GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2015.06.04

Június 3-án avatták fel Iszkaszentgyörgyön, a Nemzeti Kastélyprogramban résztvevő Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély parkjában báró Amadé László költő, kastélybirtokos mellszobrát. Ünnepi beszédet mondott L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Az esemény a nyári szezonnyitó rendezvény keretében jött létre, az ünnepségen beszédet mondott Gáll Attila polgármester is.

A kastélyiskolához vezető lépcsőn állították fel báró Amadé László költő szobrát: a Rákóczi utcán, a kastélyhoz vezető lépcsősor előtt álló bronzszobor Bíró Lajos szobrász alkotása. A június 3-án, 17 órakor rendezett ünnepség az Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata és az Ari Kupsus Gallery által közösen szervezett nyári szezonnyitó rendezvény keretében jött létre. Mint arra a jelenlévőket Gáll Attila polgármester emlékeztette, a helyszínül szolgáló Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély a Nemzeti Kastélyprogram kedvezményezettje, így 2017. december 31-ig teljesen megújul és új funkciókkal is bővül.


iszkaszentgyorgy
A szobrot L. Simon László, Gáll Attila és Bíró Lajos leplezte le. (fotó: B. Kiss László, feol.hu)


Nem csupán Iszkaszentgyörgy, de az ország kivételes ékköve is a kastély, melyet az Amadé család kezdett el megépíteni a Fejér megyei településen. L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Amadé László irodalomtörténeti fontosságáról is beszélt: mint elmondta, bár a költő a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, munkásságával sajnos már csak a bölcsészhallgatóknak van szerencséjük megismerkedni. De, mint arra felhívta a figyelmet, Amadé László több művének hatása a mai napig tart: egyes költeményei a folklórban élnek tovább, míg másokat szentmiséken énekelnek.


A szoboravató ünnepséget követően a Finn Kulturális Központ igazgatója, Cita Högnabba-Lumikero nyitotta meg a kastély barokk szárnyában helyet kapó, Szabó Ágnes festményeiből álló új kiállítást.


fotó:feol.hu

plakat003

Latabar_Kalman

2019.03.24

Latabár Kálmán, a magyar operettjátszás állócsillaga nemcsak játékával, de már a megjelenésével, jellegzetesen huncut mosolyával is derűt csalt a szórakozásra vágyó közönség arcára. Játszani akart, ez volt élete fő mozgatórugója. A „Latyi” becenevet állítólag ő aggatta magára, miután egy gyermekműsorban Latyi Matyit, a furfangos cukrászinast játszotta. Sárdi Mihállyal, a Budapesti Operettszínház igazgatói főtanácsadójával beszélgettünk a különleges tehetségű táncos-komikus színészről.

Piacsek_bacsi_poharazgat

2019.03.24

Az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogatott Rippl-Rónai-festményekből nyílt kiállítás március 20-án Kecskeméten, a Bozsó Gyűjteményben. A tárlat érdekessége, hogy a modern magyar festészet egyik vezéralakjának életművét egy gyűjtő szemszögéből mutatja be.

Marton_Aron_arckep

2019.03.24

Zágoni Balázs Márton Áron első ötven évéről szóló dokumentumfilmje kincsvadászattal indul: miként lehetséges, hogy a filmkockával egyidőben született Márton Áronról – legalábbis püspökké szentelése előtt – nincs mozgókép-felvétel? Balázs elindul kideríteni, és közben lázasan keres bár egy celluloid-töredéket, valami mozgót a papról. Ferenczi Szilárd írása.

14. alkalommal rendezték meg Prágában március 21-24. között a Young Bohemia Kórusfesztivált, amelyen 16 ország 24 együttese vett részt. Egyetlen magyar kórusként a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara képviselte hazánkat, nagy sikerrel.

A remek állapotban fennmaradt, 518 millió éves ősmaradványok – köztük több mint 50, eddig ismeretlen faj, medúzák, ízeltlábúak és moszatok – segíthetnek jobban megismerni az állatok korai evolúciójának folyamatát. A Földön nagyjából 542 millió évvel ezelőtt következett be az úgynevezett kambriumi robbanás, a ma élő állatok őseinek és komplex ökorendszereknek felbukkanása.

24 darab, felbecsülhetetlen értékű, reneszánsz kori falfestményt talált a délnyugat-lengyelországi Wroclaw közelében egy lengyel férfi. Az építési vállalkozó egy Struga nevű faluban lévő palota helyreállításakor fedezte fel az 500 éves portrékat: a palota hajdani báltermét fedő barokk kupola maradványait akarta leemelni, amikor megakadt a szeme a régi vakolat alól kilátszódó festményeken. A nagyjából 50 négyzetméteren elterülő, 24-28 portré közül eddig csupán tízet sikerült feltárni, és azonosítani a rajta szereplő alakot. A bálterem egyik oldalán Szilézia középkori uralkodóinak, a másikon négy római császárnak a képe látható.

A válogatásban a nagy filmfesztiválok versenyprogramjában szereplő művek mellett a közelmúlt fontos alkotásai és könnyedebb, szórakoztató filmek is helyet kaptak. Részletek itt.

Magyar Örökség díjjal ismerték el a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkáját. Az oklevelet szombaton Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adták át.

Februárban színházi szabadegyetem indult útjára a Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében. A programokon elismert esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével igyekeznek feltérképezni a kortárs színházi jelenségeket, illetve a szakma egészét érintő problémákat. A következő, április 1-jén alkalmon a színházi intézményrendszeren belüli konfliktusok a téma.

kerekasztal_aprilis_1

Április 12. és 14. között harmadik alkalommal rendezik meg a Pont Fesztivált a Várkert Bazárban koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, filmvetítéssel, kiállításokkal és számos ingyenes programmal.

A zenekar friss dalait mutatja be június 9-én az Akvárium Klubban.

Április 10-13. között 11. alkalommal rendezik meg Marosvásárhelyen a Nemzetközi Ifjúsági Jazz Verseny és Fesztivált.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma