2018.12.28

Gurmai Beáta nagysikerű Borka-meséiből készült rajzfilmek öt epizódja látható a Mesetévén. A családról, a szeretetről és az ünnepeinkről szóló, igényes mesék kiváló nevelési segédanyagok is. A családjával jelenleg Párizsban élő szerzővel a Nullahategy.hu beszélgetett.

Borka1

 

A sorozatból már öt rész elkészült. Egy-egy epizódnál konzultálsz pszichológussal is, vagy kizárólag a saját nevelési tapasztalataidra támaszkodsz?

A forgatókönyv első változatát rendszerint megküldöm Baradlai Emőke gyerekpszichológusnak, aki megírja a szakmai véleményét, amiről azután hosszan beszélgetünk. Az első epizódnál csak utólag konzultáltunk, és meg is jegyezte, hogy nem szerencsés, ha a gyerek oldja meg a felnőttek problémáját. Azóta igyekszem elkerülni az ilyen dramaturgiai megoldást, de nem tartom ördögtől valónak azt sem, ha szülőként időnként a gyerekektől tanulunk. Én például a lányaimtól rengeteget: odafigyelést, érzelmi intelligenciát, némelyiktől még projekt menedzsmenetet is.


Mesélted, hogy a családodnak is van varázsruhája, amely anyáról leányra száll. Az a varázsruha emlékeztet a rajzfilm ruhájára?

Borka ruhájának mintáját sokáig kerestem, bújtam az Országos Széchényi Könyvtárban a néprajzi könyveket. Tudtam, hogy egyszerű, letisztult mintát szeretnék. Végül magam is papírra vetettem egy ruhát, egy Borkát… de szerencsére megtaláltam Megyeri Annamáriát, aki végül szépre rajzolta. A mi családi varázsruhánk, amit a nagynéném maga tervezett és hímzett, az 1930-as évekből való. Fekete, fáradt pasztell színekkel. Meseszép, de nem kislányoknak való.


borka2


Négy lányotok van. Ők és a férjed az első kritikusaid?

Nem szoktam felolvasni nekik a forgatókönyveket, de előfordul, hogy kikérem a véleményüket egy-egy kérdésben. A legkisebb különösen szeret ilyeneken agyalni. És akár olyan komoly kérdéseket is feltesz, hogy: „Mama, hogy gondoltad? Mindkét emlékjelenet pozitív példát mutasson, vagy az egyik legyen inkább negatív?” Ilyenkor rettentő büszke vagyok.


Hány éves kortól ajánlod a Borka-meséket?

A rajzfilmeket óvodás kortól, bár a visszajelzések szerint van egy komoly, kétéves fiúkból álló rajongótáborunk is. Hozzáteszem, én régivágású vagyok, szerintem jobb, ha a picik először mesekönyveket vagy diát néznek, nem mozgóképet. De ha képernyőhöz engedjük őket, akkor bátran nézhetnek Borkát. Nincsenek benne veszett tempót diktáló vágások, nincs erőszak. A Borka könyve című mesekönyvünket is óvodásoknak ajánlom, de a kisiskolások is szeretik.


Borka3

Egyik lányod Borka szinkronhangja, de a többiek is besegítenek. Miben segít a férjed, Balázs?

Bármiben. Mindenben. Ő amolyan kőszikla típus. Borkánál pedig a zenében is benne van. A Borka zenéjét a Kiscsoport Zenekar írja és játssza, a férjem a gitáros. Ők egyébként egy profi, kortárs gyerekverseket előadó csapat, saját meghatározásuk szerint Kinderground zenét játszanak.


Hogy tudod úgy beosztani az idődet, hogy anyaként arra jusson energiád, hogy pályázz, kreatívokat írj, tárgyalj?

Piszok nehéz. Mindig billen valamerre a mérleg. Most két évig az anya, a mentálhigiénés szakember, a társalkodónő, a logisztikai menedzser, a szocializációért felelős szakember és a konyhás néni dominált. A meglévő kis időmet pedig arra fordítottam, hogy befejezzem és minél több emberhez eljuttassam Borkát… Van egy sor ötletem, amit szeretnék megvalósítani. Ilyen volt Borka csodaszép adventi naptára is.


Borka4


Aki nem tudja fogni a Mesetévét, hol láthatja a meséket?

Ha elkészül a sorozat, akkor a TV2-n fogja vetíteni. A Média Mecenatúra Dargay-pályázatának köszönhetően sorozatban gondolkodhatunk. A nemzetközi szakmai fórumokon láttuk, hogy egy igazán menő sorozat minimum 26, de inkább 52 részes. A Borka egyelőre csak egy kis sorozat lesz, de a miénk. Nagyon büszkék vagyunk rá.


A teljes interjú a nullahategy.hu portálon olvasható.

Kulcsszavak: Gurmai BeátarajzfilmmeseBorka

alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Saraasszony_3

2019.01.17

A Nemzeti Színháznak a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkciója, a Sára asszony a kortárs magyar szerző, Döbrentei Sarolta drámájára épül. Vidnyánszky Attila a szövegkönyvet Arany János balladáinak alakjaival népesíti be. Az ősbemutatót január 17-én tartják a Nemzetiben.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma