2013.02.18
Kárpát-medencére kiterjedő művészeti hálózat alakult Szellemfi elnevezéssel, hogy szakmai és művészi alapon egybegyűjtse a budapesti, vidéki és határon túli területek alkotóit, színházait, produkciós műhelyeit és befogadóhelyeit. Kulcsszavak: minőség és értékrend. – jelentették be 2013. február 15-én a hálózat alapítói.
2013.02.18
Két bemutatóval várja közönségét tavasszal a Vígszínház: az Átutazók című előadást március 8-án, A hetvenkedő katona című produkciót pedig március 10-én tűzik műsorra.
2013.02.18
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégszerepel február 21-én a Katona József Színházban: a nagyszínpadon a Bocsárdi László rendezte Bánk bánt mutatják be a budapesti közönségnek.
2013.02.15

Csaknem száz diák érkezett különböző országokból, repülővel, busszal, teherautóval a hétvégi SZEM fesztiválra. „A sokszínűség inspiratív légkört teremtett, hatalmas élménnyel gazdagodott minden diák, tanár és néző, aki jelen volt” mondta el Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, a rendezvény ötletgazdája. Az egyedülálló program keretében hét európai színművészeti felsőoktatási intézmény mutatott be 14 előadást 1500 néző előtt.

2013.02.15
Koreográfus versenyt hirdet fiatal, pályakezdő táncművészek számára a 16. Tánc Fesztiválja Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó - közölte a rendezvényt szervező veszprémi Pannon Várszínház.
2013.02.15
A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a budapesti Forte Társulat közös produkciója, a Peer Gynt Horváth Csaba rendezésében vendégszerepel a Trafó Kortárs Művészetek Házában február 19-én és 20-án.

Illusztráció

2013.02.15
Egyikük cirkuszdinasztia tagja, másikuk a kosárlabdapályáról lépett a porondra. Dittmár Roland és Németh Ágnes nevét minden országban azonnal megjegyzik jellegzetes komikus számuk miatt. A duó egész évben úton van, egy-egy helyre ritkán térhetnek vissza, hiszen az előadás fő humorforrása, a méretbeli különbség, amely elsőre jelent igazi meglepetést. A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 2008-ban bronz díjat nyert számuk után most mégis új műsorra készülnek.
2013.02.14
Három hazai balett társulat estjével nyitják meg 2013. március 1-jén a főváros legnagyobb befogadóképességű dalszínházát, a 2007 óta zárva tartó Erkel Színházat. A rekonstrukció első ütemének befejeztével – melynek során előadás tartására alkalmas állapotba hozzák az épületet -, június 9-ig nyolcvanegy estén át népszerű nagyoperákkal, gyerekeknek szóló kínálattal és balett-estekkel várják a közönséget; az előadásokra már szép számban fogynak a jegyek. 2013. február 14-én egy sajtóbejárás keretein belül mutatták be a már egy hónapja felújítás alatt álló épületet.  
2013.02.14
A Nemzeti Színház volt és jelenlegi igazgatója áll a Rózsavölgyi Szalon színpadára egy kétszereplős darabban. Jordán Tamás és Alföldi Róbert főszereplésével február 14-én látható először Az utolsó óra című előadás.
2013.02.13

Az Újszínház januárban megkezdett irodalomtörténeti sorozatának második témája az egy éve elhunyt Csurka István közírói munkássága lesz.

A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott döntőben a nyolc finalista mezőnyét a szakmai zsűri pontozással négyre szűkítette. Pápai Joci (dalának címe: Az én apám), az Acoustic Planet (Nyári zápor), Vavra Bence (Szótlanság) és Nagy Bogi (Holnap) közül a tévénézők választották ki a nyertest. A nézőktől Pápai Joci kapta a legtöbb szavazatot, Az én apám lett Magyarország legjobb dala, és az énekes képviselheti az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között Tel-Avivban.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma