NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.06.01

A pécsi Csontváry Múzeumban nyílt kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeum oszmán-török szőnyeggyűjteményének legszebb huszonnégy darabjából június 1-jén. A megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a török hódoltság koráról azt mondta, hogy a „150 éves együttélés” során a magyarság megpróbálta megtalálni annak előnyeit is, és ezeket főképpen a művészetek jelentették.

„Ma már nem az ellenségeskedés és a háborúskodás képe lebeg előttünk, amikor a korszakra gondolunk” – fogalmazott az államtitkár emlékeztetve arra, hogy a magyar kormány idén emlékévet szentelt Szigetvár 450 évvel ezelőtt történt hősies helytállásának.


hpppal


Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere hangsúlyozta, hogy a szőnyegkiállítás pótolja azt a hiányt, hogy a pécsi Csontváry-képek zöme augusztus 20-ig Csíkszeredán látható. A városvezető kitért arra is, hogy Magyarországon éppen a török hatás miatt alakult ki Európában egyedülálló szőnyegkultúra, amely a magyar polgárság kultúrájának fontos részévé vált.

Az MTI-nek eljuttatott tájékoztató szerint az Iparművészeti Múzeum a világ második leggazdagabb oszmán-török szőnyeggyűjteményével rendelkezik. A Magyar Királyság és Erdély területére – az Oszmán Birodalommal folytatott diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok révén a 16–17. század folyamán – számos értékes keleti portéka, köztük szőnyeg került, amelyek a magyar nemesi kúriák gyakori darabjai voltak.

A szőnyegeket rendszerint nem a padlóra tették, hanem asztalterítőként használták, falra akasztották, esküvők idején a menyasszony és a vőlegény lába alá, temetéskor a ravatalra terítették, vagy az egyháznak ajándékozták, és gyakori tartozékai voltak az ünnepi vagy hadi sátraknak is.

A török szőnyegek e népszerűségének köszönhetően maradt fenn Magyarországon és Erdélyben az egykor divatos török szőnyegtípusok számos változata. A tárlat látogatói egyaránt megtekinthetik az erősen geometrikus mintájú, úgynevezett Holbein- és a 16–17. századi, egyéb típusú oszmán-török szőnyegek más változatait.

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója felidézte, hogy a gyűjtemény darabjait negyedszer láthatja a közönség: először 1991-ben mutatták be a keszthelyi Festetics-kastélyban, majd 2007 és 2010 között volt látható az Iparművészeti Múzeumban egy Pásztor Emese kurátor által összeállított anyag, amely 2015-ben mutatkozott be az isztambuli Iszlám Múzeumban. A pécsi kiállítás augusztus 20-ig látogatható.

 

Forrás: MTI

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

foter-fesztival_R

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma