NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2012.10.31
A Tünet Együttes Alibi című előadását tekintheti meg a közönség 2012. november 9-én a Katona József Színházban
2012.10.31
Kétszázadik alkalommal láthatja 2012. november 8-án a közönség az ExperiDance Revans című produkcióját. A jubileumi esten Román Sándor társulatával együtt ismét fellép Törőcsik Mari, aki a 2003-as bemutatón is az előadás szereplője volt.
2012.10.31
A három előadásból álló vendégszereplése során a klasszikus balettrepertoár patinás mesterműveit mutatja be a magyar közönségnek a Szentpétervári Fesztivál Balett. 2012. november 10-én és 11-én a Budapesti Kongresszusi Központban a Hattyúk tava mellett, a Diótörő és Csipkerózsika története elevenedik meg a színpadon, november 12-én Pécsen és november 13-án Debrecenben a Hattyúk tava előadással várják a közönséget.
2012.10.31
Huszonötödik alkalommal viszik színre az Orlai Produkció Kramer kontra Kramer című előadást 2012. november 3-án. A világhírű film eredeti színpadi változatát először a világon magyarországi közönség láthatta, Kovács Patrícia és Nagy Ervin főszereplésével, Rába Roland rendezésében.
2012.10.30

A teltházas Szégyen után 2012. november 3-án és 4-én este az olasz Motus társulattal folytatódik a Gyújtópont Színházi Sorozat a Trafóban. Hogyan lehet a felháborodást tettre fordítani? Ez az egyszerű és mégis oly bonyolult kérdés Antigonéig fordít vissza minket a múltba, az ő szívós makacssága késztet minket arra, hogy elgondolkozzunk a jelenen.

2012.10.30
Jeles András Kossuth-díjas rendező és drámaíró új darabja, az Auschwitz működik című előadás 2012. november 1-én mutatkozik be a budapesti Bálint Házban. A hatalmas érdeklődés miatt az eredetileg tervezett három előadás mellett, további két éjjeli időpontban is színpadra állítják a darabot, amelyet Claude Lanzmann Shoah című filmje és egy napló alapján, a SIMS stratégiai játék nyomán Jeles András írt.
2012.10.30
Hatalmas sikert aratott gyerekek és felnőttek körében egyaránt a 25 éves Szegedi Kortárs Balett legújabb bemutatója, a Diótörő. A karácsonyi mese év végéig számos alkalommal látható a Szegedi Nemzeti Színházban és Budapesten a Nemzeti Táncszínházban is. 
2012.10.30
A Mr. és Mrs. című komédiával indítja az évadot 2012. október 30-án a továbbiakban magánszínházként működő Játékszín. A díszelőadással ünneplik a 100. szezont.
2012.10.30
Minél sokszínűbben megmutatni a világot a tánc által – többek közt ez volt a célja az I. Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválnak, melyet 2012. október 17–21. között rendeztek meg a Gárdonyi Géza Színház tánctagozata, a GGTánc Eger szervezésében. Az eseményen kilenc előadást tekinthetett meg a közönség, neves együttesek tolmácsolásában. A fesztiválról Topolánszky Tamással, a GGTánc tagozatvezetőjével beszélgettünk.
2012.10.29
A Budapest Bábszínház a 2012/2013-as évadban olyan ifjúsági előadásokkal bővíti repertoárját, amelyek a felső tagozatos és gimnazista korosztályt foglalkoztató, a felnőttek számára gyakran kényelmetlen kérdéseket járják körbe. Az első premier a Semmi, a dán botránykönyvből lett kötelező olvasmány és kultuszregény magyarországi bemutatója, amely a kötet első bábszínpadi adaptációja.

A Green Carpet Awards gálán a milánói Scalában 12 kategóriában osztottak ki díjakat. A Valentino divatház 87 éves alapítója, Valentino Garavani Sophia Lorentől vehette át az örökség kategória díját pályafutásának elismeréseként. A Healthy Seas nevű kezdeményezés a körkörös gazdaság kategóriában kapott elismerést: a projekt keretében önkéntes búvárok gyűjtik be a tengerfenékről a halászhálókat, melyekből újrahasznosított nylon készül a divatházak, köztük a Prada, valamint a textilipar számára. A társadalmi felelősségvállalás kategóriában egy mumbai kezdeményezést díjaztak, melyben hátrányos helyzetű indiai nők tanulnak kézimunkázni. A további kategóriákban mások mellett a Velencei Gondolások Szövetsége, Stella McCartney divattervező, Doutzen Kroes szupermodell és Flavia La Rocca divattervező kapott elismerést.

A csaknem 279 millió forintos európai uniós támogatásból megtörtént a műemlékjellegű épület felújítása, az ipari műemlék gépeket működés közben bemutató, egész évben nyitva tartó szőttesmúzeum kialakítása. A fejlesztés eredményeként évi 5-9 ezer látogatót tud fogadni a kúria, amelyben rendezvényeket, foglalkozásokat, képzéseket, bemutatókat is lehet majd tartani és vendéglátási, kereskedelmi egységet is lehet benne működtetni. Az épület a szőttesek, magyar zsinóros ruhák, kézi iparművészeti termékek bemutatása mellett a tervek szerint tanfolyamoknak is otthont ad a jövőben. Egyebek mellett szövést, fonást, varrást, makramét, hímzést tanulhatnak majd az érdeklődők.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

A korabeli leírások, kritikák, nyilatkozatok alapján szeptember 27-én az Országos Széchényi Könyvtárban felidézhetjük, mit láthattak a nézők a 20. század első felében a színházakban.

Adyeffects2

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma