2012.10.14
Sikert aratott kéthetes New York-i vendégszereplésén a győri Vaskakas Bábszínház és a Fitos Dezső Társulat, ahol egy újabb meghívás lehetősége is felvetődött; egy jövő nyári washingtoni fesztiválon való részvétel került szóba - mondta Kocsis Rozi, a bábszínház igazgatója 2012. október 13-án.
2012.10.12
Hét hazai együttes kilenc produkciója lesz látható az első Stúdiószínházi táncfesztiválon Egerben 2012.október 17. és 21. között a Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának szervezésében.
2012.10.12
A Závada Pál regényéből készült Jadviga párnája című zenés színpadi játékot mutatja be az Orlai Produkciós Iroda 2012.október 12-én; a különös szerelmi történetet Ónodi Eszterrel a címszerepben a Belvárosi Színházban láthatja a közönség.
2012.10.12
A világ egyik legtöbbet játszott musicalje, a hatszoros Tony-díjas Chicago Szinetár Dórával, Ullmann Mónikával és Harsányi Attilával a főszerepben hamarosan Miskolcon is látható. A bemutató előadás 2012. október 19-én lesz, a Nagyszínházban. Az előadást Béres Attila állítja színpadra.
2012.10.12
Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyerekei - Tudósítás a harmincéves háborúról című darabját mutatja be a Radnóti Színház 2012.október 12-én; az összetett, fekete humorú művet Zsótér Sándor állítja színpadra.
2012.10.12
A magyar származású Kristóf Ágota (Agota Kristof) Egy elsurranó patkány című művét tűzik műsorra 2012.október 14-én a Nemzeti Színházban; a produkciót Gergye Krisztián rendezésében a Kaszás Attila Teremben láthatja a közönség.
2012.10.11
A Détár Enikő és Rékasi Károly főszereplésével a Városmajori Szabadtéri Színpadon nyáron bemutatott A Rózsák háborúja előadás 2012. október 20-tól havi két alkalommal látható a József Attila Színház műsorán.
2012.10.11
Zenével kel új életre a kaposvári Csiky Gergely színházban A helység kalapácsa című Petőfi-vígeposz 2012.október 13-án.
2012.10.11
A Gyilkosság a vacsorán sorozatban októberben egy új darab kerül terítékre, A néma tanú, mely a nyomozni vágyó közönség számára ismét érdekes feladvány és gasztronómiai élmény is egyben. Az előadás olyan rendhagyó este, amit a krimi és a színház, valamint a társasjáték összeolvadása biztosít.
2012.10.11
A hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diákjai viszik színpadra Szabó Magda: Abigél című művéből készült musicalt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban 2012. október 14-én.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma