GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

Tizenket_szek_olvasoproba

2019.03.02

Újszerű finanszírozással készít előadást a TRIP: Tizenkét szék címűm áprilisi bemutatóját „részvényesként" lehet támogatni. Az új kultúrafinanszírozási modelében a támogató részese lehet a megvalósítási folyamatnak – legyen szó olvasó- vagy állító próbáról, díszlet és jelmez elfogadásról, hangfelvételről vagy zártkörű főpróbáról –, sikeres projekt esetében nyereséget könyvelhet el, kiveheti vagy tovább forgathatja a pénzét.

Sam_proba_Barabas_Zsolt_

2019.03.02

Magyar nyelven először mutatják be Maria Wojtyszko kortárs lengyel drámaírónak a Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabját, amelyet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház visz színre a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel koprodukcióban. Az előadást Bocsárdi László rendezi, a produkcióban fellépnek a marosvásárhelyi egyetem mesterképzésének másodéves színészhallgatói is.

cirkuszpedagogia_1

2019.03.01

Kötélen járni, gólyalábazni, egykerekűn biciklizni, zsonglőrködni? Nem természetfeletti képesség kell ehhez, hanem sok gyakorlás. Erre tanítja Csürke Tibor és Hornyák István, a Fővárosi Nagycirkusz két animátora a gyerekeket. A szakmailag és pedagógiailag is felkészült artistaművészek iskolákban és rendezvényeken is tartanak készségfejlesztő foglalkozásokat.

sramo_gabor_res

2019.02.28

Az elmúlt évtizedekben hihetetlen ívet futott be a pécsi bábművészet, amelyhez rengeteget hozzátett Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója. A színház vezetőjét művészeti tevékenységéért a napokban tüntette ki a pécsi önkormányzat Victor Vasarely-díjjal. Őt kérdezte a Pécsi Hírek.

goda_gabor

2019.02.28

Idén Goda Gábor koreográfus kapta az Eck Imre-díjat. A kitüntetést vasárnap, a Cseppkánon című előadás előtt adták a Müpában.

Dan-Gordon_Esoember_olvasoproba

2019.02.28

Dan Gordon izraeli-amerikai író 1988-ban bemutatott, Esőember című filmje kultikussá vált a mozinézők körében. Mindig izgalmas, de nem veszélytelen vállalkozás, amikor egy, vászonról már jól ismert filmes történetet színpadra állítanak. A néző hajlamos az összehasonlításra, túl élénken is élhet benne mindaz, amit már akár több alkalommal is látott. Anger Zsolt Veszprémben vállalja ezt a kihívást.

purcarete

2019.02.27

Az eseményhez három kísérőrendezvény is kapcsolódik: Silviu Purcarete román rendező fotóiból nyílik kiállítás a színház előcsarnokában, Mezei Mária-páholyavatót tartanak, és George Banu kritikus a Csehov-darab híres bemutatóiról tart előadást.

revfulop_cirkusz

2019.02.27

A 19. Téli esték programsorozat előadásán Uray Péter koreográfus a drámai művek mozgás- és cirkuszszínpadra való adaptálásáról beszélt, bizonyítva, hogy a cirkuszművészet mint új művészeti ág van jelen napjainkban. Az eseményről a veol.hu számolt be.

szettepve_R

2019.02.26

„Rengeteg olyan ember van az ismeretségi körünkben, akikről tudott, de nem köztudott, hogy használtak szereket, és nagyon mélyre mentek. Fontosnak tartottuk, hogy az előadásban az egyén és környezete felelőssége legyen előtérben. Szeretnénk rávilágítani, hogy ez az egész mennyire összetett témakör” – mondja Szabó Kimmel Tamás. A függőséget boncolgató, Széttépve című önálló estjét február 22-én mutatták be a Belvárosi Színházban. A nullahategy készített vele interjút.

Bank_eorifoto-3940
2019.02.25

A Nemzeti Színház hosszú története mindvégig két szálon haladt. Az épület és a társulat, a művészi intézmény egyaránt központi kérdése volt a magyar kulturális közéletnek. És ez ma sincs másként: a 181 éve megnyitott és később Nemzetivé emelt Pesti Magyar Színházról és a tizenöt éve fennálló első saját épületéről a közönségnek, a színházcsinálóknak és a fenntartónak is megvan a saját elképzelése.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma