NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

EDV_1718_

2019.09.12

Idén 70 éves a Budapest Bábszínház, és ebből az alkalomból nem akármilyen programokkal készülnek: bábkiállítás, konferenciasorozat, drámapályázat, új premier, közönségtalálkozók, külföldi vendégelőadók várják majd az érdeklődőket október 8. és 17. között.

kismagyar

2019.09.12

Nyolc bemutatóval várja a közönséget a 2019-2020-as évadban az Újvidéki Színház. Az új előadások közül három más színházakkal koprodukcióban készül el, mindezen felül pedig világsikerű, kultikus előadásokat állítanak színpadra a meghívott rendezők.

videki_szinhazak_fesztivalja_dijatado
2019.09.11

Nyolcadik alkalommal rendezték meg szeptember 2. és 8. között – a Vidéki Színházak Fesztiválját a budapesti Thália Színházban. Hét nap alatt kilenc produkció, hét nagyszínpadi és két stúdióelőadás volt látható. A kilenc vidéki társulat budapesti bemutatkozását a közönség kiemelkedő érdeklődése kísérte.

Duda_Eva_5581

2019.09.10

Igazi energiabomba, határozott, kreatív művész. Biciklivel jár, ügye a környezettudatosság, aktivista és világutazó. Duda Éva 20 éve lépett a pályára és 10 éve hozta létre a Duda Éva Társulatot, ami mára megkerülhetetlenné vált a hazai kortárs tánc szcénán. Jelenleg Csodaországba készül, új darabja világába.

Latszatelet

2019.09.10

A Mundruczó Kornél rendezte Látszatélet, a Proton Színház előadása nyitja meg szeptember 28-án a szarajevói MESS nemzetközi színházi fesztivált.

Vecsei_EDV_9933ff_

2019.09.07

Vecsei H. Miklós korábban sok interjút adott, ma viszont már nem szívesen nyilatkozik. Dolgozik a Vígszínházban, a Sztalker Csoporttal és számos más közösségben; nem csak színészként, hanem dramaturgként is izgalmas előadásokat jegyez. Egyre bővül a POKET zsebkönyvautomaták címeinek sora, a héten pedig a Vígszínházban debütál A nagy Gatsby, ami arról mesél, hol tart a boldogságkeresésben ez a fiatal generáció. INTERJÚ

A_lepkeoroszlan

2019.09.07

Szeptember 13-21. között a Napsugár Bábszínházért Kulturális Egyesület és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház programsorozatot szervez, amelynek során a korábbi bábcsoport és a jelenlegi társulat közösen emlékezik az elmúlt 70 évre, amióta bábjátszás működik a városban.

mnt_R

2019.09.07

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara, valamint a Honvéd Férfikar egészestés gálaműsorral ünnepli fennállásának 70. évfordulóját szeptember 29-én az Erkel Színházban.

A_vig_ozvegy

2019.09.07

A soproni teátrumban az első nagyszínpadi premier Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettje lesz október 19-én.

idofutar_R

2019.09.06

14 premier lesz az új évadban a szegedi teátrumban, köztük Orwell- és Pintér Béla-darab, valamint Mohácsi István Johanna című színművének ősbemutatója.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma