hangf_spotify_banner_728x90

Az_aranyecset

2019.05.12

A pécsi Bóbita Bábszínház jövő héten négy alkalommal – május 15-18-ig 10 órakor – játssza Az aranyecset című bábelőadását. A keleti mesét Nemes Nagy Ágnes műve alapján Khaled-Abdo Szaida írta át bábszínpadra. Az előadás története ötvözi a keleti kultúrát és a magyar mese elemeit.

Oberfrank_Pal

2019.05.11

Öt nagyszínpadi bemutató lesz a Veszprémi Petőfi Színházban a 2019/20-as évadban – jelentette be a színház igazgatója pénteken Veszprémben. Oberfrank Pál kiemelte: az utolsó évad kezdődik ősszel a színházépület a Modern városok program részeként történő rekonstrukciója előtt. A szezon teljes műsorát még a jelenlegi helyen játssza a társulat, csak 2020 nyarán költöznek ki az épületből.

Seregi_002

2019.05.10

A Győri Balett művészeti vezetője a kitüntetést május 9-én vette át az Erkel Színházban.

Ezerarcu_Delvidek_2

2019.05.10

A Magyar Állami Népi Együttes különleges bemutatóra készül május 10-én. Az Ezerarcú Délvidék a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be a Délvidéken élő népek sokszínű hagyományos kultúráját. Csermák Zoltán a próbák szünetében kereste fel Mihályi Gábort, az együttes vezetőjét.

Akuk_semmi_olvasoproba
2019.05.09

Gazdag repertoárral, magyar klasszikus és mai külföldi szerzők műveivel várja közönségét a következő évadban is a békéscsabai teátrum. Seregi Zoltán igazgató elmondta, a repertoárt úgy állították össze, hogy továbbra is megfeleljenek a színház ars poeticájának, vagyis mindenki számára élvezhető, de azért közérthető, ugyanakkor a minőségi szórakozatás igényeinek is megfelelő darabokat mutassanak be.

Vecsei_H._ifj_Vidnyanszky_R

2019.05.09

A Gyulai Várszínház 56. évadában öt új bemutatót kínál, emellett lesznek Weöres Sándor Napok, Nemzetközi Shakespeare Fesztivál és Erdély Hét is június 26. és augusztus 13. között Gyulán. A látványos történelmi drámák és kortárs prózai színház mellett opera, musical, táncjáték, bábszínház, dzsessz, blues, irodalmi, népzenei és komolyzenei produkciók is gazdagítják a nyári műsort.

Vagy_nevu_villamos

2019.05.09

A Vörösmarty Színház május 5-én mutatta be A Vágy nevű villamos című darabot Bagó Bertalan rendezésében. A vágy villamosát 1947-ben írta Tennessee Williams, és 1948-ban Pulitzer-díjat kapott érte. A mű a II. világháború utáni Amerikába kalauzol el, oda, ahol egy új, eltérő ambíciókkal generáció kezd felnőni, feszültséggel teli a légkör, és születőben van egy új világ.

Miskolci_Nemzeti_Szinhaz

2019.05.08

Tizenhét bemutatóval készül következő évadjára az ország legrégebbi kőszínháza, a Miskolci Nemzeti Színház, amely a hagyományokhoz híven idén is zenés rendezvénnyel hirdette meg 2019-2020-as szezonját. Lesz mese a legkisebbeknek, ifjúsági darab, opera, musical, vígjáték, tantermi előadás, dráma, kortárs és klasszikus színmű, valamint táncszínházi előadás is.

szinhazi_beavato_program_jaszh

2019.05.08

Több nagysikerű filmalkotás színpadi változatát, köztük a Macskafogót, A király beszédét és az iEldorádót is műsorra tűzi a József Attila Színház a következő évadban.

lorca23

2019.05.08

Merész vállalkozásba kezdett a Katona József Színház. Federico Garcia Lorca egy olyan darabját állítja színpadra Zsámbéki Gábor rendező, melyről a megírása után maga a szerző mondta azt, hogy bemutathatatlan. A Ha elmúlik öt év. Az idő legendája bemutatója május 18-án lesz a Katona nagyszínpadán. A nyílt próbán jártunk.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma