2012.10.05
Kortárs magyar dráma bemutatásával indítja évadát a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, amely Tasnádi István Világjobbítók című művét viszi színre.
2012.10.04
A homlokzat, a közönségforgalmi terek, a belső terek és mellékhelyiségek újulhatnak meg az Erkel Színház közelgő rekonstrukciója során. A felújításra a kormány 1,7 milliárd forintot ítélt meg, így az intézmény vezetésének sok mindent át kell gondolnia a fejlesztéssel kapcsolatban – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Mozsár István, a Magyar Állami Operaház megbízott ügyvezető-műszaki igazgatója.
2012.10.04
Ödön von Horváth-darab a Bárka Színház első bemutatója az idén: az előadást Vasárnap 16:48 címmel 2012. október 11-től láthatja a közönség a budapesti teátrumban, amely az idei szezonban négy premierrel várja a közönséget.
2012.10.04
Családi nyílt nappal, fesztiválokkal, kortárs tánccal, báb- és gyerekszínházi programokkal indul a Bethlen Téri Színház első évada.
2012.10.04
Umberto Giordano Andrea Chénier című művének bemutatójával kezdődik 2012. október 6-án az Armel-operaverseny döntője a Szegedi Nemzeti Színházban.
2012.10.04
Az ír sztepptánc legkiválóbb művészeiből álló társulat, a The Irish Dance Tornado 2012. november 16-án Tatabányán, a Városi Sportcsarnokban lép fel.
2012.10.04

Eger Napokat rendeznek 2012. október 8-14. között Hargita és Kovászna megyében. A rendezvénysorozat Eger város kulturális, gasztronómiai és borászati értékeit népszerűsíti több erdélyi városban: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen.

2012.10.04
Egy évtized után 2012. október 21-24. között Kárpátaljára látogat a Magyar Állami Népi Együttes, ahol négy alkalommal mutatják be Magyar rapszódia című előadásukat. Mihályi Gábor, az együttes művészeti vezetője elmondta, céljuk, hogy nemcsak esztétikai élményt nyújtsanak, hanem kultúrájukban is erősítsék a kárpátaljai magyarságot.
2012.10.03
Márai Sándor klasszikusát, A gyertyák csonkig égnek című regény színházi adaptációját mutatják be 2012. október 5-én az Új Színházban. A darab különlegessége, hogy ezúttal nem két idős ember alakítja a két barát figuráját, hanem olyan férfiak, akik teljes életerőben, az újrakezdés mindennapi lehetőségével élnek.
2012.10.03
Magyarországon egyedülálló, havonta jelentkező harminc perces televíziós műsort készít a Miskolci Nemzeti Színház, amely belülről, a színházi alkotók szemével mutatja meg azt, amit a néző sohasem lát.

Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékére rendez estet a Magyar Napló Kiadó 2017. november 24-én, 17 órakor a Magyar Napló Könyvesbolt – Józsefvárosi Galériában. Az eseményen Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter Oláh János ez alkalomra megzenésített versét adja elő, köszöntőt mond Zsiga Kristóf kiadóvezető, dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, főszerkesztő Oláh János munkásságáról és Csókold meg a csizmám! című posztumusz kötetéről tart előadást, Lackfi János költő felolvassa Halotti nyelvlecke című emlékversét, a közönség részletet láthat Csontos János Együtt és külön – húsz év múlva című filmjéből, Lukács Sándor színművész pedig részletet olvas fel Bíró Gergely A ladik, Oláh János Csókold meg a csizmám! és Jókai Anna Átvilágítás című művéből. Mindemellett átadják a Magyar Napló Kiadó, az Orpheusz Kiadó és a Széphalom Könyvműhely által alapított „Az év legsikeresebb szerzője 2017” elnevezésű díjat – a nyertes művekből Lukács Sándor olvas fel részleteket. Végül bemutatják az Irodalmi Magazin legújabb lapszámát. Az est Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter műsorával zárul. A program díjmentesen látogatható.

Meghosszabbították a szervezők a Kodály nyomában országos vetélkedő első és második fordulójának jelentkezési határidejét, így november 28-ig várják az ifjú és amatőr táncosok, zenészek, kórusok és képzőművészek nevezéseit az át- vagy feldolgozott Kodály művekkel, táncokkal, alkotásokkal, valamint a kvíz megfejtésekkel a kodaly.kjmk.hu oldalon található feladatokra.

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára. Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé.

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban. Amikor Vilmos és Harry herceg áprilisban meglátogatta a Pinewood filmstúdióban zajló forgatást, rohamosztagosnak öltözve be is ugrottak egy jelenetbe.

A Golden Globe-gála díjátadóinak segédkező Golden Globe kisasszony szerepét ezentúl a Golden Globe-nagykövet veszi át. Az új cím birtokosa, Dwayne Johnson lánya, Simone Garcia Johnson a januári 75. díjátadó ceremónián debütál. Dwayne Johnson tavaly még vendégként vitte magával a díjátadó ceremóniára a lányát, aki a közelmúltban lett az IMG Models ügynökség modellje.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma