hangf_spotify_banner_728x90

Lorinc_Katalin_5_R

2019.04.30

A szakma egyik legnívósabb elismerését, Imre Zoltán-díjat kapott a tánc világnapján Lőrinc Katalin táncművész, pedagógus, újságíró. Hosszú kihagyás után, 40 fölött kezdett itthon táncolni, és rendkívül népszerű lett nemcsak a színpadon, de a kamerák előtt is. A legfontosabbnak azt tartja, hogy megértesse: nem a társadalom van a szakmájáért, hanem a szakmája a társadalomért; a tánc jobbá tudja tenni az emberek életét.

kamsz_a_velencei_kalmar_2

2019.04.29

Két előadást hoz májusban Budapestre a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A velencei kalmárt Tompa Gábor rendezésében 6-án a Vígszínházban, a Homemade című előadást pedig 7-én a Víg Házi Színpadán láthatjuk.

novaktata_res

2019.04.29

A tánc világnapja előestéjén mutatják be ismét Novák Ferenc Tata egykor nagy sikert aratott, széki Rómeó és Júlia-történetét a Nemzeti Táncszínházban. Már fiatalon ráragadt a Tata név, lánya hívta így a próbákon, majd eleinte heccből, majd szeretetteljesen a táncosok is. 88. születésnapján nemrég összegyűltek a tanítványai, akik közt akad színházi rendező, menedzser-igazgató és rengeteg táncos-koreográfus. Színpadra lépésének 70. évfordulóját decemberben a Sztálin kantátával ünnepli majd. INTERJÚ.

A_kepzelt_beteg

2019.04.28

A salgótarjáni társulatot 2013-ban vették nyilvántartásba előadóművészeti szervezetként, addig megyeszékhelyként egyedül Salgótarjánnak nem volt önálló színháza. A követkető évadban először, szeptembertől májusig minden hónapban lesz premier.

Zalan_Janos_R

2019.04.26

Ifjúsági színházzá tenné a Magyar Színházat Zalán János. A nemrég Balázs Béla-díjjal kitüntetett igazgató második ciklusát kezdte februárban az intézmény élén. A Hevesi Sándor téri, „lelakott" épület felújítását reméli, és a Lázár Ervin Program zászlóshajójaként tekint a színházára. INTERJÚ

10ferenczycsongor_R

2019.04.25

Életének nyolcvanadik évében elhunyt Ferenczy Csongor színművész – adta hírül a kronika.ro.

balazs-peter

2019.04.25

A város közgyűlése a szakmai grémium tagjainak és az önkormányzat kulturális bizottságának egyhangú támogatásával további két évre nevezte ki az egyedüliként pályázó Balázs Pétert a szolnoki teátrum élére és bízta meg a színház felújításának levezetésével.

Vigyazat_erzelmek2

2019.04.24

A Petőfi Musical Stúdió előadása műfajilag nehezen behatárolható. Az alakok kitaláltak, a problémák, örömök, félelmek, sikerek és kudarcok – összefoglalva: az érzelmek – nagyon is valósak. Egyetlen különleges nap történetét láthatjuk, ahol ezúttal senki nem bújhat el az érzelmei elől. A Vigyázat, érzelmek!-et április 27-én 15.00 és 19.00 órai kezdettel a Bakelit Multi Art Centerben mutatják be.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

secondhand_ea_horvathjudit_net-0829

2019.04.23

Emlékezetes alakításokban gazdag életpályája elismeréseként Pogány Juditot a Színházi Kritikusok Céhe életműdíjjal tünteti ki, amelyet szeptember 22-én adnak át a Katona József Színházban.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma