NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

NSZ_plakatok_2019_07_Rocco_r

2019.09.02

A 2019/2020-as évad bemutatóit szeptember 2-től köztéri plakátokon, online és a print hirdetési felületeken új, egységes arculatú kreatív anyagokkal hirdeti a színház, mely újra elindítja plakátvadász játékát.

falling_angels2_photo_by_peter_rakossy

2019.09.02

Alexander Ekman Episode 31 című, a New York-i Juilliard School végzős növendékeinek készített látványos koreográfiáját mutatja be 1st Steps elnevezésű új, modern estjén a Magyar Nemzeti Balett. Az Erkel Színházban 2019. szeptember 6. és 18. között öt alkalommal látható előadásban Johan Inger, Jiří Kylián és Hans van Manen népszerű repertoárdarabjai is szerepelnek.

eletre_imazs

2019.09.02

A Benedek Miklós színművész vezette négytagú zsűri a hazai és határon túli magyar színtársulatok tizennyolc vígjátékát és zenés színpadi játékát értékelte.

utankepzes_ittas_vezetoknek

2019.09.02

Negyedszázados jubileumát ünnepli Szatmári Attila. Sándor Erzsi írása ebből az alkalomból köszönti őt.

Beres_Attila

2019.09.01

A miskolci közgyűlés 2020. február 1-től 2025. január 31-ig a mostani, egyedüli pályázó igazgatót, Béres Attilát nevezték ki a Miskolci Nemzeti Színház élére. Ebből az alkalomból kérdezte őt Bujdos Attila.

lg-frenak_pal_tarsulat__birdie0

2019.08.31

A Nemzeti Táncszínház szeptemberi műsorában koreai és japán est, néptánc, tangó és táncszínházi nevelési program is szerepel. Két bemutató is lesz: a Bozsik Yvette Társulat a Nyaralást, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes pedig a Betyárvilágot viszi színpadra.

Blasko_Balazs
2019.08.31

Az induló színházi évadban nyolc nagyszínpadi bemutatót tervez az egri Gárdonyi Géza Színház, melynek új mottója: a változatosság gyönyörködtet.

orosz_akos_kaszas-dij_2_r

2019.08.31

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy kiválasztott a társulat, már a középdöntőbe bekerülni is hatalmas megtiszteltetés volt” – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak Orosz Ákos színművész, a Vígszínház társulatának tagja, aki a közönségszavazatoknak köszönhetően átvehette idén a Kaszás Attila-díjat az országos színházi évadnyitó gálán pénteken a Pesti Magyar Színházban.

kitaszitott_R
2019.08.31

A Spirit Színházban mutatják be először itthon Ayad Akhar Kitaszított című könyvének színpadi adaptációját, mely 2014 és 2015 között óriási sikert aratott a Broadwayen. Léner András rendezésének szeptember 20-án tartják a premierjét.

Szolnoki_Szigligeti_tarsulati_ules

2019.08.30

A Szigligeti Színház öt nagyszínpadi bemutatót tervez az idei évadban az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma