NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.10.22
Kéthetes indiai turnéra indult a Csillagszemű Táncegyüttes a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ meghívására.
2012.10.21
Újdéken mutatja be 2012.október 26-án A kiskakas gyémánt félkrajcárja című interaktív bábelőadását a délvidéki Vándor Bábszínház.
2012.10.21
Az egri önkormányzat néhány hete 38 millió forintos mentőövet dobott a Gárdonyi Géza Színháznak; a 2012-es gazdasági év befejezéséhez mindenképp szükség volt az összegre, amely a továbbiakra azonban csekély segítséget nyújt a havi 9,3 milliós fenntartási költségekkel működő intézménynek. Blaskó Balázzsal, a színház igazgatójával beszélgettünk.
2012.10.20
Egy évtized után 2012.október 21-24. között Kárpátalján turnézik a Magyar Népi Együttes. Magyar rapszódia című előadásukat négy alkalommal: Ungváron, Beregszászon, Ivano-Frankivskban és Lembergben mutatják be.
2012.10.20
Hatvanéves az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum címmel kiállítás nyílik 2012.október 26-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
2012.10.20
A Gólem Színház 2012-es évadnyitó darabja, a Ha lesz egy férfinak… című előadása többek közt a szülő-gyermek-közösség viszony dramatikusságára koncentrál. A történet interpretációja egyrészről szigorú hagyományokat követ, másrészről rendhagyóan új értelmezést kap Frenák Pál és Visky András feldolgozásában 2012.október 23-án.
2012.10.19
A Közép-Európa Táncszínház Pyramidon című előadásával vette kezdetét az I. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál 2012.október 19-én.
2012.10.19
Merlin avagy Isten, Haza, Család címmel bemutatót tartanak 2012.október 19-én az Örkény Színházban; a HOPPart Társulattal közös produkcióként készült előadást Polgár Csaba rendezésében láthatja a közönség.
2012.10.19
Családi előadást mutat be 2012.október 19-én a Katona József Színház: Parti Nagy Lajos Pinokkió-feldolgozását Ascher Tamás állítja színpadra. A klasszikus gyerektéma színes, sokhelyszínes előadásban elevenedik meg a színpadon, a címszerepet Keresztes Tamás alakítja.
2012.10.19
A nyári pihenő után újra indul a New York Színész Páholy; 2012. október 21-én 17 órától a gyilkosságok világába vezeti az érdeklődőket Réz András filmesztéta és Lakatos Levente író.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma