2012.12.28
A nemzet színésze, a Kossuth-díj és számos szakmai elismerés birtokosa 2012. december 8-án a Prima Primissima közönségdíját vehette át. Bodrogi Gyula egész pályája során a közönségért, a közönségnek játszott, ezért különösen megmelengette a szívét a nézői szavazatok által odaítélt elismerés. Az ország egyik kedvenc színésze több darabban látható: a Nemzeti Színház, a József Attila Színház, valamint a Karinthy Színház színpadán is játszik.
2012.12.27
Határtalan zene címmel rendezi meg az MTV-n is közvetített szilveszteri műsorát a Szigligeti Szolnoki Színház. A december 31-ei műsorról Balázs Péter színházigazgatóval beszélgettünk.
2012.12.27
Prózai és zenés vígjátékokkal várják közönségüket szilveszterkor az erdélyi magyarszínházak, amelyek előadással búcsúztatják az óévet.
2012.12.26
A Rózsavölgyi Szalon kortörténeti kabaréval ünnepli a Rózsavölgyi és Társa kulturális központ 100 éves fennállását 2012. december 29-én.
2012.12.25
Benedek Miklós viszi színpadra a Kecskeméti Katona József Színházban a Meseautót; a zenés darabot 2013. február 12-én mutatják be Trokán Nóra, Kiss Zoltán és Vida Péter (vendégművész - a szerk.) főszereplésével. Az előadásról Cseke Péter színházigazgatóval és Benedek Miklóssal beszélgettünk.
2012.12.21
Vidnyánszky Attilát nevezi ki a Nemzeti Színház élére Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pályázatokat véleményező szakmai bizottság javaslatával megegyezően.
2012.12.20
A kaposvári teátrum és a fővárosi Thália Színház közös produkciójaként mutatják be Martin McDonagh Vaknyugat című, fekete humorral átszőtt komédiáját 2012.december 21-én a Csiky Gergely Színház stúdiójában.
2012.12.20
Ránki György gyermekeknek szóló operáját, a Pomádé király új ruháját és Pozsgai Zsolt tanyawesternjét, a Pipás Pistát mutatja be januárban a Szegedi Nemzeti Színház.
2012.12.19
Zeneműkiadói elismerésben részesült A Kölyök cím musical három szerzője, Nagy Tibor zeneszerző, Bradányi Iván szövegíró és Pozsgai Zsolt szövegkönyvíró abból az alkalomból, hogy a Charlie Chaplin híres némafilmjének történetéből készült darabot húsz éve mutatták be a budapesti Arizona Színházban; az évforduló alkalmából a darab egykori szereplőit is köszöntötték 2012. december 18-án a Fészek Klubban.
2012.12.19
Törőcsik Mari színművésznek ítélte oda elsőként a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság az általa alapított Szent-Györgyi Érmet az orosz és magyar kultúra közötti élő kapcsolat formálása terén kifejtett sok évtizedes művészi tevékenységéért.

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

Bartos Erika író, illusztrátor kapta az idei Janikovszky Éva-díjat, amelyet ma vett át a Hatszín Teátrumban. Az elismerést az íróról elnevezett irodalmi alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit életszerűen, hitelesen és humánusan bemutató műalkotások létrehozóit díjazza.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma