15_eves

2012.12.17
A Nemzeti Színházat az elsőszámú színháznak tartja, számára a világ legfontosabb színháza - mondta Vidnyánszky Attila, miután az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy jövő nyártól ő vezetheti az intézményt.
2012.12.17
A két ünnep között különleges komolyzenei válogatással várja az opera- és balett műkedvelőket az Uránia Nemzeti Filmszínház. A Metropolitan Opera és a Bolsoj Balett idei évadjából olyan klasszikusok kerültek az ünnepi vetítés-sorozatba, mint az Aida, A diótörő és a Hattyúk tava. Újdonságként szerepel a programban a Veronai Arénában rögzített Opera on Ice produkció magyarországi bemutatója, mely keretében olimpiai bajnok műkorcsolyázók mutatták be kűrjei a világ leghíresebb operaslágereire.
2012.12.17
Karácsony előtti héten a Tamási Áron Színház társulata minden este más előadással várja a közönséget, előadások előtt és azok szüneteiben pedig a színház előcsarnokában könyveket vásárolhatnak az érdeklődők a kolozsvári Koinónia Könyvkiadó többnyire kulturális könyvkínálatából.
2012.12.16
A teátrum épületének felújítása érdekében civil összefogásra, "kilométerfalásra" hívja a közönséget a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetése. Azt kérik, hogy aki teheti, sportteljesítményével támogassa a 101 éves épület renoválását.
2012.12.16
2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján, a Diótörő balettelőadás közönsége előtt az Operaház megbízott főigazgatója, Ókovács Szilveszter jelentette be a Seregi-díj megalapítását, melynek kezdeményezője és ötletadója Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója.
2012.12.14
Világsikerű szerző-világsikerű mű - sikere a történet egyszerűségében rejlik. Két testi-lelki jóbarát – egy közös szerelem.
2012.12.14
Karácsonyi vásárt és nyílt próbát tart a hétvégén a Katona József Színház, amely gyerekprogramokkal és koncertekkel várja a közönséget, emellett a Mohácsi János rendezésében készülő Goldoni-darab próbájába is bepillantást enged az érdeklődőknek.
2012.12.14
Ábel a rengetegben - Ábel a nagyvárosban - Ábel Amerikában.
A furfangos, életre termett székely fiú mulatságos és megható története a Hargitától az amerikai nagyvárosi életig.
2012.12.14
Humoros színházi előadásokkal, komédiákkal, klasszikus kabaréval és stand-up comedyvel várják a közönséget 2013 februárjában a Thália Humorfesztiválon. Az ötnapos rendezvény keretében 13 produkció látható a budapesti Thália Színház négy játszóhelyén.
2012.12.14
A Magyar Teátrum Díjakat ünnepélyes keretek között, 2012. december 17-én adják át a Békéscsabai Jókai Színházban. A zsűri döntése alapján évente nyolc díjat adnak át: öt szakmai díjat és három különdíjat.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma