NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.10.24
Több, mint egy év kihagyás után a Pinceszínház újra műsorra tűzte William Gibson: Libikóka című előadását Szervét Tiborral és Dobó Katával a főszerepben. A közönség legközelebb október 28-án nézheti meg az előadást. 
2012.10.24
Új bemutatóra várja közönségét a Tamási Áron Színház 2012.október 26-án és 27-én. Gogol Egy örült naplója című elbeszélése nyomán készült előadás rendezője és előadója Mátray László, a bemutató előadásokra a színház Kamaratermében kerül sor, mindkét nap este 7 órától.
2012.10.24
Oriana Fallaci Levél egy meg nem született gyermekhez című darabja az idei évad első stúdiószínházi bemutatója, melyet 2012. október 24-től láthat a közönség a Gárdonyi Géza Színházban Venczel Valentin rendezésében.
2012.10.22
Paul Portner Hajmeresztő című bűnügyi társasjátékát mutatja be a Hevesi Sándor Színház társulata 2012.október 26-án, Zalaegerszegen; a Kvártélyház Szabadtéri Színházzal közös produkciót Besenczi Árpád rendezésében és főszereplésével láthatja a közönség.
2012.10.22
Kéthetes indiai turnéra indult a Csillagszemű Táncegyüttes a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ meghívására.
2012.10.21
Újdéken mutatja be 2012.október 26-án A kiskakas gyémánt félkrajcárja című interaktív bábelőadását a délvidéki Vándor Bábszínház.
2012.10.21
Az egri önkormányzat néhány hete 38 millió forintos mentőövet dobott a Gárdonyi Géza Színháznak; a 2012-es gazdasági év befejezéséhez mindenképp szükség volt az összegre, amely a továbbiakra azonban csekély segítséget nyújt a havi 9,3 milliós fenntartási költségekkel működő intézménynek. Blaskó Balázzsal, a színház igazgatójával beszélgettünk.
2012.10.20
Egy évtized után 2012.október 21-24. között Kárpátalján turnézik a Magyar Népi Együttes. Magyar rapszódia című előadásukat négy alkalommal: Ungváron, Beregszászon, Ivano-Frankivskban és Lembergben mutatják be.
2012.10.20
Hatvanéves az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum címmel kiállítás nyílik 2012.október 26-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
2012.10.20
A Gólem Színház 2012-es évadnyitó darabja, a Ha lesz egy férfinak… című előadása többek közt a szülő-gyermek-közösség viszony dramatikusságára koncentrál. A történet interpretációja egyrészről szigorú hagyományokat követ, másrészről rendhagyóan új értelmezést kap Frenák Pál és Visky András feldolgozásában 2012.október 23-án.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma