Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.12.12

Új fellépők és visszatérő vendégek is láthatók 2017-ben a Papp László Budapest Sportaréna színpadán. A világsztárok közül koncertet ad Bruno Mars vagy a komolyzene kedvelői által jól ismert José Carreras. Hatalmas bulit ígér Magyarország legnépszerűbb rockzenekara, a Tankcsapda, és sokak örömére hallható lesz Koncz Zsuzsa csodálatos hangja is.

A Papp László Budapest Sportarénában 2016-ban megrendezett 70 rendezvény 90 eseménynapot jelentett a látogatók számára, és az egyes produkciók az előkészületekkel, próbákkal együtt 200 napot töltöttek a házban – közölte az Aréna.

Az éves látogatói szám csaknem 20 százalékkal emelkedett 2016-ban, jóval meghaladva a korábbi években jellemző félmilliós vendégszámot. A vendégszám növekedésének köszönhetően 11 olyan esemény vált teltházassá, amelyeket a jegyértékesítés elindításakor kisebb kapacitásra terveztek, sőt több művész duplázni is tudott.

Érdekesség, hogy pontosan 50-50 százalékos arányban voltak az idei évben hazai és a külföldi fellépők. Az Aréna rendezvényei között 57 százalék voltak koncertek, 17 százalék vállalati események, 14 százalékban sportesemények, 12 százalékban pedig kiállítások.

A szolgáltatások terén újdonságnak számít majd, hogy jövőre telefonos applikáció segítségével is be lehet mutatni a jegyet a belépéskor.A 2017-es év is bővelkedni fog sztárfellépőkben – az alábbiakban közlünk néhányat:


ZORÁN – ARÉNA 2017

Háromévnyi szünet után, 2017. február 18-án Zorán újra a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik. A kihagyhatatlan dalok mellett megszólal néhány a ritkábban játszottak közül, és ugyanúgy örülhetünk majd az igazán régieknek, mint a legújabb szerzeményeknek. A koncert alcímeként megjelenő „Unplugged” kifejezés azt jelzi, hogy a dalok jobbára akusztikus hangszerelésben szólalnak meg, és jó néhányban vonósnégyes színesíti majd a hangzást.


zoranarena

 

KONCZ ZSUZSA – „JÓ, LEGYEN ÚJRA ARÉNA!”

Koncz Zsuzsa igazi állócsillag a magyar popzene egén, dalai minden korban aktuálisan a mához szólnak – ráadásul egyáltalán nem elérhetetlen legenda, hiszen koncertjeivel folyamatos és eleven kapcsolatot tart fent közönségével. A páratlan karrier újabb állomásaként 2017. március 11-én tizenegyedik alkalommal lép színpadra a Papp László Budapest Sportarénában.

A Vadvilág című lemez megjelenését követően az énekesnő minden idegszálával a nagykoncertre készül. Mindig eseményszámba menő fellépéseit kezdettől fogva alapos munka előzte meg, és ez most sincs másként. A tavaszi nagykoncerten bemutatkozik az új lemez, de természetesen hallhatunk olyan régi, nagy kedvenceket is, amelyektől Koncz Zsuzsa az lett, aki: ünnepelt, rajongott sztár és közvetlen, őszinte előadó.


koncz_zsuzsa_arena

 

BRUNO MARS

A többszörös Grammy-díjas, milliós lemezeladásokkal büszkélkedő énekes újabb városokkal egészítette ki a közelmúltban bejelentett, jövő évi turnéját – köztük Budapesttel, ahol 2017. május 30-án lép színpadra. Az elmúlt évek egyik legsikeresebb előadóját a teljes turnén Anderson. Paak és zenekara, a The Free Nationals kíséri: ők nyitják majd az estét előzenekarként.


Bruno_Mars_-_Main_photo_-_Pub1_-_Kai_Z_Feng


LINDSEY STIRLING

A hegedű csodálatos hercegnője visszatér: Lindsey Stirling továbbra is rettenthetetlen, mindig mer nagyot álmodni. A saját neve alatt 2012-ben kiadott album megjelenése óta eltelt négy évben az elektronikus zene impresszáriója lett. Legújabb turnéja 2017. február 27-én érkezik a Papp László Budapest Sportarénába. Elképesztő sikerű videói és turnéi közben készült el új albuma a Brave Enough, mely érettebben ugyan, de elődje fonalát igyekszik felvenni. A történet ott folytatódik, ahol a Shatter Menél abbamaradt. A balerina kitört a hógömbből, így most egy új világban új örömökkel és új félelmekkel szembesül. A színpadon mindig kecses, lehengerlő amerikai művésznő koncertjeit világszerte nagy várakozás övezi. Lindsey Stirling egyedi előadóstílusa, bája és lehengerlő energiái ismét rabul ejtik az Aréna közönségét.


LindseyStirling

 

TANKCSAPDA

Pályafutása egyik legnagyobb show-jára készül a Tankcsapda 2017. április 28-án. A zenekart az Aréna küzdőterének közepére helyezett színpadon igazán közelről láthatja és hallhatja a közönség az év legütősebb rockkoncertjén. Az újításairól híres Tankcsapda igazán különleges koncertet álmodott a Papp László Budapest Sportarénába. „Régi vágyunkat valósítjuk meg egy középre helyezett színpaddal” – meséli Lukács Laci. „Láthattunk hasonlót külföldi előadóktól és mindig szimpatizáltunk a gondolattal, hogy egyszer mi is a küzdőtér közepéről a közönségünkkel közösen énekeljük a dalainkat.” A fedett fesztiválhangulatú produkció természetesen különleges élményt nyújt majd a nézőknek, akik a zenekart a szokásosnál közelebbről élvezhetik az Aréna bármely ülőhelyéről vagy a kibővített küzdőtérről egyaránt.


tankcsapda_arena

 

JOSÉ CARRERAS

A legendás tenor új fellépőként utolsó világ körüli turnéjának keretében hazánkba is ellátogat. Az „A Life in Music” című koncertjével 2017. január 20-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. Az este során José Carreras életpályájának fotói jelennek meg a képernyőn, melyek méltóképpen illusztrálják majd a dalokat, életének a dallamát.


JoseCarrerasGimenez

 

HARRY POTTER ÉS A BÖLCSEK KÖVE

A koncert 2017. január 21-én látható az Arénában. A Magyar Virtuózok Zenekar előadásában megrendezendő a Harry Potter és a bölcsek köve filmzenei koncert a Harry Potter-koncertsorozat első előadása. Az esemény során a szimfonikus zenekar élő háttérzenét biztosít a teljes film vetítése alatt. A közönség előtt nagy felbontású, 12 méter átmérőjű vásznon kel újra életre a film varázslatos világa, miközben a zenekar John Williams feledhetetlen zeneműveit játssza.


hp_arena

 

MIREILLE MATHIEU

A francia sanzon-énekesnő 2017. március 17-én együttese kíséretében ad koncertet a Papp László Sportarénában Budapesten. A budapesti koncerten elhangzanak a legendás előadóművész legismertebb dalai, mint a Mon credo, a Qu’elle est belle és a Mon bel amour d’été is. A karizmatikus énekesnőt gyakran hasonlítják Edith Piafhoz.


mireille_arenaFotók: Aréna-események Facebook-oldala

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma