Semmelweis1_-_Copy

2018.06.10

Idén, születésének 200. évfordulóján Semmelweis Ignác-emlékévet ünneplünk. Ebből az alkalomból a június 8. és 17. között zajló miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon volt Raymond J. Lustig és Matthew Doherty Semmelweis című operájának magyarországi ősbemutatója június 9-én. Az eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: „legyünk büszkék nagy magyarjainkra”.

ratonyirobert_borito
2018.06.09

Rátonyi Róbert (1923–1992) tiszteletére operettfesztivált rendeznek június végén Veszprémben. A négynapos rendezvényen az előadások mellett családi és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket – közölte június 8-án a Rátonyi Róbert Operettfesztivál művészeti vezetője, Keller János, aki kiemelte: a rendezvénysorozatot hagyományteremtő szándékkal indítják útjára.

portre_borito

2018.06.08
„A szakma ma már másképp néz ránk. Sikerült kivívnunk az elismerést, amelyre vágytunk” – mondja Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója, akinek vezetői megbízatása fél év múlva jár le. Az intézmény közelmúltjáról, a Kerényi-ügyről, a művészi és a kreatív produceri színházvezetésről beszélgettünk, illetve arról, hogyan tovább.

POSZT1

2018.06.08

Megkezdődött június 7-én a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT). A seregszemle a versenyprogram tizennégy előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget június 7. és 16. között! A megnyitón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a magyar színházi világ legnagyobb és legfontosabb éves találkozójának nevezte a POSzT-ot.

_D0A4351_Copy_kiemelt

2018.06.06

Míg az év első felében a Budapesti Tavaszi Fesztivál művészeti programjain vehettünk részt, addig ősszel a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon élvezhetjük a hazai és a nemzetközi kultúra sokszínűségét. Idén október 5. és 21. között rendezik meg az összművészeti fesztivált, ahol még jobban megismerhetjük a kortárs művészet alkotásait. Az idei rendezvény fő témája a baltikum lesz.

_D0A4096_Copy_masolata

2018.06.05

A magyar V4-elnökség átadása alkalmából június 29-én ünnepi díszelőadással, közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét a 6. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, amelynek keretében július 5. és 8. között színes programok várják a közönséget. A fesztivál június 5-ei sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: nagy öröm, hogy a fiatalokat is megszólítja a rendezvény.

2013_korvas04

2018.06.05

Találkozz személyesen is a császári párral! Különleges koronázási ünnepségekkel és múltidéző programokkal várják a közönséget a hétvégén, június 9-én és 10-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. Hagyományőrzők idézik fel Ferenc József és Erzsébet királyné 1867. június 8-ai koronázásának különböző jeleneteit, miközben számos kísérőprogrammal is készülnek a szervezők.

hofeherke_foto_nagy_attila_resize

2018.06.04

Szűk két hét alatt a Magyar Állami Operaház balettegyüttese Pozsonyba, Brnóba és Győrbe is ellátogat más-más előadásokkal, miközben a közkedvelt Hófehérke és a 7 törpe meseelőadásai mellett közreműködik a Billy Elliot – a Musical június 19-én induló nyári sorozatában is. Elsőként Pozsonyban lépnek fel június 7-én.

_BLP8540

2018.06.04

A celldömölki Soltis Lajos Színház előadása nyerte a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját június 3-án. A második helyezett a győri RÉV Színház és az inárcsi KB35 csoport koprodukciója, az Othello lett, a harmadik helyet pedig a komlói Súgólyuk Egyesület Még egyszer hátulról című darabja szerezte meg.

Savaria1

2018.06.01

Több mint négyszáz programmal várják idén augusztus 23. és 26. között a XIX. Savaria Történelmi Karneválra érkezőket Szombathelyen – közölték május 31-én a históriás rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők. Bejelentették: idén első alkalommal a felújított Szent Márton tér is a karneváli helyszínek között szerepel majd.

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok 15. jubileumi rendezvénysorozat alkalmából hirdettek meg. Pályázni eddig be nem mutatott, Pászti Szabó Zoltán Zengjen a dal című versére komponált kórusművel lehetett. Második helyezést Magyaróvári Viktor, harmadik díjat megosztva Megyeri Krisztina és Szalai Katalin kaptak.

Idén július 21-én este 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, melyre ötszáz vendéget várnak a szervezők az Anna Grand Hotelbe. A Blaha utcában idén is lesz utcabál, újdonságként pedig sétakocsikázásra is lesz lehetőség a bál estéjén. Az est folyamán a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül a zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét. A bál királynője megújított motívumokkal díszített, egyetlen példányban készülő, Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú Herendi-vázát kap.

Elhunyt 79 éves korában július 19-én Adrian Cronauer, a Jó reggelt, Vietnam! című film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai pilóta. Adrian Cronauer 1965-től 1966-ig őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő nevéhez fűződik az amerikai hadsereg ottani rádiójának életre hívása. Az adásban köszöntőként hangzott el a híressé vált mondat: Jó reggelt, Vietnam!

A román kormány egymilliárd eurót fordít kultúrára a következő években Nagy-Románia megalakulásának századik évfordulója alkalmából – jelentette be Viorica Dancila román miniszterelnök. A kabinet kormányrendeletet fogadott el erről. Dancila elmondta: a román kultúrának sürgősen szüksége van egy több éves finanszírozási tervre, amelynek értelmében, múzeumokat, színházakat, kulturális központokat, könyvtárakat, koncerttermeket korszerűsítenek, valamint az épített és szellemi örökséget helyreállítják és bővítik.

ArTúr néven összművészeti fesztivált tartanak augusztus 7-étől öt napon át Mezőtúron, a rendezvénysorozat zárásaként pedig 12-én megtartják a több ezer embert vonzó Túri Vásárt. A nyitónapon Virágh László mezőtúri festőművész tárlata nyílik a Közösségi Házban, míg a katolikus templomban a hazai zenei élet egyik legtehetségesebb fúvós csapata, az Ewald Rézfúvós Együttes ad koncertet.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma