hangf_spotify_banner_728x90

Janika

2019.05.08

Valamennyi műfaj kedvelői találhatnak maguknak érdekes programot a június 14. és augusztus 19. között tartandó Szarvasi Vízi Színház műsorában: a tizenöt komédia, zenés bohózat mellett drámákkal, koncertekkel, beszélgetésekkel és számos más eseménnyel várják az érdeklődőket a Körös holtága fölé épült vízi színpadon.

azembertragediaja

2019.05.06

Május 5-én Az ember tragédiája előadással ért véget a VI. MITEM, a Nemzeti Színház által szervezett nemzetközi seregszemle, amelyen négy helyszínen 13 ország 23 produkcióját láthattuk.

A_vezer

2019.05.05

A MASZK Egyesület májusban tizenegy produkciót mutat be a szegedi Régi Zsinagógában. Monodráma, tánc, ifjúsági és zenés színházi előadások idézik meg a múltat és reflektálnak a jelenre többek között Babits, Fedák Sári, Karády Katalin, a vikingek sagái és Zoltánfy István festőművész megidézésével.

korhinta2

2019.05.04

Debrenenben az idei nyári színházi programsorozatban a helyi Csokonai Színház mellett tizenegy vendégtársulat tizennégy produkcióját, összesen húsz előadást láthat a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közönsége – mondta el a város polgármestere a rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján.

net_Saigon_0003

2019.05.04

Francia és svéd előadás is látható a Nemzeti Színházban, vasárnap záruló VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM).

Evadot_hirdetett_a_Weores_Sandor_Szinhaz_res

2019.05.03

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház. Klasszikus és új darabok egyaránt megtalálhatóak a premierek között. A Liliomfit a Mohácsi testvérek átiratában láthatjuk majd, de bemutatnak szlovén darabot szlovén rendezővel, és Zsótér Sándor, Székely Kriszta és Czukor Balázs is rendezni fog Szombathelyen.

vig_19_20_gatsby-R
2019.05.02

Klasszikus és új művekkel, inspiráló, elgondolkodtató előadásokkal, formabontó produkciókkal várja a közönséget a jövő évadban a Vígszínház.

Carousel_

2019.05.01

„Az operetthez szmoking, a musicalhez kisestélyi dukál. A Carouselhez, amely a hétköznapi kisemberek hétköznapi története, elég egy farmer” – mondja Béres Attila. Az ő rendezésében mutatta be április 26-án az Operettszínház Molnár Ferenc Liliomának Broadway-musical változatát. A mű népszerűségét jelzi, hogy You'll never walk alone (Sose leszel egyedül) című betétdala nemcsak a végzős amerikai egyetemistákat köszönti a diplomaosztókon, hanem a Liverpool futballcsapatának is himnusza lett.

MMA_1146_RATOTI_ZOLTAN_

2019.05.01

2019. május 2-án 19.30 órától felolvasószínházi előadásként mutatják be Kodolányi János Zárt tárgyalás című ikonikus művét a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. Az előadást Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője rendezi, amelynek színpadi előadásra alakítását ezúttal Szigethy Gábor végezte el, és az MMA színészei adják elő.

pallagimisi_eoriszabo_0624_r

2019.05.01

Villanyszerelőnek tanult, és a pesti diák nyáron a bátyja zöldségesvállalkozásában dolgozott Balatonbogláron. A báty ismerte Helyey Lászlót, és egy este miatta megnézték a boglári kápolnánál a Godot-ra várva című előadást. Nem volt színházba járó, az iskolával néztek pár kötelezőt, de ez a Beckett-darab és a színészek játéka lenyűgözte. Pallagi Mihály meséli ezt, a Nemzeti Színház fővilágosítója, aki nemrég vette át a Magyar Teátrumi Társaság színházi háttérdolgozókat elismerő díját.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma