Tartuffe

2017.11.09

Színházi konferenciát és közgyűlést tartottak Tbilisziben, amely új lendületet adott Európa legnagyobb színházi hálózatának. Az Európai Színházi Konvenció (ETC) többek között új tagszínházak felvételéről is döntött, és teljes jogú tagjává szavazta meg a szombathelyi Weöres Sándor Színházat, valamint a Theather Magdeburgot.

EDV_9536_

2017.11.07

A Budapest Bábszínház 2013. január 8-án mutatta be a világon először bábszínpadi adaptációban Janne Teller Semmi című sikerregényét. Az írónő a 2016-os Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon már megismerkedett a produkció két színészével és bábjaikkal, november 8-án azonban az színházba is ellátogat, ahol az előadás után közönségtalálkozó lesz, és Macskaköröm című új regényét is megismerhetik a nézők.

Szatory_ok

2017.11.06
A háztulajdonos fiától a takarítónőn át a gyári munkásig több alakban jeleníti meg a hetvenes évek német társadalmi közegét A félelem megeszi a lelket című előadásban. A kultúrbrigádos produkciókban játszott szerepei – Makbett, Egy, kettő, három – egy bravúros beugrással gyarapodtak: októbertől Ficza István mellett ő is játssza az Igenis, miniszterelnök úr!-ban a miniszterelnök személyi titkárát. Szatory Dávid színésszel Szentgyörgyi Rita beszélgetett.

hugenottak

2017.11.05

Az Opera házi díjainak kiosztásával, új Örökös Tagjainak bemutatásával és koszorúzással ünnepelte Erkel Ferenc születésnapját az Erkel Színház Bernáth Büféjében. Az eseményen Ókovács Szilveszter bemutatta az intézmény MagyarOpera200 című, több mint 50 lemezből álló új kiadványát is, amelyből minden magyar zenei intézmény és városi könyvtár is részesül.

revesz_robert_koncert_tangoharm_2000px-fotokiallitas_Medium

2017.11.03

Az idén 30 éves Szegedi Kortárs Balett november 8-án, az alapító Imre Zoltán születésnapján ünnepli a Müpában a három évtized művészi útját. A Nemzeti Táncszínház szervezésében megrendezendő gálaesten két fiatal koreográfus mutatkozik be, Czár Gergely, a társulat vezető táncművésze, valamint egy Hollandiában élő román alkotó, Corneliu Ganea.

20031980_1372869082782497_3573465517776211874_n_2

2017.11.03

A Fölszállott a páva ötödik évada a területi válogatókat összefoglaló második adással folytatódik november 3-án, amelyet a Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára rendeznek meg. A második adásban a keszthelyi és a tatabányai területi válogatóról készült filmeket tekinthetik meg a Duna Televízió nézői 20 óra 25 perctől, és kiderül, kik folytathatják a versenyt az elődöntőben.

DROTI20171027012

2017.11.02

Hivatalosan is munkába állt november 1-jén a Gyulai Várszínház új igazgatója, Elek Tibor. Az új direktor a hagyományok megőrzése mellett számos ponton tervezi megújítani mind a nyári, mind a kamaratermi sorozatot. Elek Tibor, aki a munkát valójában már nyáron elkezdte, új tisztsége mellett megtartja a Bárka című folyóirat főszerkesztői posztját is.

kaktusz1

2017.10.31

A Magyar Szín-Játékos Szövetség 2017-ben 11. alkalommal ad lehetőséget különböző fesztiválgyőztes előadásoknak arra, hogy megmutassák magukat a MU Színház színpadán a FESZT-FEST keretében. Idén kilenc produkció lesz látható november 3. és 5. között, melyek közül a legjobb elnyerheti a Paál István Diplomát. Interjú a szövetség elnökével, Regős Jánossal.

052_menekulok_17_10_30

2017.10.29

A Menekülők című történelmi dráma díszelőadásával ünnepli a reformáció 500. évfordulóját október 30-án a Csokonai Színház. A teátrum, a Tiszántúli Református Egyházkerület és Debrecen városa „Akikre nem volt méltó e világ” címmel tavaly novemberben hirdetett közös drámapályázatot. A 45 érvényes pályamunka közül Győri L. János és Győri Katalin közösen írt műve nyerte el a pályázat fődíját.

19756427_1367465249989547_9128900286652824700_n

2017.10.26

A területi válogatókkal – amelyeken több mint ezren álltak ismét a zsűri elé – október 27-én indul a Fölszállott a páva 5. évada, amelyet A hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára rendeznek meg. Így 20:25-től a szarvasi, 21 órától pedig a fővárosi területi válogatóról készült filmeket tekinthetik meg a Duna televízió nézői.

Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékére rendez estet a Magyar Napló Kiadó 2017. november 24-én, 17 órakor a Magyar Napló Könyvesbolt – Józsefvárosi Galériában. Az eseményen Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter Oláh János ez alkalomra megzenésített versét adja elő, köszöntőt mond Zsiga Kristóf kiadóvezető, dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, főszerkesztő Oláh János munkásságáról és Csókold meg a csizmám! című posztumusz kötetéről tart előadást, Lackfi János költő felolvassa Halotti nyelvlecke című emlékversét, a közönség részletet láthat Csontos János Együtt és külön – húsz év múlva című filmjéből, Lukács Sándor színművész pedig részletet olvas fel Bíró Gergely A ladik, Oláh János Csókold meg a csizmám! és Jókai Anna Átvilágítás című művéből. Mindemellett átadják a Magyar Napló Kiadó, az Orpheusz Kiadó és a Széphalom Könyvműhely által alapított „Az év legsikeresebb szerzője 2017” elnevezésű díjat – a nyertes művekből Lukács Sándor olvas fel részleteket. Végül bemutatják az Irodalmi Magazin legújabb lapszámát. Az est Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter műsorával zárul. A program díjmentesen látogatható.

Meghosszabbították a szervezők a Kodály nyomában országos vetélkedő első és második fordulójának jelentkezési határidejét, így november 28-ig várják az ifjú és amatőr táncosok, zenészek, kórusok és képzőművészek nevezéseit az át- vagy feldolgozott Kodály művekkel, táncokkal, alkotásokkal, valamint a kvíz megfejtésekkel a kodaly.kjmk.hu oldalon található feladatokra.

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára. Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé.

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban. Amikor Vilmos és Harry herceg áprilisban meglátogatta a Pinewood filmstúdióban zajló forgatást, rohamosztagosnak öltözve be is ugrottak egy jelenetbe.

A Golden Globe-gála díjátadóinak segédkező Golden Globe kisasszony szerepét ezentúl a Golden Globe-nagykövet veszi át. Az új cím birtokosa, Dwayne Johnson lánya, Simone Garcia Johnson a januári 75. díjátadó ceremónián debütál. Dwayne Johnson tavaly még vendégként vitte magával a díjátadó ceremóniára a lányát, aki a közelmúltban lett az IMG Models ügynökség modellje.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma