öt rész elkészült. Egy-egy epizódnál konzultálsz pszichológussal is, vagy kizárólag a saját nevelési tapasztalataidra támaszkodsz?

A forgatókönyv első változatát rendszerint megküldöm Baradlai Emőke gyerekpszichológusnak, aki megírja a szakmai véleményét, amiről azután hosszan beszélgetünk. Az első epizódnál csak utólag konzultáltunk, és meg is jegyezte, hogy nem szerencsés, ha a gyerek oldja meg a felnőttek problémáját. Azóta igyekszem elkerülni az ilyen dramaturgiai megoldást, de nem tartom ördögtől valónak azt sem, ha szülőként időnként a gyerekektől tanulunk. Én például a lányaimtól rengeteget: odafigyelést, érzelmi intelligenciát, némelyiktől még projekt menedzsmenetet is.


Mesélted, hogy a családodnak is van varázsruhája, amely anyáról leányra száll. Az a varázsruha emlékeztet a rajzfilm ruhájára?

Borka ruhájának mintáját sokáig kerestem, bújtam az Országos Széchényi Könyvtárban a néprajzi könyveket. Tudtam, hogy egyszerű, letisztult mintát szeretnék. Végül magam is papírra vetettem egy ruhát, egy Borkát… de szerencsére megtaláltam Megyeri Annamáriát, aki végül szépre rajzolta. A mi családi varázsruhánk, amit a nagynéném maga tervezett és hímzett, az 1930-as évekből való. Fekete, fáradt pasztell színekkel. Meseszép, de nem kislányoknak való.


borka2


Négy lányotok van. Ők és a férjed az első kritikusaid?

Nem szoktam felolvasni nekik a forgatókönyveket, de előfordul, hogy kikérem a véleményüket egy-egy kérdésben. A legkisebb különösen szeret ilyeneken agyalni. És akár olyan komoly kérdéseket is feltesz, hogy: „Mama, hogy gondoltad? Mindkét emlékjelenet pozitív példát mutasson, vagy az egyik legyen inkább negatív?” Ilyenkor rettentő büszke vagyok.


Hány éves kortól ajánlod a Borka-meséket?

A rajzfilmeket óvodás kortól, bár a visszajelzések szerint van egy komoly, kétéves fiúkból álló rajongótáborunk is. Hozzáteszem, én régivágású vagyok, szerintem jobb, ha a picik először mesekönyveket vagy diát néznek, nem mozgóképet. De ha képernyőhöz engedjük őket, akkor bátran nézhetnek Borkát. Nincsenek benne veszett tempót diktáló vágások, nincs erőszak. A Borka könyve című mesekönyvünket is óvodásoknak ajánlom, de a kisiskolások is szeretik.


Borka3

Egyik lányod Borka szinkronhangja, de a többiek is besegítenek. Miben segít a férjed, Balázs?

Bármiben. Mindenben. Ő amolyan kőszikla típus. Borkánál pedig a zenében is benne van. A Borka zenéjét a Kiscsoport Zenekar írja és játssza, a férjem a gitáros. Ők egyébként egy profi, kortárs gyerekverseket előadó csapat, saját meghatározásuk szerint Kinderground zenét játszanak.


Hogy tudod úgy beosztani az idődet, hogy anyaként arra jusson energiád, hogy pályázz, kreatívokat írj, tárgyalj?

Piszok nehéz. Mindig billen valamerre a mérleg. Most két évig az anya, a mentálhigiénés szakember, a társalkodónő, a logisztikai menedzser, a szocializációért felelős szakember és a konyhás néni dominált. A meglévő kis időmet pedig arra fordítottam, hogy befejezzem és minél több emberhez eljuttassam Borkát… Van egy sor ötletem, amit szeretnék megvalósítani. Ilyen volt Borka csodaszép adventi naptára is.


Borka4


Aki nem tudja fogni a Mesetévét, hol láthatja a meséket?

Ha elkészül a sorozat, akkor a TV2-n fogja vetíteni. A Média Mecenatúra Dargay-pályázatának köszönhetően sorozatban gondolkodhatunk. A nemzetközi szakmai fórumokon láttuk, hogy egy igazán menő sorozat minimum 26, de inkább 52 részes. A Borka egyelőre csak egy kis sorozat lesz, de a miénk. Nagyon büszkék vagyunk rá.


A teljes interjú a nullahategy.hu portálon olvasható.

Kulcsszavak: Gurmai BeátarajzfilmmeseBorka

plakat003

hasz

2019.03.19

Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című regénye megjelenését követően olvasók keresték meg azzal, hogy írja meg a folytatást – meséli a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Hász Róbert író, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője. A magyar krimiről, a visszajelzés fontosságáról és a szülőföld örökségéről is beszélgettünk vele.

Eotvos_Peter_R

2019.03.19

A Drezdai Staatskapelle és Christian Thielemann, Kirill Petrenko és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Concentus Musicus Wien, Rudolf Buchbinder, Paavo Järvi, Eötvös Péter és a Musikfabrik Köln, Fischer Ádám, Rolando Villazón, Bryn Terfel, a Nemzeti Filharmonikusok – a 2019/20-as évadban is karmesterlegendákkal, világklasszis zenekarokkal és kiváló szólistákkal, 15 különböző bérlettel, különleges programokkal és a nagy sikerű sorozatok folytatásával várja a közönséget a Müpa.

_D0A2683_Copy

2019.03.19

Régi-új otthonra lel a képzőművészet Szentendrén: a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. új kiállítóteret nyit a Fő téren. A helyi kulturális kínálat egy olyan művészeti intézménnyel bővül, amely már több évtizedes múlttal, a városhoz kötődő jelentős hagyományokkal rendelkezik.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

A Korazimban talált, gyönyörű mozaikpadlós szőlőprést bor készítéséhez használták a Talmud megszövegezésének korában, vagyis az i. sz. 3. és 5. század között. Az ekkor a Galileai-tótól északra fekvő településen élő zsidó lakosság bort készített és ivott, olajat préselt és gabonát is őrölt. Az előbb a padló medencéjében, majd a kősatuban is kipréselt szőlőlét amforákban tárolták és érlelték borrá. Korazimban egy teljes, a római és a bizánci korból származó zsidó falut tártak fel: korábban mikvék, vagyis zsidó rituális fürdők, egy hatalmas zsinagóga, valamint számos lakóépület maradványai kerültek elő a 20. században több időszakban is folytatott ásatásokon. Korazimot az Újszövetség is említi, Máté és Lukács evangéliumában szerepel azon városok között, amelyek elutasították Jézust, és ezért átkozottak. A településen jelentős pusztítást végzett egy i. sz. 363-ban történt földrengés, de utána újjáépítették, és a korai muzulmán korig, a nyolcadik századig fennállt.

Olga Neuwirth osztrák zeneszerző zenei kíséretével mutatták be Hans Karl Breslauernek a holokausztot előrevetítő Nagyváros zsidók nélkül című 1924-es némafilmjét a párizsi Cité de la Musique koncerttermében. Az 1924-ben Bécsben forgatott, másfélórás film Hugo Bettauer magyarra is lefordított, azonos című regényéből készült. Az antiszemitizmusról írt szatíra hátborzongatóan pontos vízió arról, hogyan szegényedik el egy város kulturálisan és gazdaságilag egyaránt, miután elűzik zsidó lakosságát.

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

hamvas-bela-e1549532080781

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán, 2019. március 22-én, 23-án, 24-én két alkalommal, 27-én és 28-án.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma