2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2012.10.03
Nem szűnik meg a budapesti Játékszín, hanem új formában, magánszínházként kezdi meg működését októberben - erősítette meg Németh Kristóf kedden az MTI-nek a Népszava online értesülését, amely szerint három társával megvette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től (MNV) a százszázalékos állami tulajdonban lévő Játékszín nonprofit Kft.-t.
2012.10.03
Ünnepséggel, színházi kongresszussal és bélyegkiadással is köszöntik a hvari színház megalakításának 400. évfordulóját Horvátországban. A színházat 1612-ben építették, a kontinentális Európában harmadikként.
2012.10.02
Az ősbemutatót megelőzően október 5-én a vezetőség és a társulat meghívására vendégül látják a pécsi gyermekotthon lakóit, néhány Pécs környéki iskola hátrányos helyzetű tanulóit. Így a nehezebb helyzetben lévő családok gyermekeinek is lehetőséget nyújtanak egy színházi előadás megtekintésére.
2012.10.02
Fergeteges zenés vígjátékkal indította idei évadát a Békéscsabai Jókai Színház: a filmvászonról már jól ismert Hippolyt, a lakáj színpadi változatát 2012. szeptember 28-án mutatták be Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész rendezésében, Kiss Jenő Jászai-dajas, valamint Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész főszereplésével.
2012.10.02
Magyarországra érkezett Vizin Viktória, világhírű hazai operaénekesnőnk, aki a Magyar Állami Operaházban három alkalommal énekli a Carmen címszerepét.
2012.10.02
Az ősz folyamán visszatérnek a kortárs tánchoz kapcsolódó események az Akvárium Klubba: 2012. október 6-7. között Kortárs tánc és partnering workshopot rendeznek, október 8-án a Home: Scape fizikai színház produkciója látható, október 10-én pedig a Frenák Pál Társulat, Újvári Milán és Lengyel Katalin előadásait tekintheti meg a nagyérdemű.
2012.10.01
Ősbemutatójának 30. évfordulója alkalmából jövő nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatják be az István, a király című rockoperát Alföldi Róbert rendezésében.
2012.10.01
Hátrányos helyzetű somogyi kisiskolásoknak adtak át meseelőadásokra szóló bérleteket szeptember 29-én a Csiky Gergely Színházban egy civil kezdeményezésnek köszönhetően.
2012.10.01
A végzős bábszínművészek és zenész színművészek mellett idén két negyedéves osztály előadásai is láthatók az Ódry Színpadon: a színművészek A kígyóasszonyt, a fizikai színházi koreográfusok a Toldi és A gondnok című vizsgamunkáikat mutatják be októberben. A premierek mellett műsorra kerülnek tavalyi vizsgák is, így már idén bemutatkozik a harmadéves színművész osztály. 
2012.09.30
A kárpátaljai magyar nyelvű színház Dekameronjával kezdi meg az idei évadot pénteken a József Attila Színház. Decemberig a közönség találkozhat a csíkszeredai, a kassai és az újvidéki magyar társulat előadásaival is.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma