hangf_spotify_banner_728x90

A_gyava_kistigris

2019.05.18

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház 1995-ben kezdte meg működését, azóta jelentős szakmai- és közönségsikert aratott. A 2019-20-as évadban hét új bemutatóval, két felújítással és nyolcféle bérletsorozattal készülnek.

tesztoszteron

2019.05.17

A Jászai Mari Színház a következő évadban a megszokott hat helyett nyolc, felnőtteknek szóló új darabot állít színpadra. A plusz két előadás közül az egyik ősbemutató lesz: Réczei Tamás Vonat elé leguggolni címmel készít alkotást József Attiláról, amelyet Czukor Balázs rendez, Mohácsi István Francia rúdugrás című darabját pedig a szilveszteri felolvasószínházi előadás színpadi változataként mutatják be az igazgató rendezésében.

A_Meztelen_Bohoc__foto_Nagy_Attila_R

2019.05.17

Hogyan telik az artista egy napja? Mire gondol, amikor ég és föld között lebeg? Mi ad erőt neki ahhoz, hogy emberfeletti erőfeszítéssel megteremtse a könnyedség illúzióját? Ilyen kérdésekre keresi a választ a Recirquel Újcirkusz Társulat A légtornász egy napja című előadása. A Vági Bence rendezte produkció rendhagyó módon, ezúttal gyerekeknek mutatja be a cirkusz színfalai mögött zajló munkát, a próba közbeni folyamatokat és az artisták mindennapjait.

haelmulikotev_katonaR

2019.05.16

A Katona József Színházban Szürke galamb címmel pénteken a Kamrában, Ha elmúlik öt év címmel szombaton a nagyszínpadon tartanak premiert.

csokonai

2019.05.16

Angol nyelvű színjátszó találkozót rendeznek Debrecenben három hazai és öt külföldi színjátszó csoport részvételével május 16. és 18. között.

Reti_Anna_Majdhaleszidom

2019.05.15

Horváth Nóra: Beat című darabja és Réti Anna: Majdhaleszidőm című lakásszínházi kortárs tánca nyerte az idei Lábán Rudolf-díjat. Az első Halász Péter-díj tulajdonosa pedig a kolozsvári Reactor de creaţie şi experiment előadása, a 99,6% című produkciója.

Vidnyanszky_Attila_1_

2019.05.14

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.

SoltisJancsiJuliska_Szendi_Peter

2019.05.14

A Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó négy napja alatt 6 helyszínen 13 csapat 16 produkcióját láthatja a közönség 2019. május 22-26. között. A programban a progresszívebb szemléletű független előadások mellett zenés szórakoztató előadás, bábszínházi előadás és színházi nevelési előadás is lesz.

FranciaRudugras2

2019.05.13

Ötödik, jubileumi szezonját kezdi meg a Tokaj Fesztiválkatlan, az ország egyik legnagyobb szabadtéri színháza. A rendezvény színvonalas és változatos programkínálatot nyújt három játszóhelyen, a Fesztiválkatlan Nagyszínpadán, Teátrumában és a Paulay Ede Színházban.

Sipos_Imre_loval_R

2019.05.12

Azt hinné az ember, ezt Sipos Imre színész, rendező, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója a szakmájára érti. Nos, tévedünk. Sipos hadnagy, a Mogyoródi Sándor-huszárok Történelmi Hagyományőrző Egyesület alelnöke konkrétan a lovaglás miatt ment a Színművészeti Egyetemre. Ez az egyik szerelme. A másik viszont valóban a színház. INTERJÚ.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma