2012.12.01
Na' Conxypanban hull a hó címmel mutatták be 2012. november 30-án a Gulácsy Lajos festő életéről szóló előadás ősbemutatóját a debreceni Csokonai Színház stúdiójában. A főszerepben: Kristán Attila. A színművet az alkotók a fiatalon elhunyt debreceni színész, Bertók Lajos emlékének ajánlják.
2012.11.29
Élőben közvetíti a Duna és a Duna World 2012. december 1-jén este a Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptánc verseny első középdöntőjét. A nézők mostantól szavazatukkal is segíthetik a továbbjutásban kedvenc táncosaikat vagy énekes versenyzőiket.
2012.11.29
A Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja, Kulcsár Imre Déryné-díjas színművész életének 78. évében, 2012. november 28-án hunyt el.
2012.11.29
Közös rádióműsort indít a FUGA Budapesti Építészeti Központ és a Katona József Színház: a Katona30 – Beszélgetések című műsor 2012. november 28-án este volt hallható első alkalommal a FUGA WEB rádión.
2012.11.29
Mikulás Panzió nyílik 2012. december 1-jén a győri Vaskakas Bábszínházban, a Mikulás a világ körül című produkciót pedig másnap délelőtt mutatja be a társulat.
2012.11.29
Három Csehov-egyfelvonásost mutatnak be a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős diákjai 2012. november 30-án a budapesti Ódry Színpadon.
2012.11.29
A Százlábúak láb alatt című Ulickaja-mesét tűzi műsorra a Kolibri Színház: a bemutatót 2012. december 1-jén tartják a Kolibri Fészekben.
2012.11.29
Nyolc új tag - köztük a Magyar Állami Operaház - felvételéről döntött a Magyar Teátrumi Társaság 2012. november 28-i budapesti közgyűlésén.
2012.11.29
Mészáros István, a szolnoki Szigligeti Színház művészének Lift című misztikus komédiáját 2012. november 27-én mutatták be a Szín-Mű-Helyben. A nem mindennapi vállalkozásról magát az írót kérdeztük, aki egyben a darab egyik szereplője is.
2012.11.28
Az amerikai színész-rendezőről, Sam Wanamakerről nevezik el Shakespeare londoni Globe színházának fedett testvérszínházát.

Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egy példányát fedezték fel a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán. A Chelonoidis Phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre egy expedíció bukkant rá. A Fernandina-szigeti óriásteknőssel együtt 12 galápagosi teknős létezik, a szigetcsoport minden nagyobb tagján egy-egy. A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Új szumátrai tigris érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, a tízéves nőstényt a már ott élő nyolcéves hím új „feleségének” szánják a szakemberek, és remélik, hogy az ivarzási időszakban fogamzóképes lesz a nőstény, nászukból pedig később utód születik. A szumátrai tigris a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. Jelenleg mindössze négyszáz példány él szabadon, a világ állatkertjeiben körülbelül háromszázat tartanak.

A Kárpát-medencei falvakat bemutató új sorozat első részében Bátka, Csicsó, Hetény hozza el értékeit a Magyarság Házába a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár közreműködésével. Népi játékok, kézműveskedés (azsúrozás, cirokseprű-készítés), fotókiállítás, verséneklés, citerabemutató, hangverseny, koncertek, előadások, étel- és italkóstoló várja az érdeklődőket február 22-én, pénteken 17 órakor a Duna Palotában.

2019. február 21-től május 9-ig kéthetente csütörtökön, 18 órától folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia Esték a Hild-villában című előadás-sorozata. A következő hat alkalommal az eucharisztia a téma. Az első előadás 21-én Boros János: A látható és a láthatatlan – Az Eucharisztia tan és a modern ismeretelmélet lesz. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az www.mma-mmki.hu oldalon lehet megtenni.

Tízmillió euróból (3,2 milliárd forint) felújítják és 2021-ben újra megnyitják a nagyközönség előtt a Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosót. A Firenze történelmi belvárosában kialakított, fedett folyosót 2016-ban zárták be biztonsági okokból. Az átjáró egyedülálló építmény segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában. Az 1565-ben épült, helyenként csak egy méter széles titkos átjáró, amely a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizin és a Ponte Vecchión keresztül a Pitti-palotával, egykor több mint 700 portrénak és önarcképnek adott otthont falain. 2021-re tervezett újranyitásakor az építmény ókori római és görög feliratok gyűjteményét, valamint 30 szobrot fog őrizni.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

Mariangela_Vacatello

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Szerzői esttel köszönti 75. születésnapja alkalmából az Erkel- és Kossuth-díjas pécsi zeneszerzőt, Vidovszky Lászlót a Pannon Filharmonikusok Zenekar február 23-án a pécsi Kodály Központban. Az esten a szerző műveiből hallhat átfogó válogatást a közönség, amelyek négy-öt évtizedet ölelnek át, gazdag életművének fontosabb állomásait jelenítik meg.

Február 21–23. között a Fonó Budai Zeneházban legizgalmas világzenei produkciókból hallhat válogatást a közönség. A sorozat a Góbé és a PásztorHóra táncházával indul, majd a Meybahar görög-örmény zenekar estjével folytatódik pénteken, végül szombaton öt különböző formáció muzsikái töltik be a házat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma