Foto_Gordon_Eszter

2018.04.12

Csuja Imre kapta a legjobb Shakespeare-alakításért járó idei Gábor Miklós-díjat IV. Henrik és Falstaff kettős szerepének megformálásáért az Örkény Színházban – közölte a színházi elismerés szakmai kuratóriuma április 12-én. Az elismerést az április 11-ei IV. Henrik-előadás végén adta át Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottságának elnöke.

_D0A6594_Copy_2

2018.04.11

Mi késztethet egy embert gyilkosságra? És vajon ki a bűnös: az elkövető vagy a környezete, amely kiváltja a tragédiát? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a valós eseményeken alapuló Woyzeck című színdarab, melyet április 11-én mutatnak be a Nemzeti Színházban. Georg Büchner művét a fiatal alkotókból álló Sztalker Csoport állítja színpadra, a látványos és elgondolkodtató feldolgozást Ifj. Vidnyánszky Attila rendezte.

DBZOL20180410015_kis

2018.04.11
Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) április 10-én. A Nemzeti Színház fesztiválján 14 ország 27 produkcióját láthatja a közönség április 29-ig. A teátrum előtt tartott április 10-ei megnyitón Vidnyánszky Attila, a színház főigazgatója, a MITEM művészeti vezetője kiemelte: az elmúlt öt év alatt a fesztivál felkerült az európai színházi térképre, sokan szeretnének részt venni a találkozón.

18_04_17_Wayne_McGregor_c_Andrej_Uspenski

2018.04.10

A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából idén sem maradhatnak ki a táncelőadások! Napjaink egyik legfontosabb koreográfusa, Wayne McGregor különleges önéletrajzi vallomással, a kortárstánc, a fizikai színház és az akrobatika határait feszegető alkotópáros, Alexander Vantournhout és Bauke Lievens pedig egy igazán virtuóz duettel várja a kortárstánc rajongóit.

valodi-hamisitvany-original-108529

2018.04.10

Valló Péter rendezésében mutatják be április 13-án Stephen Sachs amerikai szerző vígjátékát, a Valódi hamisítványt Hernádi Judit és Kern András szereplésével. A két zseniális színész nem először játszik a Belvárosi Színház színpadán, hiszen már a Hitted volna? című előadásban is láthattuk őket!

Alice

2018.04.09

Már csak egyet kell aludnunk, és itt a MITEM: április 10-én kezdődik a V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban. A fesztivál alkalmával 14 országból 27 előadást láthat a közönség a Nemzeti Színházban április 29-ig. A programban hangsúlyos a német színház jelenléte, a magyar teátrum pedig négy darabbal vesz részt a találkozón.

soproni_borito

2018.04.08

A komédia kapja a főszerepet a Soproni Petőfi Színház 2018/2019-es évadának műsorában, amelyben tizenöt premiert tartanak. Az évad a felnőtt bérletben Johann Strauss Egy éj Velencében című nagyoperettjével kezdődik októberben. A darabban a főszerepeket Szolnoki Tibor, Domoszlai Sándor, Vadász Zsolt, Teremi Trixi és Zsadon Andrea játsszák.

_D0A3255_Copy_kiemelt

2018.04.06

A színésznői sokszínűséget jutalmazzák a Psota Irén-díjjal, melyet idén a színház világnapján, március 27-én adtak át a Rózsavölgyi Szalonban. A kilencven jelölt közül idén az Átrium Film-Színház által javasolt Hernádi Judit lett az ezerarcú Psota Irén színművésznő méltó utódja, a róla elnevezett díj nyertese. Videóinterjúnkban Hernádi Judit színművésznővel beszélgettünk.

TRIP1

2018.04.04

Buda új kulturális helyszíne, a Szilágyi Dezső tér 2-es mólójánál található TRIP bázis április 8-ától színházi produkciókkal is várja a közönséget. Magács László, a TRIP alapítója a Merlin és az Átrium után újabb kultikus tér kialakításába fogott csapatával, mely tavasszal két különleges előadással, a Koldusopera, valamint a Keménykalap és Krumpliorr című darabbal nyitja meg színházi kapuit.

Orlai_Tagadj_tagadj_tagadj_Ullmann_Monika

2018.04.03

A színház szerintem akkor jó, ha korszerű műfaj tud maradni. Nagyon jónak tartom, hogy egy aktuális problémán keresztül tudunk beszélni az emberi konfliktusokról – vallja Ullmann Mónika. A színművésznőt két előadásáról is kérdeztük: a Heisenberg egy különös szerelembe, a Tagadj, tagadj, tagadj pedig az élsportba enged betekintést.

Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma