othello-origo

2019.01.11

Az év jelmeztervezője díjat Balla Ildikó, Az év díszlettervezője díjat pedig Bagossy Levente kapta meg a Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán a FUGA - Budapesti Építészeti Központban.

hattyudal_bodolai_2016bi

2019.01.10

Bodolai Balázs tizenkét éve a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. Ezalatt sok fontos rendezővel, többek között Matthias Langhoff-fal, Silviu Purcăretével, Andrij Zsoldakkal dolgozott együtt. Ibsen Rosmersholmjában, a 2018-as POSZT díjjal elismert, legjobb előadásában ő alakítja Rosmert. A próbafolyamat megéléséről, a motiváció változásáról, a társulati létről is beszélt transindexnek. INTERJÚ.

Esznek-e_a_halottak_epertortat

2019.01.09

„Boldog-e ön most, hogy megboldogult? Jól kijön a szomszédaival, vagy szívesebben nyugodna másutt?” így beszélget az elhunytakkal a temetőben lakó Emma, az Esznek-e a halottak epertortát? kiskamaszoknak szóló mű főhőse. A Rosemarie Eichinger osztrák szerző azonos című, gyerekirodalmi díjjal jutalmazott regényéből színpadra írt darabot szombaton mutatják be a Kolibri Fészekben.

fenyves_mark

2019.01.08

„Kezdetben volt a mozdulat, és a mozdulat maga volt az élet. Nekem a mozdulatművészet az életet jelenti” – valotta Fenyves Márk mozdulatművész, az Orkesztika Alapítvány és a Mozdulatművészetek Háza egykori vezetője. Az idei, január 9-12. között a MU Színházban tartandó SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált az ő emlékének szentelik.

Foldes_Eszer_Csabi_Anna_Udvaros_Dorottya_Az_utolso_tuzijatek_foto_Sin_Oliver_web

2019.01.07

Meddig tart a szülői hivatás? Mi történik, ha egy anya nem szereti a gyermekét? Gyűlölheti, lenézheti egy gyermek a szüleit? Lehet egy gyermek a meg nem valósult szakmai vágyak beteljesítője, vagy nem más, mint rivális? Ilyen kérdéseket vet fel Az utolsó tűzijáték című előadás, melyet január 8-án mutatnak be a Bethlen Téri Színházban Földes Eszter és Udvaros Dorottya főszereplésével.

14818-kamsz_vanyabacsi2013

2019.01.06

Ma este százötvenedik alkalommal játssza Csehov Ványa bácsi című előadását a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata. A 2007-ben bemutatott, Andrei Șerban által rendezett előadás tizenegyedik éve van műsoron.

Mathe_Andras

2019.01.06

„A fotográfia azért jó, mert nem lehet csalódni benne. Amit az ember belead, azt vissza is kapja. Nekem ez tette teljessé az életem” ­– nyilatkozta Máthé András, Debrecen Város Csokonai-díjának tavalyi kitüntetettje az elismerés átvétele után. A fotóművésszel a Csokonai Színház munkatársa készített interjút.

balfacant1
2019.01.04

Ma mutatja be a kecskeméti Katona József Színház Cseke Péter rendezésében Francis Veber Balfácánt vacsorára! című, világhírű komédiáját. Ebből az alkalomból kérdezte a teátrum a különc vacsoravendéget alakító Fazakas Gézát.

Taraczkozi

2019.01.03

„Ha az ember nem munkának tekinti, hanem hivatásnak, nem kötelességnek, hanem saját, belülről fakadó ügyének, akkor túl tud lendülni azon is, ha a privát életét a sűrűbb időszakokban a színházi elfoglaltságok által szabadon hagyott, vékonyka idősávokba kell beszorítani” – nyilatkozta korábban Taraczközi Zoltán, a kecskeméti Katona József Színház hangtárvezetője.

Legyetek_jok_Gregor_Bernadett

2019.01.01

A Pesti Magyar Színház január 11-én mutatja be a Legyetek jók, ha tudtok című zenés játékot, melyet az ismert olasz film alapján Vajda Katalin írt. Az 1500-as évek Rómájában játszódó darab Néri Szent Fülöp életét dolgozza fel, aki hitét jóság által éli meg, és ezt tanítja a koldus gyerekeknek is. Ez felingerli a sátánt, aki hatalmát látja veszélyben. Megindul a jó és a rossz küzdelme, melynek központjában egy utcagyerek áll.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma