christmas-bulbs-2957820_960_720

2017.12.05

Koncertekkel, irodalmi estekkel, gyerekprogramokkal és kiállításokkal várja a látogatókat az adventi hétvégéken a Várkert Bazár. „Az adventi programsorozatot a valódi értékekhez igazodva igyekeztünk összeállítani” – mondta el Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója a rendezvényről tartott december 5-ei sajtótájékoztatón.

opera1

2017.12.05

Idén nemcsak az Operaház, hanem az Erkel Színház előtt is várja az érdeklődőket december 3. és 31. között az Opera népszerű Diótörő Fesztiválja. Izgalmas családi szórakozást ígér a Jancsi és Juliska meseopera új bemutatója is, amely december 9-től lesz látható az Erkel Színházban. Az Opera emellett meghirdette farsangi operagálájának részletes programját is.

20171130-28
2017.12.01
„Az adventi hangulatot szeretnénk fokozni, ezért állítottuk fel már harmadik alkalommal Müpa Kultúr Kültér elnevezéssel ezt a sátrat és a téren található korcsolyapályát” – mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a december 2-án nyíló Müpa Sátor kapcsán. A sátorban újcirkuszi produkciók, színházi előadások, könnyűzenei koncertek és gyerekműsorok várják az érdeklődőket.

Epres_Attila

2017.11.29
„A legegyszerűbb emberek mögött is fantasztikus történetek lapulhatnak” – vallja Epres Attila, aki annak apropóján nyilatkozott, hogy a napokban láthatják a nézők az Élet.Történetek.hu című színdarab újabb, harmadik epizódját. Az Orlai Produkciós Iroda színházi sorozata kora ősz óta tekinthető meg a Mozsár Műhelyben, ahol Lengyel Nagy Anna való életből vett történetei elevenednek meg a közönség előtt.
japan_turne05
2017.11.29

Világhírű szólisták, Edita Gruberová, Miklósa Erika és Rost Andrea társaságában turnézott 2017. október 25. és november 23. között a Magyar Állami Operaház Japánban. Az intézmény művészei a Lammermoori Lucia és A denevér színpadi produkcióit mutatták be. A turné zárásaként az Opera Zenekara adott hangversenyeket az elismert japán zongoraművész, Ingrid Fujiko Hemming közreműködésével.

www.hagyomanyokhaza.hu

2017.11.29

A Budai Vigadó felújítása miatt sem kell lemondania a közönségnek a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes előadásairól. A programokat megtartják – ideiglenesen a MOM Kulturális Központban, a Fonó Budai Zeneházban és a Müpa Fesztivál Színházában. Eláruljuk, milyen programokkal várják az érdeklődőket decemberben!

okovacs2

2017.11.28

A legnagyobb feladat minőségi fejlődésbe fordítani mindazt, amit infrastruktúrában és mennyiségben már elértünk – jelölte meg a következő évek egyik fontos célját Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki 2018 februárjától újabb öt évig vezetheti az intézményt. Pályázatában 10 tematikus évadot vázolt előre, feltárva az opera világának kincsestárát, összefüggéseit.

A_nagyidai_ciganyok_masolata

2017.11.27

A Nemzeti Színház és a felvidéki Csavar Színház előadása kapta a 17. Kaleidoszkóp VersFesztivál színházi fődíját. A Nemzeti Színházból Olt Tamás Szájon lőtt tigris című egyszemélyes komédiája, valamint a felvidéki Csavar Színház A nagyidai cigányok című produkciója versszínházi kategóriában kapta meg a Kaleidoszkóp-díjat.

800px-Budapest_National_Theatre_R01_3

2017.11.27

Elkészült a magyar változata a Raszkolnyikov találkozása a krokodillal című dokumentumfilmnek, amely a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház és a budapesti Nemzeti Színház együttműködését mutatja be. A két színház vezetője, Valerij Fokin és Vidnyánszky Attila egymás társulatában rendeztek meg egy-egy Dosztojevszkij-darabot. A dokumentumfilm a párhuzamos próbafolyamatokat mutatja be Szentpéterváron és Budapesten.

Egy_orult_naploja_foto_Takacs_Attila

2017.11.25

Negyedik alkalommal várja a nemzetközi szakembereket, a Magyarországon élő külföldieket és a hazai közönséget Budapesten a dunaPart – Magyar Kortárs Előadó-művészeti Platform november 29. és december 2. között, ahol a független magyar kortárstánc és színházi élet legérdekesebb alkotásai és kezdeményezései láthatóak majd.

A gyulai Almásy-kastély 150 ezredik látogatóját köszöntötték január 18-án. A felújított műemléket kevesebb mint két év alatt látogatták meg ennyien. Egy Füzesgyarmaton üdülő, Budapesten élő pár és kisfia volt a szerencsés 150 ezredik látogató, akiket Dombi Ildikó ügyvezető igazgató gyulai kolbászt, pálinkát és lekvárt is tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntött.

Jövőre kezdhetik el felépíteni Berlinben a 20. századi műalkotásokat bemutató új állami múzeumot, amelytől azt remélik a német fővárosban, hogy a modern képzőművészet területén is felzárkóznak a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé. A beruházás várhatóan 200 millió euróba (62 milliárd forint) kerül, a kivitelezés 2019 végén kezdődhet, és a Der Tagesspiegel című berlini lap becslése szerint nagyjából öt évig tarthat. A pontos menetrendről még nem határozott a tartományi rangú főváros kormánya.

Szekszárdon a Csak tiszta forrásból című komoly- és népzenei gálaműsorával várják az érdeklődőket: az esten Bartók Béla és Kodály Zoltán ének- és zenekari művei, népdalfeldolgozásai az eredeti népzenei forrásokkal kiegészülve hangzanak el klasszikus zenészek és népdalénekesek tolmácsolásában. Dombóváron a magyar kultúra napján nyílik meg a nagyközönség előtt a Helytörténeti Gyűjtemény, Bonyhádon pedig A tolna hadosztály a Don-kanyarban című kötetet mutatják be.
Életműdíjat kap Monica Bellucci olasz-francia színésznő és Jean-Paul Belmondo a Lumières-díjátadó február 5-ei, párizsi ceremóniáján – adta hírül a The Hollywood Reporter. Tavaly Marion Cotillard kapta a Lumières-életműdíjat. A Lumières Akadémia a Franciaországban dolgozó külföldi újságírókat képviseli, és évente adja át díjait az előző év legjobb francia filmjeinek.
Fotó- és képzőművészeti kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében. Bicskén Bicskétől a csillagokig címmel asztrofotókból nyílik kiállítás, Székesfehérváron Földes László Hobo Látja Isten, hogy állok a napon címmel tart zenés irodalmi estet, Móron pedig Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária című önálló estjét láthatják az érdeklődők.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma