MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

484606_512128728812652_33273141_n

2018.08.01
Idén is megrendezik a barokk esküvőt Győrben, ezúttal azonban fiatal színjátszók alakítják az ifjú párt, a násznép tagjai pedig a Győri Nemzeti Színház művészei lesznek. Az eseménysorozatra új helyszínen, a Radó-szigeten várják a közönséget augusztus 10. és 12. között. Mindhárom nap lesz omnibuszos városnézés és barokk tematikus idegenvezetés, sőt: az utolsó napon Rákász Gergely orgonaművész is fellép.

GE_L6295xx-1100x734

2018.07.31

A Budapesti Operettszínház művészeinek gálaestje és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása várja a közönséget augusztus 3. és 5. között a Budavári Palotakoncertek idei sorozatában az Oroszlános udvarban. A produkciókat ismét rögzíti a közmédia, a gálaest az augusztus 20-ai állami ünnepségsorozat záró programjaként látható a Duna Televízióban.

_D0A1216_Copy

2018.07.30

„Egészséges alázat, szenvedély, szép beszéd, óriási lélek. Igazi Ember” – mondta Nagy Csongor Zsolt színművész Kaszás Attiláról, a fiatalon elhunyt színészről annak apropóján, hogy őt is Kaszás Attila-díjra jelölték. Mit kell tudnunk Nagy Csongor Zsolt pályájáról? Milyen szerepeket játszott eddig? Olvasd el a cikkünk, és szavazz a jelöltek valamelyikére!

Sztalker_mig_fekszem_kiteritve_9

2018.07.30

Törőcsik Mari hangja is megszólal a fiatal színészekből álló Sztalker Csoport első önálló előadásában, amelynek premierje a július 31-én kezdődő Ördögkatlan fesztiválon lesz. A darab születéséről ifj. Vidnyánszky Attila rendező az MTI-nek elmondta: nagy öröm számukra, hogy Törőcsik Mari elfogadta a felkérésüket és elmondta a szöveget az előadáshoz.

VAL04978_resize

2018.07.28

Hatalmas érdeklődés, szeretet és siker övezte a Magyar Állami Operaház vendégszereplését Észtországban, a Saaremaai Operafesztiválon. Mind a három teltházas előadás után a Baltikum legnagyobb operafesztiváljának kétezres közönsége álló vastapssal és ovációval köszönte meg az Opera művészeinek és munkatársainak teljesítményét.

Kigyoasszony_Horvath_Attila_6

2018.07.28

Különleges zenei és látványvilágú ősbemutatóra készülnek Szentendrén a Szentendrei Teátrum programsorozatának keretében. A Kígyóasszony című tragikomikus zenés mesét augusztus 3-án láthatják a nézők. A darab Carlo Gozzi elbűvölő története alapján született, az előadás során élő zene teszi még hangulatosabbá a látványos produkciót.

ordogkatlan_kiemelt

2018.07.27

A tizenegyedik évéhez érkezett az Ördögkatlan Fesztivál, amelyet idén július 31. és augusztus 4. között rendeznek meg. Az idei fesztivál öt nap alatt 634 programmal, köztük színházi előadásokkal, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, gyerekprogramokkal, irodalmi, filmes és képzőművészeti eseményekkel várja a katlanlátogatókat. Visszaszámlálás indul!

Majd2c-ha-az-eso-elall-plakat-web_kiemelt

2018.07.27

A Hatszín Teátrumban augusztus 10-én mutatják be magyar nyelven Andrew Bovell elismert ausztrál dráma- és forgatókönyvíró Majd, ha az eső eláll című darabját. A színdarab nemzetközileg számos elismerésben részesült, irodalmi és színházi díjakat nyert, a New York Times pedig az egyik legjobb kortárs családdrámának nevezte. Generációs problémák, titkok és felismerések, múlt és jelen fonódnak össze egyetlen történetben.

IMG_9782

2018.07.26

Hagyományosan a nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 24. és 26. között rendezik meg a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivált. A programsorozatban több mint 162 esemény várja a látogatókat a három nap alatt: többek között gyertyaúsztatás, tematikus városi séták, fényfestés a Fő téren, koncertek, kiállítások és gyerekprogramok.

fenyoivan_erdelyifoto.hu_vagott

2018.07.25
Fenyő Iván színművészről szóló darabot mutat be az AlkalMáté Trupp. Az előadást, amelyben ismét egy osztálytársukról vallanak a legendás Máté–Horvai-színészosztály tagjai, július 26. és 29. között összesen hét alkalommal játsszák a Jurányi Házban. A főleg improvizációkból születő produkció a főhősök különbözősége miatt mindig más lesz, ám mindig szórakoztató formában, humorral és sok zenével dolgozzák fel a kiválasztott életét.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma