_D0A5134_Copy

2018.09.11

A Férfiak Klubja elindítja a Kultúrát Apától elnevezésű kezdeményezését, amellyel az édesapák családon belüli szerepvállalását szeretnék ösztönözni – jelentették be szeptember 11-én a Magyar Állami Operaház aulájában. A sajtótájékoztatón Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója úgy fogalmazott: „fontos, hogy az édesapákhoz különleges élmények kapcsolódjanak”.

buszkeseg_fekvo_k

2018.09.09

A Centrál Színház 10 éves lett! Ennek megünneplésére szeptember 16-án, vasárnap, 15:30-tól a Révay utcában három helyszínen zajlanak majd színes programok. A közönség találkozhat kedvenc színészeivel, bekukkanthat a kulisszák mögé, de lesz beszédtechnika-óra, improvizációs játék, és koncertet ad Bereczki Zoltán és a Harmadik figyelmeztetés nevű színészzenekar is.

Opera1

2018.09.08

Hét hónap alatt 52 előadást, köztük 10 megyeszékhelyen négyestés bérletet kínál a Magyar Állami Operaház a szeptember 8-án kezdődő, Operát az Operából! elnevezésű programsorozatában. A 2018/2019-es „Puccini Itáliája”-évad tematikájába illeszkedő és 2019. április 24-éig tartó turné nyitóestjén az Opera Zenekar ad koncertet.

_D0A1724_Copy

2018.09.07

Nagy Csongor Zsolt színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta a Kaszás Attila-díjat, amelyet az Országos Színházi Évadnyitó gálájának keretében adtak át szeptember 7-én a tatabányai Jászai Mari Színházban. Nagy Csongor Zsolt mellett Varga Klári és Farkas Ignác színművészt jelölték még a díjra.

180906_9136

2018.09.07

Újrafordította Morcsányi Géza a Kései találkozást Molnár Piroskának és Jordán Tamásnak, amelyet Régimódi komédia címmel mutat be a Rózsavölgyi Szalon az új évadban. Alföldi Róbert is újra játszik a Szalonban, illetve érkeznek új művészek is, akik most először lépnek fel a Szervita téri kis színházban – ez is kiderült a Szalon évadnyitójának sajtótájékoztatóján.

Frenak2

2018.09.06

A fiatal tehetségek keresésére és bemutatására helyezi a hangsúlyt a 2018/2019-es évadban a Frenák Pál Társulat, amely ebben a szellemiségben készül novemberi bemutatójára és indított el egy egyéves tréningsorozatot is. A november 1-jén és 2-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában debütáló W_all című előadásban a Frenák Pál által mentorált fiatal koreográfusok, táncosok mutatják meg magukat.

_D0A9028_Copy
2018.09.05

Csaknem ötezer gyermeknek könnyíti meg az iskolakezdést a Fővárosi Nagycirkusz. A budapesti állami általános iskolák első osztályos tanulói szeptember 5. és 7. között láthatják az Atlantic Flight – Repülőiskola című előadást, amely segít nekik eligazodni az iskola új világában. Az előadás során a gyerekek találkozhatnak fókákkal, papagájokkal, zsonglőrökkel és artistákkal is.

Nagysz

2018.09.05

Tizenöt bemutatót tart a most kezdődő évadban a 135 éves Szegedi Nemzeti Színház, amely értéket és élményeket kínál a nézőknek – mondta el Barnák László, a teátrumot nyártól vezető főigazgató a szeptember 4-ei évadnyitó társulati ülésen. Az új évadban láthatjuk többek között a Szaffi című gyermekdarabot, a Figaro házasságát, valamint a Bolondokháza című vígoperát is.

-mg-5884

2018.09.05

Felújítás után októberben nyitja meg kapuit a Thália Színház, amely négy bemutatót tervez a jövő évadban. Az első premier a Legyen férfi, monsieur Pignon! című francia vígjáték lesz október 13-án. Schell Judit, a színház új művészeti vezetője a Thália Színház szeptember 4-ei budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az idei a változások évada lesz.

_D0A8541_Copy_kiemelt2

2018.09.04

Csaknem 200 programmal és 31 színházzal vár idén szeptember 22-én a Színházak Éjszakája! A rendezvényre többek között közönségtalálkozóval, tánctanítással, komplett előadásokkal és kimaradt jelenetekkel, nyílt próbákkal, színészsimogatóval, műhelytitkokkal készülnek a fővárosi színházak. Az idei év újdonsága a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt szórakoztatni vágyó színházpedagógiai foglalkozások.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma