GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

Lear_

2019.03.11

A Csokonai Színház Lear-előadása kísérlet az emberi aljasság természetrajzának tanulmányozására. Arra, hogy sem a rokoni, sem a baráti kapcsolatok, sem egyéb morális gátak nem képesek megállítani az embert, hogy át ne lépje a „démoni gonoszság határvonalát”. A darabban mindenki önmagával van elfoglalva, akár a vagyonát védelmezi, akár a büszkeségét helyezi előtérbe, akár a jó cselekedet fontossága mellett áll ki a megváltás szándékával.

Dusa_Gabor_-_Terfalok_

2019.03.10

„Régi gondolatom, hogy az emberek, állatok, növények falják maguk körül a teret. Minden létforma gyarapodásra törekszik. Addig pörgettem ezt magamban, amíg végül táncelőadás lett belőle” – mondja Mádi László, a Közép-Európa Táncszínház művésze. Legutóbb az InSideOut című szólódarabbal aratott nagy sikert, amelyen gumikötéllel kötözte körbe a nézőteret, erőteljes hanghatások és éles fények kíséretében. Legújabb munkája a Térfaló.

Van_maaasik

2019.03.10

A Fővárosi Nagycirkusz az elmúlt 80 évben sokat változott. A 30-as években a klasszikus számok mellett fontos szerep jutott a varietének. Ekkor mutatkozott be Eötvös Gábor zenebohóc is, aki híressé vált számában évtizedeken át megunhatatlanul kiáltotta a poént: Van máááásik! Az 50-es években állandó vendégként léptek a porondra a korszak ismert színészei: Latabár Kálmán és Árpád, Rátonyi Róbert, Feleki Kamill, Bilicsi Tivadar, Kiss Manyi. A közönség tódult az előadásokra, ahol felszabadultan szórakozhatott, kis időre elfeledve a Rákosi-korszak nyomasztó hétköznapjait.

Zalai_Tancegyuttes_Fisztezo_es_mas_dolgok_res

2019.03.09

A Martin György Néptáncszövetség pályázaton választja ki az elmúlt év legkiemelkedőbb néptáncos produkcióit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit, akiket évente egy alkalommal, színházi produkció keretében mutat be. A rangos eseménynek idén március 2-án a Budapesti Operettszínház adott otthont.

Othello_eoriszabo-4288-1

2019.03.09

Farkas Dénes a Csíksomlyói passió fekete ördöge után az idei évadot Luciferként kezdte, majd Jagóként folytatja. Csupa negatív figura, ám mindnek megvan a maga igazsága. A színész Shakespeare Othello című drámájának kapcsán a karakter szempontjáról beszélt.

Platonov_R

2019.03.08

Két bemutatót tart a Katona József Színház a hétvégén: pénteken a Platonov premierjét tartják a Kamrában, szombaton a Rozsdatemető 2.0 című előadást mutatják be a nagyszínpadon.

Augustus1

2019.03.08

A Maladype Színház Augusztus című nonverbális előadása Pozsony, Prága, Nagyszeben és Maribor után a Nyugat-Balkáni Kulturális Évad bosznia-hercegovinai Magyar Kulturális Hetek programsorozatában március 8-án Szarajevóban, és március 9-én Zenicán mutatkozik be a Téli Fesztiválon. A társulat ezt követően április 23-án Moszkvában, a Your Chance Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel.

MAGELLI

2019.03.08

Nemzetközi alkotócsapat dolgozik a Pesti Magyar Színház nagyszínpadán: szerb, olasz, macedón és magyar művészek közreműködésével készülnek Dušan Kovačević A maratonfutók tiszteletkört futnak című bemutatójára, április 12-ére. A rendező Paolo Magelli, a 20. század nagy színházi újítóinak egyike.

00198463

2019.03.08

Györgyfalvay Katalin és Nemes Szilvia. Két nő, aki táncba fogalmazta mindazt, amit el akart mondani az őt foglalkoztató kérdésekről. A Hagyományok Háza a színpadi néptáncművészet koreográfusait közzépontba állító sorozatában nőnap alkalmából március 10-én e két alkotó műveit mutatja be.

b_zsoter-sandor-patkanyok

2019.03.07

Gerhart Hauptmann A patkányok című drámáját mutatja be Zsótér Sándor rendezésében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata pénteken. Kossuth-díjas Zsótér rendezőként először dolgozik Erdélyben. A marosvásárhelyi társulattal való közös munka a folyamatos újítás és megújulás jegyében jelentős állomás az intézmény életében.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma