728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.02

A szentendrei MANK Galéria udvara, a nagy múltra visszatekintő Régi Művésztelep helyszíne páratlan természeti adottságokkal rendelkezik. Az idelátogatóknak a változatos kiállítási program megtekintésekor érdemes kimerészkedniük a galéria mögött meghúzódó kertbe is, ahol újabb művészeti élmények várnak rájuk. Az aktuális kortárs szoborkiállításról a kurátorral, Cserhalmi Lucával beszélgettünk.

szobrok_a_kertben_1
Martin Henrik: Konkáv meditációs objekt

Egy igazán nyári kiállítást hoztatok létre ebben a nagy hagyományokkal rendelkező kertben, a szabad ég alatt. Mi volt a kurátori koncepciód?

Szerettem volna egy tág merítést bemutatni az aktuális, kortárs hazai szobrászat tendenciáiról, így nem határoztam meg konkrét tematikát. Célom volt, hogy a művek által megjelenjenek a különböző alkotói nézőpontok. Így izgalmas párbeszéd alakult ki a különféle műalkotások között, melyek egy-egy szobrászati problémát vagy témát másként közelítenek meg.


szobrok_a_kertben_2
Márkus Péter: Víz


Hogyan kerültek erre a különleges helyszínre a szobrok, és honnan választottad ki őket?

Van olyan mű, amely a MANK gyűjteményéből került ide, de a legtöbb műtárgy esetében egyenként kerestem fel az alkotókat. A kiválasztás egyetlen kritériuma az volt, hogy az adott szobrokat hosszútávon, szabad térben lehessen installálni.


Ehhez a feltételhez főként az alapanyagok tekintetében kellett igazodni. A kiállításon változatos technikával készült művek láthatóak, és méreteikben is igen eltérőek – a legmagasabb 3 méter, míg a legkisebb alig több, mint fél méter.


szobrok_a_kertben_3
Kotormán Norbert: A kék alma


A szobrokon keresztül megismerhetőek a legkülönfélébb alapanyagok is, mint a bronz, andezit, gránit, vas, fémszerkezetes cement, tombak vagy a mészkő. Van olyan alkotás, amely kifejezetten erre az alkalomra készült, ilyen Azúr Kinga: Lordok című műve. De több olyan szoborral is találkozhatnak a látogatók, melyek már egy ideje elkészültek, és most újra bemutatjuk őket.


szobrok_a_kertben_4
Azúr Kinga: Lordok


Említetted, hogy milyen sokszínűek a kiállított szobrok. Mivel nem egy klasszikus kiállítótérbe, hanem a kertben mutatjátok be őket, okozott bármilyen kihívást az installálás?

Fontos szempont volt a tervezés során, hogy a kert összképét ne befolyásoljuk, mivel az itt alkotó művészek számára sok esetben jelentős ihletforrást jelent ez a természeti közeg. Ezért kizártuk a beton talapzatok készítését, aminek helyettesítése okozott némi fejtörést. A MANK Műszaki Osztályának vezetője azonban talált erre egy egészen egyedi megoldást.

Külön erre az alkalomra olyan fémvázak készültek, melyek oldala nincs lefedve, így nem takarják el a szobrok térbeli nézőpontjait, de stabilizálásukban nagy mértékben segítenek.


szobrok_a_kertben_5a
Kalmár János: Emelkedés

Van valamilyen közös pont a kiállított szobrok között?

Mindegyik kortárs hazai alkotó munkája. Nem szerettem volna kikötni, hogy csak figurális vagy nonfigurálív műtárgy kerüljön be a válogatásba, sokkal inkább a sokszínűségüket tartottam szem előtt, hogy a nézők teljes képet kaphassanak a kortárs szobrászművészetről.


Az alkotókkal kapcsolatban érdekesség, hogy vannak közöttük már befutott, abszolút elismert művész, mint például Farkas Ádám vagy Márkus Péter, de pályakezdő, friss diplomás szobrászok is, mint Ámmer Gergő vagy Azúr Kinga – ez utóbbiak számára nagy lehetőséget jelent a csoportos kiállítás. Összességében jellemző a kiállításra a frissesség és a különböző alkotói szempontok, karakterek bemutatása.


szobrok_a_kertben_7
Ámmer Gergő: Dávid II.


Szeretnénk hagyományt teremteni ezzel a típusú bemutatóval itt, a Régi Művésztelep kertjében, ezért gondolkodunk a folytatáson is. Tervezünk jövőre egy hasonló tárlatot, már gondolkodom is a koncepción is, ami lehet, hogy valamilyen szobrászati problémára adott reflexió lesz.


Sipos Tünde

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma