hangf_spotify_banner_728x90

2015.06.04

Június 3-án avatták fel Iszkaszentgyörgyön, a Nemzeti Kastélyprogramban résztvevő Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély parkjában báró Amadé László költő, kastélybirtokos mellszobrát. Ünnepi beszédet mondott L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Az esemény a nyári szezonnyitó rendezvény keretében jött létre, az ünnepségen beszédet mondott Gáll Attila polgármester is.

A kastélyiskolához vezető lépcsőn állították fel báró Amadé László költő szobrát: a Rákóczi utcán, a kastélyhoz vezető lépcsősor előtt álló bronzszobor Bíró Lajos szobrász alkotása. A június 3-án, 17 órakor rendezett ünnepség az Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata és az Ari Kupsus Gallery által közösen szervezett nyári szezonnyitó rendezvény keretében jött létre. Mint arra a jelenlévőket Gáll Attila polgármester emlékeztette, a helyszínül szolgáló Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély a Nemzeti Kastélyprogram kedvezményezettje, így 2017. december 31-ig teljesen megújul és új funkciókkal is bővül.


iszkaszentgyorgy
A szobrot L. Simon László, Gáll Attila és Bíró Lajos leplezte le. (fotó: B. Kiss László, feol.hu)


Nem csupán Iszkaszentgyörgy, de az ország kivételes ékköve is a kastély, melyet az Amadé család kezdett el megépíteni a Fejér megyei településen. L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Amadé László irodalomtörténeti fontosságáról is beszélt: mint elmondta, bár a költő a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, munkásságával sajnos már csak a bölcsészhallgatóknak van szerencséjük megismerkedni. De, mint arra felhívta a figyelmet, Amadé László több művének hatása a mai napig tart: egyes költeményei a folklórban élnek tovább, míg másokat szentmiséken énekelnek.


A szoboravató ünnepséget követően a Finn Kulturális Központ igazgatója, Cita Högnabba-Lumikero nyitotta meg a kastély barokk szárnyában helyet kapó, Szabó Ágnes festményeiből álló új kiállítást.


fotó:feol.hu

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

kovacs_zsofia__a_kiallitas_kuratora

2019.05.24

Kamarakiállításon mutatja be mától Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeménye.

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Szirtes_Edina_Mokus

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma