opera_karacsonyfa_foto_berecz_valter

2017.12.29

Összesen 23 bemutatót, valamint 420 nagytermi és 50 kamaraelőadást tartott két színházában 2017-ben a Magyar Állami Operaház, amely december végéig több mint 500 ezer nézőt fogadott, emellett 72 belföldi és külföldi előadás alkalmával további 70 ezer néző élvezhette az Opera együtteseinek produkcióit. A bérletvásárlók száma pedig megközelítette a 29 ezret.

14817265235584_5

2017.12.28

Vígjátékokkal, zenés előadásokkal, szilveszteri produkciókkal várják a fővárosi színházak december 31-én a közönséget. Több színház dupla előadást tart: a Vígszínház A Pál utcai fiúk, a Madách Színház a Páratlan páros 1-2., a Centrál Színház a My Fair Lady című előadással, a Budapesti Operettszínház musical-gálaesttel búcsúztatja az óévet. Egyes színházakban vacsorával, zenés mulatsággal is készülnek.

Alomutazo_1

2017.12.27
Minden idők legnagyobb hazai szuperprodukciója, az Álomutazó című családi mesemusical december 26-ától látható a BOK (volt SYMA) csarnokban remek színészekkel, kiváló énekesekkel és alkotógárdával. Az érdeklődés hatalmas: eddig több mint 35 ezer jegy kelt el, és várhatóan idén is teltházas lesz minden előadás. Az Álomutazó december 30-áig látható.

IMG_2694_0486

2017.12.19

A hat év elteltével lassan legendássá vált színdarabot, a karamazovot december 22-én már 42. alkalommal láthatja a közönség a MU Színház színpadán. A darabról, mely a színház és a FÜGE Produkció közös előadásaként jött létre, Jankovics Péter és Lazók Mátyás mesélt. A színészek kiemelték: „hatodik éve játsszuk és még jó sokáig nem tervezzük levenni”.

23168018_10159508000350384_7220215280387454664_n

2017.12.19

Kortárs író, Bognár Péter darabját mutatja be december 19-én a Katona József Színház a Kamrában; a fiatal szerző a színház számára írt Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című művét Gothár Péter állítja színpadra. A szerző előző, A rodológia rövid története című verseskötetéből Gothár Péter vizsgaelőadást rendezett a színművészeti egyetemen, és ezt követően kérte fel egy darab megírására.

dij1_masolata

2017.12.19

Nagy Mari, a Nemzeti Színház, Szabó Márta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Gazsó György, a Radnóti Miklós Színház és Serf Egyed, a kaposvári Csiky Gergely színház művésze kapta idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat. Az Ivánka Csaba-díjat Nagy Zoltán, a Domján Edit-díjat pedig Märcz Fruzsina vehette át december 18-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendezett ünnepségen.

arany_medal_dijazottak_2017_kovacs_attila_600x399_kis

2017.12.15

A közönség szavazatai alapján átadták a 2017-es Arany Medál-díjakat: a december 13-án megtartott ünnepségnek ezúttal is a Bethlen Téri Színház adott otthont. Az év írója Nádas Péter, az év rendezője Enyedi Ildikó, az év legjobb színésznője Huszárik Kata, az év színésze Schneider Zoltán, az év legígéretesebb fiatal tehetsége ifj. Vidnyánszky Attila lett, az életműdíjat Piros Ildikó kapta.

haboru_plakat_fekvo_rib_2000x2000_600x385
2017.12.15

A Vígszínház december 16-án mutatja be Lev Tolsztoj világhírű klasszikusát, a Háború és békét. Az előadás főbb szerepeiben Király Dániel, Bach Kata, Wunderlich József, Hevér Gábor, Hegyi Barbara, Seress Zoltán és Szilágyi Csenge látható. „A Háború és béke csodálatos regény, amely engem is megváltoztatott és megváltoztatja a világot is körülöttem” – mondja Alekszandr Bargman, az előadás rendezője.

nagydanielviktor

2017.12.14

„Mindig is azt a profilt szerettem volna erősíteni, hogy nem egy helyen egyfélét, hanem sok helyen sokfélét játszom” – mondta Nagy Dániel Viktor a Kultúra.hu-nak. A szabadúszó színészt eddigi pályájáról, valamint az Üvegfigurák című, négyszereplős előadásról kérdeztük, melyet december 16-án mutatnak be a Radnóti Miklós Színházban.

szinhaz2

2017.12.14

Megújult a József Attila Színház! A hat éve tartó munkálatok során több mint 700 millió forintot költöttek a teátrum korszerűsítésére, melynek eredményeként az erősen leromlott állapotú épület belső terei mellett a homlokzatát is felújították – hangzott el a teátrumban december 14-én Budapesten.

Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények: január 17-étől 19-éig Szolnokon tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár pedig Wass Albert szellemi hagyatéka címmel hirdet szavalóversenyt.

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megméretésének díjátadó gáláján január 17-én késő este a hollandiai Groningenben. Az idei gálán a zenei felhozatalért járó díjjal a magyar fesztivál olyan versenytársakat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy a megméretésben nemcsak a headlinerek számítanak, hanem a teljes program.

Folytatódik a 3x j(A)zz! című koncertsorozat a fővárosi Opus Jazz Clubban, amely a műfaj osztrák kiválóságait mutatja be. A 40. koncerten is túl járó széria idei estjeit január 16. és 20. között rendezik meg: január 18-án a Fabian Rucker 5 lép az Opus színpadára, a több mint egy évtizede Ausztriában élő amerikai Philip Yaeger harsonás zenekara pedig január 20-án lép fel.

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik. A programsorozat január 18-án a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek.

Ingyenes koncertet ad január 22-én Budapesten az egyik legnépszerűbb spanyol rockzenekar. Az L.A. a King of Beasts című turné keretében lép fel a Hard Rock Caféban. A kaliforniai hangulatú, indie rock zenét játszó L.A. olyan előadókkal lépett már színpadra, mint a Foo Fighters, a Black Keys, a Muse, az Arcade Fire, a Franz Ferdinand vagy a Placebo, hazájában tízezres arénákat tölt meg egymagában is.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma