kultura.hu_banner_herend_002uj

ivodimcsev_R

2019.07.02

A bolgár származású, Londonban élő koreográfus, előadóművész Ivo Dimcsev tartja a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztivál idei workshopját. A kurzusra közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalok jelentkezhetnek.

a_plafonon_tul

2019.07.01

A Purga Tours Zrt. túlvilági utazásra invitálja a nézőket a Purgatórium tértől és időtől elzárt, sötét titkokat őrző szegmensébe. Idegenvezetőként két önzetlen angyal segít. A Szőke Olivér által írt és rendezett, A plafonon túl című zenés misztikumot július 20-án mutatja be a Spirit Színház.

terror_ea_02_domolky_daniel_R

2019.06.30

2016 óta játssza töretlen sikerrel a Katona József Színház Ferdinand von Schirach Terror című darabját. Az előadás egy német vadászpilóta büntetőtárgyalása, melyben az esküdtek szerepét betöltő nézőknek dönteniük kell: feláldozható-e a terrorista által eltérített repülőgépen ülő 164 utas élete annak a 70.000-nek a megmenekítéséért, akik egy olyan stadionban ülnek, amelybe ez a repülőgép becsapódást tervez? A bíróság elnökét alakító Kiss Eszterrel a 100. előadáshoz közeledve beszélgettünk.

Csiky_Gergely_Buborekok

2019.06.30

A Csiky Gergely Színház társulata 11 új előadással készül a 2019/2020-as évadra, amelynek ősztől már a felújított intézmény helyszín ad otthont.

tanya_R

2019.06.30

A valóságshow világát, a komédiát, a zenét és a társadalomkritikát vegyíti az Y-elágazás című előadás, amellyel 42. évadát kezdi meg július 17-én a vajdasági Tanyaszínház.

carmina_burana

2019.06.29

A következő évadban kicsiknek és nagyoknak egyaránt mesét állít a színpadra Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

lelegezz_katona_res

2019.06.28

A Katona József Színház 2019/2020-as műsorán Elfriede Jelinek, Michael Haneke, Katona József, Molière, Ryszard Kapuciński, Racine, Térey János és Csokonai Vitéz Mihály műve is helyet kap.

Frida_Kahlo-kiallitas_R

2019.06.28

„Azt szerettük volna elérni, hogy az akadálymentesítés ne amolyan PR-akció legyen a színházak részéről, hanem természetes módon épüljön be a teátrumok alaptevékenységébe” – mondja Bonecz Ervin kulturális menedzser, a 90 decibel Project vezetője. Elfogadásról és a kultúrához való hozzáférés kiszélesítéséről is beszélgettünk vele.

137219

2019.06.28

Aligha létezhet varázslatosabb, minden dimenziót magába foglaló helyszín, mint a cirkusz. A Fővárosi Nagycirkusz kötetbemutatóval és kiállítással ünnepli fennállásának százharmincadik évfordulóját. Mind a könyv, mind a tárlat sokat megmutat ebből a rejtélyekkel teli, misztikus világból.

baginacsa

2019.06.27

A Rádiókabaréban és a közmédia szórakoztató műsoraiban kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotókat és előadókat elismerő díjat június 25-én adták át Budapesten.

Szokurov „barátságtalansággal és agresszivitással" vádolta az orosz kulturális minisztériumot, ezzel indokolta a Primer Intonaciji (Példa az intonációra) elnevezésű alapítványának megszüntetését. Az orosz rendező 2013-ban hozta létre a szervezetet azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal alkotókat, akik első lépéseiket teszik meg a filmiparban, ám 5 évvel később az orosz rendőrség nyomozást indított ellenük sikkasztás gyanújával. A vizsgálat végül semmilyen terhelő bizonyítékot nem talált, ám egy másik ukrán filmrendezőt bebörtönöztek, és Szukorov ebben az ügyben is felszólalt.

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, azóta pedig bekerült a prágai turistakalauzokba is. A Máltai Lovagrend azonban szeretné megakadályozni, hogy a külföldi látogatók ellenőrzés nélkül bármit ráfesthessenek a falra. Mint kiderült, több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket fújnak a látványosságra, a közelmúltban feljelentés is érkezett ismeretlen tettes ellen rongálás miatt. A Lovagrend most kampányt indít, amelyben felhívja az idegenvezetők és a turisták figyelmét arra, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan és törvénysértő.

Plugor Sándor festő- és grafikusművésznek nyílik emlékkiállítása július 23-án, kedden 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítás augusztus 16-ig látogatható.

Az i. sz. 3. vagy 4. századból származó, 10 méter hosszú és 5 méter széles római hajót a híres Playa de Palma fürdőhely partjától 50 méterre fedezte fel a helyi lakos. Valószínűleg egy amforákat és más árut szállító teherhajóról van szó, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részéről indulhatott és a mallorcai partoktól néhány tíz méterre süllyedt el. Bár az ókori hajó nem süllyedt mélyre, csak most találtak rá, mert eddig homok borította a tengerfenéken. A víz hullámzása hordhatta el a homokot, amelynek eredményeként láthatóvá váltak a maradványok.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

A hatodik alkalommal szervezett fesztiválnak idén Bárna község ad helyet augusztus 2. és 4. között. A világtalálkozó célja, hogy összefogja a palócságot, erősítse az identitást, és bemutassa az értékeket.

paloc_vilagtalalkozo

Művészeti tábort szerveznek a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben fogvatartottak gyermekeinek augusztus elején neves művészek közreműködésével.

 

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Bonnie Tyler, az ikonikus brit rockénekesnő, legnagyobb slágereivel és új dalaival érkezik július 27-én a Tokaj Fesztiválkatlanba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma