MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2013.01.14
Csaknem kilencven zenész és énekes mutatta be 2013. január 11-én a helyi Kölcsey Központban azt a dalt, amely a 150 éves debreceni zeneoktatásnak állít emléket – mondta el Jantyik Zsolt, a PG Csoport frontembere, a dal szerzője az ősbemutató előtt.
2013.01.14
Határtalan Színjátszás címmel rendez konferenciát az amatőr színházakat tömörítő Magyar Szín-Játékos Szövetség január 18. és 20. között Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben.
2013.01.14
Csehov Sirály című darabját mutatta be január 12-én, szombaton a Nemzeti Színház. Az előadást Alföldi Róbert rendezésében láthatja a közönség a Gobbi Hilda Színpadon.
2013.01.14
A Békéscsabai Jókai Színház Zalán Tibor és Huzella Péter Hetvenhét című zenés, interaktív mesejátékát 2013. január 11-én mutatta be Jordán Tamás rendezésében. Az előadás különlegessége, hogy nagy szerephez jut benne az interaktivitás: a gyerekek oroszlánnak, rókának, nyuszinak öltözve vehetnek részt a színpadon folyó eseményekben.
2013.01.11
Az újra megnyílt Bethlen Téri Színház – mely befogadó- és produkciós színházként működik – két fesztivállal és 9 bemutatóval várja a közönséget 2013-ban. A táncelőadások - a Zadam Társulat és a Közép-Európa Táncszínház produkciói - mellett Térey János egy művét, valamint a Blaha Lujza sorsát megelevenítő prózai előadást is láthatja a közönség.
2013.01.11
A Színház és Tudás (SziTu) projekt részeként Rácz Attila dramaturg rendezésében 2013. január 15-től látható Brecht Kurázsi mama és gyermekei című színművének beavató színházi előadása a Miskolci Nemzeti Színházban.
2013.01.11
Első évadját kezdi meg a Fővárosi Nagycirkusz nemzeti intézményként, ennek apropóján pedig Magyar Cirkuszcsillagok címen mutat be új gálát 2013. január 12-től. Az előadásban - egyedülálló módon - együtt láthatja porondra lépni a leghíresebb, legelismertebb magyar artistákat a közönség. A gálaműsor március 10-éig tekinthető meg a cirkuszban.
2013.01.11
Színművészeti egyetemek és főiskolák diákjai találkoznak Miskolcon, hogy szemügyre vegyék egymás munkáit, szemléltessék iskolájuk módszerét és szembenézzenek a város közönségével 2013. február 5-10. között.
2013.01.11
Új előadások láthatók januártól a Független Thália Projekt keretében: a KoMa Társulat Próféták című előadása és a Tünet együttes Priznic című komédiája mellett a Nézőművészeti Kft. új produkciója, az Ady/Petőfi is szerepel a Thália Színház műsorán.
2013.01.11
A Színház- és Filmművészeti Egyetem is csatlakozott a színészhallgatók bemutatkozó fórumaként ismert Premio Nazionale delle Arti-t, amelyet ezúttal 2013. január 12-én tartanak Rómában. Az egyetemet Bán Bálint negyedéves színművész szakos hallgató képviseli.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma