NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2012.10.05
Új magyar darab ősbemutatójára készülnek a Thália Színházban: Garaczi László EMKEvolt egyszer egy kávéház... című művét 2012. október 5-én tűzi műsorra a teátrum.
2012.10.05
Kortárs magyar dráma bemutatásával indítja évadát a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, amely Tasnádi István Világjobbítók című művét viszi színre.
2012.10.04
A homlokzat, a közönségforgalmi terek, a belső terek és mellékhelyiségek újulhatnak meg az Erkel Színház közelgő rekonstrukciója során. A felújításra a kormány 1,7 milliárd forintot ítélt meg, így az intézmény vezetésének sok mindent át kell gondolnia a fejlesztéssel kapcsolatban – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Mozsár István, a Magyar Állami Operaház megbízott ügyvezető-műszaki igazgatója.
2012.10.04
Ödön von Horváth-darab a Bárka Színház első bemutatója az idén: az előadást Vasárnap 16:48 címmel 2012. október 11-től láthatja a közönség a budapesti teátrumban, amely az idei szezonban négy premierrel várja a közönséget.
2012.10.04
Családi nyílt nappal, fesztiválokkal, kortárs tánccal, báb- és gyerekszínházi programokkal indul a Bethlen Téri Színház első évada.
2012.10.04
Umberto Giordano Andrea Chénier című művének bemutatójával kezdődik 2012. október 6-án az Armel-operaverseny döntője a Szegedi Nemzeti Színházban.
2012.10.04
Az ír sztepptánc legkiválóbb művészeiből álló társulat, a The Irish Dance Tornado 2012. november 16-án Tatabányán, a Városi Sportcsarnokban lép fel.
2012.10.04

Eger Napokat rendeznek 2012. október 8-14. között Hargita és Kovászna megyében. A rendezvénysorozat Eger város kulturális, gasztronómiai és borászati értékeit népszerűsíti több erdélyi városban: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen.

2012.10.04
Egy évtized után 2012. október 21-24. között Kárpátaljára látogat a Magyar Állami Népi Együttes, ahol négy alkalommal mutatják be Magyar rapszódia című előadásukat. Mihályi Gábor, az együttes művészeti vezetője elmondta, céljuk, hogy nemcsak esztétikai élményt nyújtsanak, hanem kultúrájukban is erősítsék a kárpátaljai magyarságot.
2012.10.03
Márai Sándor klasszikusát, A gyertyák csonkig égnek című regény színházi adaptációját mutatják be 2012. október 5-én az Új Színházban. A darab különlegessége, hogy ezúttal nem két idős ember alakítja a két barát figuráját, hanem olyan férfiak, akik teljes életerőben, az újrakezdés mindennapi lehetőségével élnek.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma