_D0A0197_Copy
2018.01.09

Claude Magnier Oscar című darabját számtalanszor feldolgozták már. A vígjátékot először a Louis de Funès főszereplésével készült francia film tette ismertté, majd a ’90-es években Sylvester Stallonéval lett világhírű az alkotás. A Thália Színház ezt a klasszikus vígjátékot álmodta újra, melyet február 25-én mutatnak be. Az Oscar olvasópróbáján jártunk.

sd171829

2018.01.08

A magyar mozdulatművészet több mint százéves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozó Orkesztika Alapítvány 2018 januárjában, tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált. Fenyves Márkkal és Pálosi Istvánnal, az Orkesztika Alapítvány vezetőivel beszélgettünk.

kinairud

2018.01.08

A világ vezető cirkuszainak igazgatói előtt mutatkozhat be Fehér Ádám és Kassai Benjámin a január 8-án kezdődő XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Egyedüli magyar produkcióként képviselik hazánkat egy olyan számmal, melyben az öt méter magas, gumival bevont és négy oldalról kifeszített kínai rúdon mutatják be erő- és akrobata mutatványaikat.

_D0A5273_Copy

2018.01.08

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója szerint kiemelkedően sikeres évet zárt 2017-ben az intézmény. Az igazgató kiemelte, hogy a Müpa mára erős kulturális márkává vált hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Káel Csaba hozzátette: a magyar kulturális élet komoly turisztikai vonzerőt jelent a nemzetközi piacon, amihez hozzájárultak a Müpa programjai is.

Orlai_Produkcio_Heisenberg

2018.01.06

Már nem kell sokat várni, ugyanis január 24-én látható az Orlai Produkciós Iroda idei első bemutatója, a Heisenberg Szabó Máté rendezésében a Hatszín Teátrumban. Simon Stephens, Nagy-Britannia egyik legizgalmasabb kortárs alkotójának darabja először látható Magyarországon Ullmann Mónika és Benedek Miklós előadásában.

1richterf

2018.01.04

„Egymásban való hit, bizalom és felelősség – e szavakkal jellemezhető legjobban a cirkuszművészet. És ebbe a különleges, hihetetlen világba ismét betekintést nyújtunk, méghozzá a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon” – mondta el Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója a fesztivált beharangozó január 4-ei, budapesti sajtótájékoztatón.

Holt_koltok_tarsasaga_1

2018.01.03

A Nemzeti Színház Nagyszínpadán láthatja a budapesti közönség 2018. január 6-án, 19 órától a Veszprémi Petőfi Színház nemrég óriási sikerrel bemutatott Holt költők társasága című előadását Oberfrank Pál főszereplésével, Funtek Frigyes rendezésében. A színdarab eredeti változatát először négy évvel ezelőtt mutatták be New Yorkban.

DSC9236_-e1512134886246
2018.01.02

Költői show készül A képmutogató címmel Arany János balladáira a Magyar Színházban; a zenés, táncos játékot január 10-én mutatják be. Az előadás célja Arany János költői és emberi világának megmutatása, amelyben a családi, a politikai és a történelmi tragédiák egymásba fonódnak.

new-year-2841111_960_720

2017.12.31

Az új év alkalmából mindenki visszatekint az elmúlt tizenkét hónapra és terveket sző az új esztendőre. Fogadalmak születnek, és programok kerülnek a frissen vásárolt naptárakba. Cikkünkben áttekintjük, milyen színházi bemutatókra számíthatunk 2018-ban, és izgalmas premiereket ajánlunk olvasóinknak a télre és a tavaszra.

bakonyi_alexa_600x398
2017.12.30

Erdeős Anna rendezésében mutatják be az Így viszik át – Nyáry Krisztián alapján című darabot december 31-én a Mozsár Műhelyben. A Nyáry Krisztián Így szerettek ők című köteteiből készült történeteket Tóth Réka Ágnes írta át külön erre a produkcióra. A híres írók és költők különféle szerelmi történeteit Bakonyi Alexa, Döbrösi Laura és Mohai Tamás előadásában ismerhetik meg a nézők az év utolsó napján.

Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények: január 17-étől 19-éig Szolnokon tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár pedig Wass Albert szellemi hagyatéka címmel hirdet szavalóversenyt.

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megméretésének díjátadó gáláján január 17-én késő este a hollandiai Groningenben. Az idei gálán a zenei felhozatalért járó díjjal a magyar fesztivál olyan versenytársakat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy a megméretésben nemcsak a headlinerek számítanak, hanem a teljes program.

Folytatódik a 3x j(A)zz! című koncertsorozat a fővárosi Opus Jazz Clubban, amely a műfaj osztrák kiválóságait mutatja be. A 40. koncerten is túl járó széria idei estjeit január 16. és 20. között rendezik meg: január 18-án a Fabian Rucker 5 lép az Opus színpadára, a több mint egy évtizede Ausztriában élő amerikai Philip Yaeger harsonás zenekara pedig január 20-án lép fel.

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik. A programsorozat január 18-án a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek.

Ingyenes koncertet ad január 22-én Budapesten az egyik legnépszerűbb spanyol rockzenekar. Az L.A. a King of Beasts című turné keretében lép fel a Hard Rock Caféban. A kaliforniai hangulatú, indie rock zenét játszó L.A. olyan előadókkal lépett már színpadra, mint a Foo Fighters, a Black Keys, a Muse, az Arcade Fire, a Franz Ferdinand vagy a Placebo, hazájában tízezres arénákat tölt meg egymagában is.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma