kultura.hu_banner_herend_002uj

15bfc027ea3d53

2019.07.10

A VIDOR Fesztivál versenyprogramja idén is sokféle műfajból, stílusból, hangulatból áll össze. A közönség a fellépő művészek között olyan nagy kedvencekkel találkozhat, mint Nagy Sándor, Szente Vajk, Gálvölgyi János, Bánsági Ildikó, Ullmann Mónika, Józan László, Rékasi Károly vagy Pikali Gerda.

Heroj_2.0_-112foto.nada.zgank_kicsi
2019.07.09

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkcióját nézhetjük meg a szegedi THEALTER fesztiválon augusztus 2. és 10. között.

14690-kamsz_a_velencei_kalmar_bi-5214

2019.07.08

A romániai színházakat sújtó anyagi nehézségek ellenére mozgalmas évadot zárt július 8-án a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A 2018/2019-es évad mérlegét nyolc bemutató, valamint az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hatodik kiadásának megszervezése alkotja.

Vizkereszt-U-Mosta-Theatre-1-308x188

2019.07.07

Hétfőn kezdődik a XV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál. A Vidám Shakespeare alcímet viselő, egyhetes rendezvényen a magyar előadások mellett számos külföldi Shakespeare-produkciót is játszanak a Gyulai Várszínházban.

Recirquel_My_Land_fotokredit_MESZAROS_Csaba_

2019.07.05

A Festival OFF d’Avignon-on több mint 40 ország mintegy másfélezer kulturális produkciója lesz látható, köztük az ember és anyaföld közötti kapcsolatot kutató My Land, amelyet a társulat huszonegy alkalommal ad elő.

Kiss_Janos._Foto_Bankuti_Andras

2019.07.04

15. alkalommal adott otthont a táncművészetnek Győr. A Magyar Táncfesztivál, mint a szakma egyik legrangosabb eseménye, óriási érdeklődés mellett zajlott, és nagy sikerekkel zárult. Fő szervezője a Győri Balett igazgatója, Kiss János Kossuth-díjas, Érdemes művész. 11 díj birtokosa, 13 szakmai testület tagja. Nemcsak a táncnak, de a kitartásnak is művésze, aki soha nem adja fel. Legfőbb álmát most mégis elengedi: 40 év után átadja a helyét a Győri Balettnél.

negyedikhenrik3

2019.07.04

Hét erdélyi magyar kőszínház előadásait válogatták be az október 18. és 27. között Bukarestben zajló román színházi fesztiválra.

Titanic_olvasoproba

2019.07.04

Megkezdődtek a Titanic musical próbái Somogyi Szilárd rendező vezetésével. A Broadway-sikert is aratott darab a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 9-én debütál a főbb szerepekben Veréb Tamással, Vágó Zsuzsival, György-Rózsa Sándorral, Szolnoki Tiborral, Détár Enikővel, Sándor Péterrel és Kerényi Miklós Mátéval.

moricz2

2019.07.03

140 évvel ezelőtt, a családi hagyomány szerint június 29-én, az anyakönyv bejegyzése alapján július 2-án, a Szabolcs-Szatmár megyei Tiszacsécsén született Móricz Zsigmond. A Móricz Zsigmond Színház a 2019/2020-as évadban az Úri muri új bemutatójával emlékezik meg névadójáról.

Santa-angyalok

2019.07.03

Nászta Katalin erdélyi színésznő a 80-as években interjúkat készített pályatársaival. A beszélgetéseket a Korunk folyóirat közölte, de könyv formájában csak tavaly jelenhettek meg a sepsiszentgyörgyi Tinta Kiadó gondozásában.

Szokurov „barátságtalansággal és agresszivitással" vádolta az orosz kulturális minisztériumot, ezzel indokolta a Primer Intonaciji (Példa az intonációra) elnevezésű alapítványának megszüntetését. Az orosz rendező 2013-ban hozta létre a szervezetet azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal alkotókat, akik első lépéseiket teszik meg a filmiparban, ám 5 évvel később az orosz rendőrség nyomozást indított ellenük sikkasztás gyanújával. A vizsgálat végül semmilyen terhelő bizonyítékot nem talált, ám egy másik ukrán filmrendezőt bebörtönöztek, és Szukorov ebben az ügyben is felszólalt.

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, azóta pedig bekerült a prágai turistakalauzokba is. A Máltai Lovagrend azonban szeretné megakadályozni, hogy a külföldi látogatók ellenőrzés nélkül bármit ráfesthessenek a falra. Mint kiderült, több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket fújnak a látványosságra, a közelmúltban feljelentés is érkezett ismeretlen tettes ellen rongálás miatt. A Lovagrend most kampányt indít, amelyben felhívja az idegenvezetők és a turisták figyelmét arra, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan és törvénysértő.

Plugor Sándor festő- és grafikusművésznek nyílik emlékkiállítása július 23-án, kedden 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítás augusztus 16-ig látogatható.

Az i. sz. 3. vagy 4. századból származó, 10 méter hosszú és 5 méter széles római hajót a híres Playa de Palma fürdőhely partjától 50 méterre fedezte fel a helyi lakos. Valószínűleg egy amforákat és más árut szállító teherhajóról van szó, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részéről indulhatott és a mallorcai partoktól néhány tíz méterre süllyedt el. Bár az ókori hajó nem süllyedt mélyre, csak most találtak rá, mert eddig homok borította a tengerfenéken. A víz hullámzása hordhatta el a homokot, amelynek eredményeként láthatóvá váltak a maradványok.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

A hatodik alkalommal szervezett fesztiválnak idén Bárna község ad helyet augusztus 2. és 4. között. A világtalálkozó célja, hogy összefogja a palócságot, erősítse az identitást, és bemutassa az értékeket.

paloc_vilagtalalkozo

Művészeti tábort szerveznek a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben fogvatartottak gyermekeinek augusztus elején neves művészek közreműködésével.

 

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Bonnie Tyler, az ikonikus brit rockénekesnő, legnagyobb slágereivel és új dalaival érkezik július 27-én a Tokaj Fesztiválkatlanba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma