Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.10.19
A nyári pihenő után újra indul a New York Színész Páholy; 2012. október 21-én 17 órától a gyilkosságok világába vezeti az érdeklődőket Réz András filmesztéta és Lakatos Levente író.
2012.10.18
A Liszt-év elmúltával is ünnep Liszt Ferenc születésének évfordulója, a szerzőé, aki nemcsak vezényelte, de zongoradarabjaiban rendszeresen fel is dolgozta az operairodalom számára legkedvesebb darabjait. Az Operaház hagyományteremtő karitatív sorozatának első koncertjén Enrico Pace világhírű olasz zongorista játszik Liszt-estet 2012. október 22-én.
2012.10.18
Nyirő József Jézusfaragó ember című művét mutatja be az Újszínház 2012. október 19-én; az előadással az alkotók célja az, hogy a főhős, egy művész életútján keresztül mutassanak meg örökérvényű gondolatokat, igazságokat és szépségeket.
2012.10.18
A Pécsi Balett Budapesten is bemutatja legfrissebb produkcióját: a Goran Bregovic zenéire készült Bonyodalmas balkáni lakodalmas című darab 2012.október 19-én látható a Nemzeti Táncszínházban.
2012.10.18
A Békéscsabai Jókai Színház idei évadának harmadik bemutatójaként Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének színpadi adaptációját viszi színre a teátrum Seregi Zoltán rendező vezetésével. A nagyszabású történelmi drámát klasszikus, kosztümös produkció formájában 2012. november 30-tól láthatja majd a közönség.
2012.10.17
A kassai Thália Színház teljes idei évada a francia kultúra és a francia szerzők jegyében telik, 2013-ban ugyanis Kassa az Európa Kulturális Fővárosa címen Marseille-jel osztozik. Ennek jegyében csütörtökön Yasmina Reza francia drámaíró Művészet című komédiáját mutatják be a magyar színházban.
2012.10.17
Visky András Megöltem az anyámat című darabja is részt vesz a székelyudvarhelyi dráMA Kortárs Színházi Találkozón. Az Albert Csilla és Dimény Áron által színpadra állított előadást 2012.október 23-án, a Tomcsa Sándor Színház stúdiótermében láthatja a fesztivál közönsége.
2012.10.17
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ötödéves bábszínművész osztálya októberben A tavasz ébredését mutatja be a moszkvai Művész Színház nemzetközi fesztiválján, amelynek szakmai programjain például Bodó Viktor munkamódszerét is megismerheti a közönség.
2012.10.17
Csányi Sándor színművész, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete 2012.október 17-én meglátogatja a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon lakóit és a Szív-kamara Színház tanáraival közösen drámafoglalkozást tart a gyerekeknek.
2012.10.17
A sevillai borbély című vígjáték bemutatójával, 2012.október 19-én kezdődik a 2012-2013-as évad bérletes előadásainak sorozata a nagyváradi Szigligeti Színházban.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma