GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

Vecsei

2019.03.07

„Kaptam egy lehetőséget a Vígszínház igazgatójától, Eszenyi Enikőtől, hogy dolgozzam a házi színpadon. Pont egy nehezebb korszaka volt az életemnek, és azt éreztem, hogy József Attila ebben az időszakban társ, és nagyon közel került hozzám az élete, embersége, hullámai és természetesen a versei” – mondta Vecsei H. Miklós a Mondjad, Atikám! című önálló estjéről, melyet március 7-én a Veszprémi Petőfi Színházban mutat be.

rendezoi-valtozat_puskel

2019.03.07

Regényátirat egy haditudósító élményeiről, a tízparancsolathoz rendelt sorstragédiák, felnőtteknek szóló bábelőadás, emberi gátlástalanság hiperrealizmusba oltva, szürreális nyomozás a betegség megértésére, thriller-vígjáték három családról egy plüsskutya gombszemén keresztül, romantikus komédia – többek között ezek az idei, március 29-én Debrecenben kezdődő Deszka fesztivál programjában szereplő előadások témái.

lebstuck_maria_1

2019.03.06

Huszka Jenő valós történeten alapuló, Jókai Mór és Petőfi Sándor írásait felhasználó művét, a Mária főhadnagyot 1942-ben mutatták be. Az operettet március 14-én a Békéscsabai Jókai Színházban mutatják be az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében.

Slavas_Snowshow

2019.03.06

Szlava Polunyinnak a Fővárosi Nagycirkuszban látható előadásával, a Slava's Snowshow-val kezdődik április 11-én a Nemzeti Színház VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozója (MITEM). A budapesti Nemzeti Színházban megrendezendő, május 5-ig tartó MITEM-en 13 országból 23 előadás lesz látható.

Babaszinhaz_Cimborak_Babszinhaz_Fb_oldal_01

2019.03.05

Idén öt bábtársulat hat darabjával, összesen 16 előadással várják az április xx között zajló Szent György Napok közönségét. A pécsi MárkusZínház és debreceni Vojtina Bábszínház mellett először lép fel Sepsiszentgyörgyön egy budapesti társulat, Fabók Mancsi Bábszínháza. Ugyancsak régi partnere a Szent György Napoknak a kolozsvári Puck Bábszínház, és két előadással jelentkezik a helyi Cimborák Bábszínház.

A_Nyugat_hose_r

2019.03.04

Tersánszky Józsi Jenő, Tomcsa Sándor, Jordi Galcerán, Esterházy Péter, Cseh Tamás, John Millington Synge és Móricz Zsigmond. Ők heten a szerzői annak a nyolc darabnak, amelyet a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén április 10–14. között mutatnak be a Thália Színházban.

Az_utolso_uzlet_Szegedi_Nemzeti_Szinhaz_r

2019.03.04

Új névvel és tematikával indul útjára a Szegedi Nemzeti Színház Regionális Kamaraszínházi Fesztiválja, a Rekamié: határon túli színházak magyar szerzők műveiből készült előadásait mutatják be április 8-13. között a Kisszínházban.

Zachar_Lorand_3

2019.03.03

Zachár Lóránd a Budapest Táncszínháznak készített vadonatúj darabot Léthatár címen. A bemutatót a Budapest Táncfesztiválon az új Nemzeti Táncszínházban tartották. Koreografál, tanít, de keveset dolgozik itthon, külföldi munkák sorakoznak a naptárában. Földi Béla nemzetközi összetételű társulatával kedvenc olvasmányát öntötte beszélgető mozdulatokba.

baal_ea_01_domolky_daniel_R

2019.03.03

Bertolt Brecht Baal című darabját a Pesti Színházban pénteken, a Premier című film színpadi változatát a Vígszínház színpadán szombaton mutatták be.

ascher-tamas_Res
2019.03.03

„A színházon kívül soha semmi más nem szerepelt az élettervemben… Nem jutott el a tudatomig, hogy mi módon gyarapíthatnám, módosíthatnám életfeltételeimet, mindig a következő alkotnivalót tartottam szem előtt. Nem feltétlenül azért, mert ennyire emelkedett lélek vagyok. Egyszerűen csak nem tudtam elszakadni a színháztól, és minden más terhet, vagy akár kecsegtető lehetőséget a művészetre való hivatkozással ledobtam magamról.” Így jellemezte életútját egy interjúban a március 3-án 70. életévét betöltő Ascher Tamás Kossuth-díjas rendező.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma