15_eves

2015.03.26
Weninger Andrea

A Magyar Írószövetség kulturális vitasorozatában, a KultúRingben ezúttal a kulturális folyóiratok kerültek terítékre. A különböző nézőpontokat képviselő vitapartnerek Doncsev András, az NKA alelnöke, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke, Mészáros Sándor a Kalligram főszerkesztője, valamint Oláh János író, költő, a Magyar Napló főszerkesztője voltak.

Az Írószövetség vitasorozatában mindig olyan kulturális és közéleti témák kerülnek tárgyalásra, amelyek a társadalom szélesebb rétegét is foglalkoztatják. A legutóbbi alkalommal az elmúlt időszakban többször is vita tárgyát képező kulturális folyóiratok kerültek a fókuszba.

A folyóiratok intézményrendszerének gyengülésével kapcsolatban sokan aggodalmukat fejezték ki, és kifogásolták, hogy a kultúra többi területéhez képest ez a szegmens kevesebb támogatásban részesül.


kulturring1


Mintegy válaszként, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 9-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy plusz 450 millió forintot rendelnek hozzá a Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiumaihoz, amelyből a folyóiratok is hetven millió forintos támogatáshoz jutnak majd.


Ilyen előzmények után került sor a március 25- i vitára, ahol Pápay György kultúrpolitikai szakértő moderálásával Doncsev András, az NKA alelnöke, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke, Mészáros Sándor a Kalligram főszerkesztője, valamint Oláh János író, költő, a Magyar Napló főszerkesztője szálltak be a KultúRingbe.

 

A vita során Oláh János többször hangot adott a véleményének, miszerint nincs értelme különbséget tenni a nyomtatott és az online folyóiratok között, és ez csupán egy álvita, amivel valakinek az volt a szándéka, hogy a lényeges kérdésekről elterelje a figyelmet.


„Attól függetlenül, hogy a világhálón jelenik meg, vagy nyomtatott formában, mindenképp egy irodalmi műhelyről van szó, és szerintem ezek a műhelyek katasztrofális helyzetben vannak” – fogalmazott a Magyar Napló főszerkesztője. Azt is hozzátette, hogy ez a kifosztott és lenullázott szakma nem versenyképes. „Nagyon kevés pénz jut az irodalomra, főleg ha bekerül a normális folyóirat rendszerbe. Az összes többi szakma sokkal jobban lobbizik, mint az irodalom, ami egyre inkább hátrébb szorul. Ezért van az, hogy egy közepes filmre, amit megnéznek 600-an, az állam háromszor annyit fizet, mint az egész magyar irodalom támogatására” – mondta.


kulturring3


Mészáros Sándor a kultúra hatékonyabb képviseletét kifogásolta, Szentmártoni János pedig arról beszélt, hogy az, hogy a kultúrára több pénz jut, mindenképpen jó, de muszáj megerősíteni az alapokat. „A folyóiratok a magyar kultúra egyik alappillére. Több eleme is van, ebből az egyik legfontosabb a tehetséggondozás. A folyóirat - kultúra egy olyan pezsgő, friss életet mozgat, amitől semmiképp nem szabad elvonni a támogatást.”

Oláh Jánossal ellentétben, a Magyar Írószövetség elnöke nem tartja annyira tragikusnak, hogy a folyóiratokat egy kollégium alá rendelték, szerinte nem baj, ha versenyeznek egymással.


kulturring2Doncsev András, az NKA alelnöke elmondta, hogy rengeteg megkeresés érkezik hozzájuk a különböző kollégiumok részéről, mindenhol jóval nagyobb a támogatási igény, mint az erre fordítható keret.


„Ennek egy részről örülünk, hiszen az emberek alkotni szeretnének, valamit létrehozni. Másrészről szomorúak vagyunk, hiszen nem tudunk minden igényt kielégíteni, és valószínűleg akkor sem tudnánk, ha háromszor ennyi pénzből gazdálkodnánk. Azt pedig, hogy mennyire tartjuk fontosnak a folyóiratokat, jól mutatja, hogy jelenleg ez a legmagasabb költségvetéssel működő kollégium. A nemrég bejelentett 450 milliós támogatásból is ez a kollégium kapta a legnagyobb összeget” – mondta az alelnök.


Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár megerősítette egyik korábbi nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy az NKA működése és struktúrája nagyon is rendben van azon gondolat mentén, hogy minél távolabb kerüljön a politikai döntéshozataltól.


„Ha a kultúrpolitika nagy irányváltásokat tesz és beleavatkozik a rendszerbe, akkor valóban veszélyezteti a stabilitást, és a különböző oldalak egymásra feszülését eredményezi. Ha viszont a döntési pozíciókat a szakma irányába tolja el, azzal a nyugalmat erősíti. Úgy gondolom, hogy az a döntési mechanizmus, amelyben a pozíció szakmai kollégiumokhoz van rendelve, alapvetően hatékony struktúra. A folyóiratok kezelése jó helyen van, és jó összegekkel történik” – fogalmazott az államtitkár.


Fotó: Csákvári Zsigmond

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma