Danis_Aranyelet_R

2018.12.31

Karácsony előtt vette át a Domján-díjat Danis Lídia, a tatabányai Jászai Mari Színház színművésze. Az elmúlt években a Tartuffe cserfes szolgálólányától kezdve Stuart Márián át Lady Macbethig számos izgalmas szerepet játszott el, és azt mondja: rendben van a korával. INTERJÚ.

apacashow_repertoar

2018.12.30

Különleges produkciók, zenés előadások, vígjátékok láthatók a fővárosi színházakban szilveszterkor: a kínálatban A Pál utcai fiúk, a Férjek és feleségek, a My Fair Lady és a Meseautó is szerepel. A Magyar Állami Operaház az Erkel Színházban a hagyományokhoz híven idén is A denevér című előadással várja a közönséget az év utolsó napján.

Spiro_Szeljegy

2018.12.30

A Katona József Színházban jelenleg is műsoron van Spiró Széljegy és Puskin Borisz Godunov című darabjának általa színre vitt előadása. Zsámbéki Gábor színházalapító, igazgató, Kossuth-díjas rendező, érdemes művész, egyetemi tanár december 30-án hetvenöt éves.

b_fofonok-szinhaz-udvarhely

2018.12.29

Operettel, vígjátékkal és krímivel búcsúztatják az óévet az erdélyi magyar színházak, amelyek egyebek mellett a Mágnás Miskát, Heltai Jenő Naftalinját vagy Agatha Christie Tíz kicsi néger című regényének színpadi adaptációját tűzik műsorra.

Safar_Orsolya_Sissi

2018.12.29

Sáfár Orsolya idén megkapta az Operától a kamaraénekesi címet. Mit jelent ez? Milyen benyomást tett rá Placido Domingo, amikor együtt léptek fel? Hogyan ugrott be egy nap alatt a Faustba? És miért épp fürdőruhában láthattuk őt a Csillagóra díjátadón? Ezekről is mesélt a vele készült interjúban.

korhinta_bab

2018.12.29

Érdemes-e, lehet-e az élet első éveiben járó csöppségeknek színházat csinálni? Talán meglepő, de igen. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház december 16-án mutatta be nyolcadik pöttömszínházi előadását, a Körhintát.

carmina_burana

2018.12.28

21 bemutatót, összesen mintegy 400 előadást (359 nagytermi és 24 kamaraelőadást, számos további zenekari és énekkari hangversenyt) tartottak az Erkel Színházban és további 27 belföldi, valamint 32 külföldi helyszínen a Magyar Állami Operaház együttesei. Az intézmény előadásában és közreműködésével megvalósult produkciókat több mint 398 ezer néző láthatta, miközben az Andrássy úti dalszínház felújítása miatt az elmúlt év tekintélyes részét turnézással töltő társulat így is számos világsztárral dolgozott együtt, és jelentős sikereket ért el határainkon belül és kívül.

petrovszki_arpad_R

2018.12.27

Fodrász, maszkmester, öltöztető, szcenikus, ügyelő, súgó, kellékes, világosító… Ők azok, akik a színfalak mögött dolgoznak az előadások sikeréért. A Magyar Teátrum Díj, amelyet idén december 10-én adtak át a Nemzeti Színházban, az ő munkájukat ismeri el. Petrovszki Árpád, a békéscsabai Jókai Színház szabótárvezetője az egyik idei kitüntetett. 1991-ben szerződött a társulathoz, tíz éve tárvezető. Fő feladata a jelmeztervezővel kidolgozni a ruhák legapróbb részleteit, beszerezni az anyagokat, és gondoskodni arról, hogy a főpróbára minden kész legyen.

Joember_Miskolc

2018.12.27

Képzeljünk el egy társadalmat, ahol az embereket annyira lekötik saját problémáik, hogy nincs erejük másokéval foglalkozni. Ilyen körülmények között mit tennénk, ha három vadidegen becsöngetne, főistenként mutatkozna be, és éjjelre szállást kérne? Valószínűleg nemet mondanánk. Mert félnénk. Mert nincs időnk. Nincs pénzünk. Mert nem mi akarunk segíteni, hanem azt várjuk, hogy rajtunk segítsenek.

fodraszno_beregszaszonRes2

2018.12.25

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat Sinkovits Imre keresztelte el egy miniszteri találkozón. A teátrum két évtizeden át méltatlan körülmények között működött, de a markáns arculattal rendelkező társulat konokul azt csinálta, amiben hisz, és ez a hit volt az, ami képes volt kihúzni a színházat a legnagyobb gödrökből is.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma