728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2011.10.07
Proics Lilla
A Pintér Béla és Társulata új bemutatója, a Kaisers-TV Ungarn grófnőjét alakító színésznővel, Szamosi Zsófiával beszélgettünk a színház hétköznapjairól, a függetlenségről, ami itt lebeg felettünk, mint ’48. INTERJÚ
 
 
– A színpadon látható, hogy erős figyelme van. Ez a próbákon is jellemző?
 
– Szerintem alapvetően igen – de előfordul néha, hogy dekoncentrált vagyok.
 
– Az énekléshez nem kell még nagyobb figyelem?
 
– Máshogy kell odafigyelni. Nagyon hiányzik, hogy külön énekórára járjak, illetve a dohányzás sem használ a hangomnak.
 
– Mennyire van ideje a beszédhanggal foglalkozni – egyáltalán szokás ilyennel bíbelődni?
 
– Nyilván szerepe válogatja. Ha egy figura annyira közel van a saját személyiségemhez, akkor kevesebbet kell ezen külön dolgozni. Azonban a mostani szerepem éppen eltér ettől.
 
– Ezek szerint nehezebb feladata lesz?
 
– Nem nehezebb, inkább másmilyen, mint a legutóbbi szerepeim. Pintér Béla belőlünk, színészekből kiindulva írja a szöveget, így óhatatlanul is jelen lesz valami abból, amilyennek ő lát minket. Most azonban szeretem, hogy nem kézenfekvő nekem ez a figura. Bár nem nagy és bonyolult szerep, de más, mint a korábbiak.
 
– Vajon ez szándékos?
 
– Talán igen.
 
– Ezek szerint lehet tőle ilyet kérni?
 
 
– Nem. Megírja azt a darabot, amelyik foglalkoztatja, aztán néha kikéri a véleményünket, adott esetben átírja, ha úgy látja, nem működik. De nem haraphatjuk ki a magunk szerepét az egészből, hogy aztán azzal bármit kezdjünk. Például nem csinálhatunk kicsi szerepből nagyot – különböző ötletekkel. Pintér Béla súlyozza a megírt darabot a próbák során, nem pedig a színészek. De mindenki a maga temperamentuma szerint nyilvánul meg a feladat kapcsán, én például meg szoktam mondani, mi a meglátásom adott esetben.
 
– Annak idején a Vígszínházból szerződött át, kőszínházból függetlenbe. Eléggé meggondolta ezt akkor?
 
– Igen, több évet végigdolgoztam ott. Voltak jó feladataim, de néha azt éreztem, hogy a havi fix fizetés, saját öltöző és a többi kényelmi tényező ellenére mégis másfajta inspirációra vágyom. Úgy éreztem, hogy nem tudok elég jó formában lenni, nincs elég önbizalmam, márpedig ebben a szakmában az elemien fontos. Hiába vettem részt olyan nagyszerű előadásokban, amelyek szakmailag kifogástalanok voltak, bátran vállaltak kockázatot, de a közönség értetlenül fogadta, mert nem arra készült. Ez persze egy helyzet, amelyben vagy benne akar valaki maradni vagy nem.
 
– Adódik is a kérdés: mi a színház, és szerepe a társadalmi közegben?
 
– A válasz pedig a döntésem volt. Egy független társulat – úgy gondoltam akkor és most is – rétegszínházként működik, az anyagi bizonytalanság határán, de a közönségének fontosabb, hogy ne mondjam, életbevágóbb az egész.
 
– És néha nem gondolja, hogy mégsem lenne rossz egy öltöző és a többi?
 
– Egyrészt nekem fontos, hogy olyan dolgot csinálhassak, amiben hiszek. Pintér Béla színháza ilyen, úgyhogy jó helyen vagyok. Másrészt a magyar színházi világ egyre megkövültebb, egyre kisebb a mozgástér – egyébként ezen belül nekem nincs is okom panaszra, mert minden évadban részt vehettem más munkában is, ami mindig nagyon üdítő.
 
– De nem lesz Irina vagy Nóra, hogy ne mondjam tovább.
 
– Azt nem mondom, hogy néha nem tudnék ilyen szerepeket is elképzelni, sőt. Ám Béla mellett időről időre vannak külső munkáim is, néha adódik klasszikus is, ami legalább nyomokban tartalmaz mondjuk Shakespeare-t. A változatosság gyönyörködtet. Tulajdonképpen érdekes lenne együttműködni koprodukciókban más társulatokkal is, de ebben a szférában ez valahogy nem szokás. Talán a színészek jobban barátkoznak egymással, mint a rendezők és a színházvezetők.
 
– Az új szerepe tehát másmilyen, mint az eddigiek.
 
– Egy grófnő vagyok, a főhős édesanyja. Szelíd és intelligens figura.
 
– Ez térne el a karakterétől? Hát nem éppen ilyen?
 
 
– Az eddigi szerepeim alapján egy harcosabb, keményebb alak vagyok – mármint Pintér Béla meglátása szerint. És tényleg elég szókimondó vagyok: nem szoktam elhallgatni a véleményemet. Szerintem ő ezt az oldalamat ismeri inkább, ezért szeret ilyen figurákat írni nekem. De ez a mostani biztosan eltér attól a konfliktusostól, amilyennek néha mutatkozni szoktam.
 
– Szóval ez rendes, elegáns nő, mint amilyen egy hagyományos színésznő. Azért nem lesz ez az alkatától nagyon eltérő.
 
– Ha arra gondol, hogy milyen vagyok civilben… nem tudom, mindig nagyon meglepődöm, ha valaki felismer. Ez persze ritkán esik meg.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma