15_eves

2012.10.22
Paul Portner Hajmeresztő című bűnügyi társasjátékát mutatja be a Hevesi Sándor Színház társulata 2012.október 26-án, Zalaegerszegen; a Kvártélyház Szabadtéri Színházzal közös produkciót Besenczi Árpád rendezésében és főszereplésével láthatja a közönség.
2012.10.22
Kéthetes indiai turnéra indult a Csillagszemű Táncegyüttes a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ meghívására.
2012.10.21
Újdéken mutatja be 2012.október 26-án A kiskakas gyémánt félkrajcárja című interaktív bábelőadását a délvidéki Vándor Bábszínház.
2012.10.21
Az egri önkormányzat néhány hete 38 millió forintos mentőövet dobott a Gárdonyi Géza Színháznak; a 2012-es gazdasági év befejezéséhez mindenképp szükség volt az összegre, amely a továbbiakra azonban csekély segítséget nyújt a havi 9,3 milliós fenntartási költségekkel működő intézménynek. Blaskó Balázzsal, a színház igazgatójával beszélgettünk.
2012.10.20
Egy évtized után 2012.október 21-24. között Kárpátalján turnézik a Magyar Népi Együttes. Magyar rapszódia című előadásukat négy alkalommal: Ungváron, Beregszászon, Ivano-Frankivskban és Lembergben mutatják be.
2012.10.20
Hatvanéves az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum címmel kiállítás nyílik 2012.október 26-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
2012.10.20
A Gólem Színház 2012-es évadnyitó darabja, a Ha lesz egy férfinak… című előadása többek közt a szülő-gyermek-közösség viszony dramatikusságára koncentrál. A történet interpretációja egyrészről szigorú hagyományokat követ, másrészről rendhagyóan új értelmezést kap Frenák Pál és Visky András feldolgozásában 2012.október 23-án.
2012.10.19
A Közép-Európa Táncszínház Pyramidon című előadásával vette kezdetét az I. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál 2012.október 19-én.
2012.10.19
Merlin avagy Isten, Haza, Család címmel bemutatót tartanak 2012.október 19-én az Örkény Színházban; a HOPPart Társulattal közös produkcióként készült előadást Polgár Csaba rendezésében láthatja a közönség.
2012.10.19
Családi előadást mutat be 2012.október 19-én a Katona József Színház: Parti Nagy Lajos Pinokkió-feldolgozását Ascher Tamás állítja színpadra. A klasszikus gyerektéma színes, sokhelyszínes előadásban elevenedik meg a színpadon, a címszerepet Keresztes Tamás alakítja.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Egy amerikai kutatócsoport sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével megsütötték az egyiptomi leletekből kivont kovásszal az egykori piramisépítők kenyerét. Az ötletadó Seamus Blackley fizikus, az Xbox atyja volt, aki szabadidejében szívesen kísérletezik vadkovászból készült kenyerekkel. A Queenslandi Egyetem régészével és az Iowai Egyetem mikrobiológusával kezdett ősi mikroorganizmusok után kutatni, majd egy speciális eljárással az ókori agyagedényekben fennmaradt maradványok mintáiból kovászt nyertek ki, amellyel nemrégiben sikerült kenyeret készíteni. Az ősi tárolóedényekben talált szerves anyagok nyomainak elemzése sokat elárulhat a letűnt korok étrendjéről és életmódjáról.

A különleges szerkezetekkel ellátott Aston Martin DB5 sportkocsi 6,385 millió dollárért kelt el a kaliforniai Montereyben. Az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel, de megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkosügynök számára 13 módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

Szathmary_Zsigmond

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma