IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2016.12.12

Új fellépők és visszatérő vendégek is láthatók 2017-ben a Papp László Budapest Sportaréna színpadán. A világsztárok közül koncertet ad Bruno Mars vagy a komolyzene kedvelői által jól ismert José Carreras. Hatalmas bulit ígér Magyarország legnépszerűbb rockzenekara, a Tankcsapda, és sokak örömére hallható lesz Koncz Zsuzsa csodálatos hangja is.

A Papp László Budapest Sportarénában 2016-ban megrendezett 70 rendezvény 90 eseménynapot jelentett a látogatók számára, és az egyes produkciók az előkészületekkel, próbákkal együtt 200 napot töltöttek a házban – közölte az Aréna.

Az éves látogatói szám csaknem 20 százalékkal emelkedett 2016-ban, jóval meghaladva a korábbi években jellemző félmilliós vendégszámot. A vendégszám növekedésének köszönhetően 11 olyan esemény vált teltházassá, amelyeket a jegyértékesítés elindításakor kisebb kapacitásra terveztek, sőt több művész duplázni is tudott.

Érdekesség, hogy pontosan 50-50 százalékos arányban voltak az idei évben hazai és a külföldi fellépők. Az Aréna rendezvényei között 57 százalék voltak koncertek, 17 százalék vállalati események, 14 százalékban sportesemények, 12 százalékban pedig kiállítások.

A szolgáltatások terén újdonságnak számít majd, hogy jövőre telefonos applikáció segítségével is be lehet mutatni a jegyet a belépéskor.A 2017-es év is bővelkedni fog sztárfellépőkben – az alábbiakban közlünk néhányat:


ZORÁN – ARÉNA 2017

Háromévnyi szünet után, 2017. február 18-án Zorán újra a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik. A kihagyhatatlan dalok mellett megszólal néhány a ritkábban játszottak közül, és ugyanúgy örülhetünk majd az igazán régieknek, mint a legújabb szerzeményeknek. A koncert alcímeként megjelenő „Unplugged” kifejezés azt jelzi, hogy a dalok jobbára akusztikus hangszerelésben szólalnak meg, és jó néhányban vonósnégyes színesíti majd a hangzást.


zoranarena

 

KONCZ ZSUZSA – „JÓ, LEGYEN ÚJRA ARÉNA!”

Koncz Zsuzsa igazi állócsillag a magyar popzene egén, dalai minden korban aktuálisan a mához szólnak – ráadásul egyáltalán nem elérhetetlen legenda, hiszen koncertjeivel folyamatos és eleven kapcsolatot tart fent közönségével. A páratlan karrier újabb állomásaként 2017. március 11-én tizenegyedik alkalommal lép színpadra a Papp László Budapest Sportarénában.

A Vadvilág című lemez megjelenését követően az énekesnő minden idegszálával a nagykoncertre készül. Mindig eseményszámba menő fellépéseit kezdettől fogva alapos munka előzte meg, és ez most sincs másként. A tavaszi nagykoncerten bemutatkozik az új lemez, de természetesen hallhatunk olyan régi, nagy kedvenceket is, amelyektől Koncz Zsuzsa az lett, aki: ünnepelt, rajongott sztár és közvetlen, őszinte előadó.


koncz_zsuzsa_arena

 

BRUNO MARS

A többszörös Grammy-díjas, milliós lemezeladásokkal büszkélkedő énekes újabb városokkal egészítette ki a közelmúltban bejelentett, jövő évi turnéját – köztük Budapesttel, ahol 2017. május 30-án lép színpadra. Az elmúlt évek egyik legsikeresebb előadóját a teljes turnén Anderson. Paak és zenekara, a The Free Nationals kíséri: ők nyitják majd az estét előzenekarként.


Bruno_Mars_-_Main_photo_-_Pub1_-_Kai_Z_Feng


LINDSEY STIRLING

A hegedű csodálatos hercegnője visszatér: Lindsey Stirling továbbra is rettenthetetlen, mindig mer nagyot álmodni. A saját neve alatt 2012-ben kiadott album megjelenése óta eltelt négy évben az elektronikus zene impresszáriója lett. Legújabb turnéja 2017. február 27-én érkezik a Papp László Budapest Sportarénába. Elképesztő sikerű videói és turnéi közben készült el új albuma a Brave Enough, mely érettebben ugyan, de elődje fonalát igyekszik felvenni. A történet ott folytatódik, ahol a Shatter Menél abbamaradt. A balerina kitört a hógömbből, így most egy új világban új örömökkel és új félelmekkel szembesül. A színpadon mindig kecses, lehengerlő amerikai művésznő koncertjeit világszerte nagy várakozás övezi. Lindsey Stirling egyedi előadóstílusa, bája és lehengerlő energiái ismét rabul ejtik az Aréna közönségét.


LindseyStirling

 

TANKCSAPDA

Pályafutása egyik legnagyobb show-jára készül a Tankcsapda 2017. április 28-án. A zenekart az Aréna küzdőterének közepére helyezett színpadon igazán közelről láthatja és hallhatja a közönség az év legütősebb rockkoncertjén. Az újításairól híres Tankcsapda igazán különleges koncertet álmodott a Papp László Budapest Sportarénába. „Régi vágyunkat valósítjuk meg egy középre helyezett színpaddal” – meséli Lukács Laci. „Láthattunk hasonlót külföldi előadóktól és mindig szimpatizáltunk a gondolattal, hogy egyszer mi is a küzdőtér közepéről a közönségünkkel közösen énekeljük a dalainkat.” A fedett fesztiválhangulatú produkció természetesen különleges élményt nyújt majd a nézőknek, akik a zenekart a szokásosnál közelebbről élvezhetik az Aréna bármely ülőhelyéről vagy a kibővített küzdőtérről egyaránt.


tankcsapda_arena

 

JOSÉ CARRERAS

A legendás tenor új fellépőként utolsó világ körüli turnéjának keretében hazánkba is ellátogat. Az „A Life in Music” című koncertjével 2017. január 20-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. Az este során José Carreras életpályájának fotói jelennek meg a képernyőn, melyek méltóképpen illusztrálják majd a dalokat, életének a dallamát.


JoseCarrerasGimenez

 

HARRY POTTER ÉS A BÖLCSEK KÖVE

A koncert 2017. január 21-én látható az Arénában. A Magyar Virtuózok Zenekar előadásában megrendezendő a Harry Potter és a bölcsek köve filmzenei koncert a Harry Potter-koncertsorozat első előadása. Az esemény során a szimfonikus zenekar élő háttérzenét biztosít a teljes film vetítése alatt. A közönség előtt nagy felbontású, 12 méter átmérőjű vásznon kel újra életre a film varázslatos világa, miközben a zenekar John Williams feledhetetlen zeneműveit játssza.


hp_arena

 

MIREILLE MATHIEU

A francia sanzon-énekesnő 2017. március 17-én együttese kíséretében ad koncertet a Papp László Sportarénában Budapesten. A budapesti koncerten elhangzanak a legendás előadóművész legismertebb dalai, mint a Mon credo, a Qu’elle est belle és a Mon bel amour d’été is. A karizmatikus énekesnőt gyakran hasonlítják Edith Piafhoz.


mireille_arenaFotók: Aréna-események Facebook-oldala

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma