fedak_sari_szobor4_kiemelt

2018.10.26

Ünnepélyesen felavatták Fedák Sári egészalakos szobrát a színésznő születésnapján, október 26-án szülővárosa, Beregszász főterén. Mihajlo Kolodko ungvári szobrász alkotása a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház bejárata előtt látható. A szoborkompozíció egy négy méter magas mészkőoszlopból és rajta a fehér márványpadon ülő Fedák Sári életnagyságú bronzalakjából áll.

Tolnay1_masolata

2018.10.26

Emléktáblát avattak Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész halálának 20. évfordulója alkalmából egykori lakóházán, az V. kerületi Fejér György utca 6. szám alatt október 25-én Budapesten. A dombormű Tolnay Klárit leghíresebb szerepében, Blanche-ként ábrázolja Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjában.

montecristo_grofja_600x555_masolata

2018.10.26

Alexandre Dumas klasszikus műve, a Monte Cristo grófja ezúttal musical formájában, csodálatos dalok és remek tánckoreográfiák kíséretében kel életre november 11-én a BOK Csarnokban, december 14-én Pécsett és december 28-án Veszprémben. Pozsgai Zsolt és Szomor György alkotása Gubik Petra, Vastag Tamás és Gulyás Attila főszereplésével, a címszerepben Szomor Györggyel látható.

sztalker_fesztival_kiemelt

2018.10.26

A beregszászi színészek előadásával október 24-én elkezdődött a III. Nemzetközi Sztalker Színházi Fesztivál, amelynek során nyolc nap alatt többek között a magyar és az ukrán nemzeti színház is fellép Beregszászon – hangzott el az M5 csatorna október 25-ei Kulturális Híradójában. A fesztiválon tíz előadást láthatnak a nézők, valamennyi darabot a beregszászi színház nagytermében játsszák október 31-ig.

tolnay_klari_2

2018.10.25

Tolnay Klári-emlékestet rendeznek október 27-én a Nógrád megyei Mohorán, a színésznő halálának huszadik évfordulóján. A színésznő gyermekéveinek helyszínén személyes tárgyaiból, valamint pályafutását és privát életét bemutató fotóanyagból nyílik kiállítás a Tolnay Klári Emlékházban, pályatársai, művészbarátai pedig múltidéző beszélgetéssel emlékeznek a művésznőre. „Mohora a béke szigete, a világ közepe volt számomra” – írta a városról Tolnay Klári.

untitled-29-of-43-1024x713

2018.10.24

A Tündér Lala című zenés mesejátékot mutatja be a Magyar Színház október 27-én. Szabó Magda Tündérországban játszódó regényét Halasi Dániel állítja színpadra. Az előadáshoz színházpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, amelynek keretében arra a kérdésre is keresik a választ: mi történik velünk a hétköznapokban, ha máshogy gondolkodunk a világról, mint a többiek?

Egykulonlegesnap1

2018.10.23

Egy különleges nap címmel tartanak bemutatót a Hatszín Teátrumban november 10-én. Az azonos című film alapján készült színpadi változatot Dobó Kata, Réti Barnabás és Egri Kati főszereplésével tűzik műsorra. Az Iványi Árpád rendezésében megvalósuló előadást havonta legalább két alkalommal játsszák majd. Dobó Kata színésznő elmondta: a darabban két magányos ember találkozásáról van szó.

Operett1

2018.10.20

Kiss-B. Atilla a Budapesti Operettszínházban mindennek helyet kíván adni, ami érték. A Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes erről az M5 csatorna október 19-ei Kulturális Híradójában beszélt annak kapcsán, hogy őt választották az Operettszínház új főigazgatójának. Terveiről szólva így fogalmazott: „komoly szakmai műhelyekre van szükség, ezeket kívánom megteremteni”.

Amuveszno2

2018.10.20

Osztrovszkij-darabot mutat be A művésznő és rajongói címmel a Radnóti Színház október 20-án. A színházi világban játszódó művet Valló Péter rendezésében láthatja a közönség. Az orosz mű a fiatalok vágyai és a boldoguláshoz szükséges kompromisszumok ellentétét járja körül, középpontjában egy színésznő kiárusításával.

kiss-b._atilla_zalan_janos_ok

2018.10.19

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere – elfogadva a szakmai zsűrik javaslatait – 2019. február 1-jétől 2024. január 31-ig Kiss-B. Atillát a Budapesti Operettszínház főigazgatói posztjának, Zalán Jánost pedig a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjának betöltésével bízza meg.

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukcióinak történetében rekordáron , 75,6 millió forintért kelt el. Az árverésen jól szerepeltek a magyar absztrakt és kortárs festészet meghatározó alakjai is. A Zsolnay-tárgyak közül egy ritka, párduccal díszített art deco váza érte el a legmagasabb leütési árat.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma