NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2012.09.26
Az Opera történetében sosemvolt pompás szabadtéri felütéssel, fúvószenekarral kísért fiákeres felvonulással, valamint minikoncerttel kezdődik 2012. szeptember 29-én az évadnyitó premier. Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját nemcsak bent, hanem kint, az utcán is ezrek nézhetik végig szombat este.
2012.09.26
A színház és a zene viszonyát vizsgálja november 27. és december 9. között az Interferenciák 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezésében tartanak meg. Az eseményen kilenc ország előadásait láthatja majd a közönség.
2012.09.26
Kéthetes New York-i vendégszereplésre utazik szerdán a győri Vaskakas Bábszínház. Az együttes a New York-i Magyar Kulturális Intézet meghívásának tesz eleget.
2012.09.25
Autógyárban táncolt egy balettkar Oroszországban bevonva az előadásba több munkást is.Az egyfelvonásos balett címe H2O. A mű a Kortárs Művészet 2. Uráli Ipari Biennáléján szerepelt a programban – adta hírül az MTI.
2012.09.25
A XXI. Kolibri Fesztivállal nyitotta meg kapuit az új évadra a Kolibri Színház. A társulat ebben az évadban öt bemutatóra készül, melyek közül az első  2012. szeptember 30-án Thomas Mann: Mario és a varázsló kisregényének színházi adaptációja Scherer Péter főszereplésével, Bagossy László rendezésében. 
2012.09.25
Csaknem negyven produkciót, köztük számos saját bemutatót tűz repertoárra a Thália Színház a 2012/13-as szezonban. Az intézmény továbbra is a „Thália progresszió” szellemiségében folytatja működését.
2012.09.25
Három bemutatóval várja a Stúdió K a közönséget a 2012/2013-as évadban, amelyet a kortárs művek és a kísérletezés jellemez. A színház közoktatási intézményekkel együttműködve komplex művészeti programot is indít - adta hírül az MTI.
2012.09.25
Pintér Béla A sütemények királynője című darabját 2012 októberében Lengyelországban, az olsztyni Stefan Jaracz Színházban is bemutatják; az előadást Katarzyna Kalwat állítja színpadra.
2012.09.25
Az ígéret földje címmel október közepén tartja az új évad első bemutatóját a Centrál Színház, amelynek új műsorán két magyar darab mellett egy Neil Simon-produkció is szerepel, kínálatában pedig a stand-up műfaja is megjelenik.
2012.09.24

A felsőoktatás kérdéseit dolgozták fel a Törvényhozói Színház amatőr színészei interaktív előadás keretében, a produkció 2012. szeptember 24-én volt látható az ELTE-n. A hallgatók és tanárok a Bánkitó Fesztiválon álltak össze először, hogy egy Magyarországon még kevéssé ismert fórumszínházi eszköz segítségével dolgozzák fel a felsőoktatás és az azt szabályozó törvények rákfenéit.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma