Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.12.11
Az Aradi Kamaraszínház Budapesten két előadással szerepel a Bakelit Multi Art Center által szervezett I. Kárpát-medencei Független Színházak Fesztiválján. 2012. december 12-én Rodrigo Garcia Ronald, a McDonald’s bohóc című monodrámáját, december 13-án Visky András Megöltem az anyámat című identitásjátékát láthatják az érdeklődők a budapesti Bakelit Multi Art Centerben.
2012.12.11
Halasi Imre 20 év után újra az egri Gárdonyi Géza Színházban rendez; 2013. január 11-én mutatják be a világhírű musicalt, A muzsika hangját Kascsák Dórával és Vókó Jánossal a főszerepben.
2012.12.10
Gianina Carbunariu román drámaíró Kebab című színművét mutatja be 2012. december 12-én a Hevesi Sándor Színház társulata. A Helló külföld, itt vagyok! című beavatószínházi programhoz kapcsolódó premiert Zalaegerszegen, a Landorhegyi úti diszkóban tartják.
2012.12.09
Bizalmi tőke (Capital Confiance) címmel a Gyújtópont színházi sorozat utolsó állomásaként két belga társulat közös előadása várja a közönséget a Trafó Kortárs Művészetek Házában 2012. december 14-én és 15-én.
2012.12.08
Tavaly a POSZT Legjobb 30 év alatti színésznőjének járó elismerését gyűjtötte be, 2012 novemberében pedig a Junior Prima színház- és filmművészeti kategória egyik nyerteseként említhetjük. Radnay Csilla, aki korán elhatározta, hogy színésznő lesz, a szerencsének is tulajdonítja, hogy elsőre felvették a főiskolára. Három éve erősíti a Nemzeti Színház csapatát, ahol úgy érzi, kivételes társulat tagja lehet.
2012.12.06
Zalán Tibor és Huzella Péter Hetvenhét című interaktív mesejátékát viszi színre január 11-én a Békéscsabai Jókai Színház Jordán Tamás Kossuth- és Jászai-díjas színművész, rendező vezetésével.
2012.12.06
Templomban és börtönben is fellép a közeljövőben a Soproni Petőfi Színház társulata, amely új missziójának tekinti, hogy a teátrum falain kívül is közvetítse a kultúrát.
2012.12.06
Mintegy háromszáz hátrányos helyzetű gyermeket lát vendégül a Játékszín Terézkörúti Színház Mikulás-napi jótékonysági rendezvényén.
2012.12.05
Évente 4-5 saját előadást és 2-3 vendégprodukciót láthat a közönség 2013. február végétől Vácott a nemrég alakult Dunakanyar Színházban, ahol a tervek szerint mintegy évi hetven előadást tartanak az egykori mozi épületében.
2012.12.05
Meghalt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A Nemzeti Színház társulatának tagját szerdán 71 éves korában érte a halál 2012. december 5-én.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma