Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.28

Gurmai Beáta nagysikerű Borka-meséiből készült rajzfilmek öt epizódja látható a Mesetévén. A családról, a szeretetről és az ünnepeinkről szóló, igényes mesék kiváló nevelési segédanyagok is. A családjával jelenleg Párizsban élő szerzővel a Nullahategy.hu beszélgetett.

Borka1

 

A sorozatból már öt rész elkészült. Egy-egy epizódnál konzultálsz pszichológussal is, vagy kizárólag a saját nevelési tapasztalataidra támaszkodsz?

A forgatókönyv első változatát rendszerint megküldöm Baradlai Emőke gyerekpszichológusnak, aki megírja a szakmai véleményét, amiről azután hosszan beszélgetünk. Az első epizódnál csak utólag konzultáltunk, és meg is jegyezte, hogy nem szerencsés, ha a gyerek oldja meg a felnőttek problémáját. Azóta igyekszem elkerülni az ilyen dramaturgiai megoldást, de nem tartom ördögtől valónak azt sem, ha szülőként időnként a gyerekektől tanulunk. Én például a lányaimtól rengeteget: odafigyelést, érzelmi intelligenciát, némelyiktől még projekt menedzsmenetet is.


Mesélted, hogy a családodnak is van varázsruhája, amely anyáról leányra száll. Az a varázsruha emlékeztet a rajzfilm ruhájára?

Borka ruhájának mintáját sokáig kerestem, bújtam az Országos Széchényi Könyvtárban a néprajzi könyveket. Tudtam, hogy egyszerű, letisztult mintát szeretnék. Végül magam is papírra vetettem egy ruhát, egy Borkát… de szerencsére megtaláltam Megyeri Annamáriát, aki végül szépre rajzolta. A mi családi varázsruhánk, amit a nagynéném maga tervezett és hímzett, az 1930-as évekből való. Fekete, fáradt pasztell színekkel. Meseszép, de nem kislányoknak való.


borka2


Négy lányotok van. Ők és a férjed az első kritikusaid?

Nem szoktam felolvasni nekik a forgatókönyveket, de előfordul, hogy kikérem a véleményüket egy-egy kérdésben. A legkisebb különösen szeret ilyeneken agyalni. És akár olyan komoly kérdéseket is feltesz, hogy: „Mama, hogy gondoltad? Mindkét emlékjelenet pozitív példát mutasson, vagy az egyik legyen inkább negatív?” Ilyenkor rettentő büszke vagyok.


Hány éves kortól ajánlod a Borka-meséket?

A rajzfilmeket óvodás kortól, bár a visszajelzések szerint van egy komoly, kétéves fiúkból álló rajongótáborunk is. Hozzáteszem, én régivágású vagyok, szerintem jobb, ha a picik először mesekönyveket vagy diát néznek, nem mozgóképet. De ha képernyőhöz engedjük őket, akkor bátran nézhetnek Borkát. Nincsenek benne veszett tempót diktáló vágások, nincs erőszak. A Borka könyve című mesekönyvünket is óvodásoknak ajánlom, de a kisiskolások is szeretik.


Borka3

Egyik lányod Borka szinkronhangja, de a többiek is besegítenek. Miben segít a férjed, Balázs?

Bármiben. Mindenben. Ő amolyan kőszikla típus. Borkánál pedig a zenében is benne van. A Borka zenéjét a Kiscsoport Zenekar írja és játssza, a férjem a gitáros. Ők egyébként egy profi, kortárs gyerekverseket előadó csapat, saját meghatározásuk szerint Kinderground zenét játszanak.


Hogy tudod úgy beosztani az idődet, hogy anyaként arra jusson energiád, hogy pályázz, kreatívokat írj, tárgyalj?

Piszok nehéz. Mindig billen valamerre a mérleg. Most két évig az anya, a mentálhigiénés szakember, a társalkodónő, a logisztikai menedzser, a szocializációért felelős szakember és a konyhás néni dominált. A meglévő kis időmet pedig arra fordítottam, hogy befejezzem és minél több emberhez eljuttassam Borkát… Van egy sor ötletem, amit szeretnék megvalósítani. Ilyen volt Borka csodaszép adventi naptára is.


Borka4


Aki nem tudja fogni a Mesetévét, hol láthatja a meséket?

Ha elkészül a sorozat, akkor a TV2-n fogja vetíteni. A Média Mecenatúra Dargay-pályázatának köszönhetően sorozatban gondolkodhatunk. A nemzetközi szakmai fórumokon láttuk, hogy egy igazán menő sorozat minimum 26, de inkább 52 részes. A Borka egyelőre csak egy kis sorozat lesz, de a miénk. Nagyon büszkék vagyunk rá.


A teljes interjú a nullahategy.hu portálon olvasható.

Kulcsszavak: Gurmai BeátarajzfilmmeseBorka

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma