Janosvitez_100_eorifoto-6792

2018.11.07
Petőfi Sándor János vitézének 100. előadását tartotta november 6-án este a Nemzeti Színház. A rendező Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója, akinek kalandja 2014. március 7-én kezdődött a János vitézzel, akkor mutatta be a színház a költeményt. A 100. előadás után ünnepet tartottak: mézeskaláccsal ajándékozták meg a hazafelé tartókat.

Sovirag_photo_Meszaros_Csaba

2018.11.06

Tizenhat előadást és egy koncertet láthat a közönség november 23. és december 1. között a Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztiválon, Szabadkán. A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiválja idén a Barbaricum alcímet viseli. A Desiré Central Station fesztivált, mely nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, először 2009-ben rendezték meg.

_U0A9052_kiemelt

2018.11.05

Már egy hete tart New Yorkban a High Note Hungary elnevezésű fesztivál, amely a hazai művészet sokszínűségét hirdeti opera- és balettelőadásokkal, jazz- és komolyzenei koncertekkel, artista flash mobbal és képzőművészeti kiállítással. A rendezvényt Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg. A november 11-ig tartó sorozat célja, hogy a magyar kultúra különböző szegmenseiből adjon ízelítőt az amerikai közönségnek.

44755088_1963881920362846_37089709775650816_n

2018.11.05

A Váci Dunakanyar Színház 345 millió forint kormányzati támogatással újult meg, amelyet november 4-én adott át a közönségnek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője és Kis Domonkos Márk színházigazgató. Többek között megújult a nézőtér, kibővült a színpad, süllyesztőt és forgószínpadot is beépítettek.

opera2

2018.11.03

Új örökös tagokat köszöntöttek, házi díjakat és ötven lemezt tartalmazó CD-gyűjteményt adtak át a magyar opera napja alkalmából november 3-án a fővárosi Erkel Színházban. „Erkel Ferenc születésnapja, november 7-e 2013 óta a magyar opera napja, és három éve ekkor jelentjük be a Magyar Állami Operaház új örökös tagjait” – mondta az ünnepségen Ókovács Szilveszter főigazgató.

41547388_1846098762105027_5337587589404688384_n

2018.11.02

Öt bemutatót tart a Zentai Magyar Kamaraszínház a 2018/2019-es évadban. A Zenta, 1697 című rockoperát szeptemberben, a zentai csata 321. évfordulóján mutatták be – mondta Wischer Johann, a teátrum igazgatója. A főbb szerepekben Vastag Tamást, Stéphanie Schlessert, Szomor Györgyöt és Békefi Viktóriát láthatta a közönség.

High2

2018.10.31

Az Operaház vendégjátéka mellett a Virtuózok fellépésével, jazz- és komolyzenei koncerttel, előadásokkal, képzőművészeti kiállítással és artista flash mobbal népszerűsíti a magyar kultúrát New Yorkban a High Note Hungary elnevezésű, november 11-éig tartó rendezvénysorozat. A kéthetes fesztivál Kodály Zoltán klasszikus művével, a Psalmus Hungaricussal zárul.

CsernusMariann2_masolata

2018.10.31

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte október 30-án Csernus Mariann Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház érdemes művésze, akit ebből az alkalomból barátai és munkatársai meglepetés születésnapi köszöntővel üdvözöltek – hangzott el az M5 csatorna Kulturális Híradójában.

ny_lol_foto_rakossy_peter

2018.10.29

Juan Diego Flórezzel közös ománi koncertjét követően veszi kezdetét a Magyar Állami Operaház nagyszabású, két héten át tartó New York-i vendégjátéka október 30. és november 11. között. Az opera- és balettelőadásokat, valamint gálakoncerteket tartalmazó programmal párhuzamosan folytatódnak az Operát az Operából! belföldi turné előadásai is.

_D0A4906_Copy

2018.10.29

Folytatódik a vidéki amatőr társulatokat támogató Pajtaszínház program, amelyhez idén 81 település csatlakozott. A programról október 29-én tartottak sajtótájékoztatót, melyen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta: már az első pillanatban tudta, hogy ennek a kezdeményezésnek nagy jövője van.

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukcióinak történetében rekordáron , 75,6 millió forintért kelt el. Az árverésen jól szerepeltek a magyar absztrakt és kortárs festészet meghatározó alakjai is. A Zsolnay-tárgyak közül egy ritka, párduccal díszített art deco váza érte el a legmagasabb leütési árat.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma