NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.07.10

A VIDOR Fesztivál versenyprogramja idén is sokféle műfajból, stílusból, hangulatból áll össze. A közönség a fellépő művészek között olyan nagy kedvencekkel találkozhat, mint Nagy Sándor, Szente Vajk, Gálvölgyi János, Bánsági Ildikó, Ullmann Mónika, Józan László, Rékasi Károly vagy Pikali Gerda.

egy
Jaj, Istenem!

Hirtling István a filmként már nagy sikert aratott játékszíni produkció, az Életrevalók főszereplője lesz, míg Kaszás Gergő a Pinceszínház előadásával, Tasnádi István Paravarietéjével érkezik a fesztiválra.

Kerekes Évát a Patika című előadásban láthatjuk viszont; megnézhetjük és végignevethetjük Gryllus Dorka és Kálid Artúr remek párosát a Gólem Színház kétszereplős szatírájában; a Jaj, Istenem!-ben, a Varsói melódia című örökzöld szerelmi játékban pedig Tompos Kátya varázsolja el a közönséget.

1198
Varsói melódia

Az idei VIDOR Fesztivál színházi versenyprogramja izgalmas újítással bővült: ettől az évtől kezdve zenés színpadi játékok is nevezhettek, melyek közül a beválogatott produkciók egy részét már láthatta a közönség. Közéjük tartozik a Menopauza, a Tanulmány a nőkről és Nyitott ablak, A férfiak a fejükre estek, a Csoportterápia, valamint a Púpos.

A Rózsakert idén először a VIDOR ideje alatt is nyitott kapukkal áll: a Mennyei hang! a Játékszínből augusztus 27-én, a Szabolcs megye lordjai és a miladyk, Nagy Sándor, Gubik Petra, MÁZS, Janza Kata, Dolhai Attila, Szerényi László szereplésével pedig augusztus 29-én mutatkozik be.

meno
Menopauza

Nagy visszatérők nevével éppúgy találkozhatunk, mint új utakat kereső fiatalokkal. Az előbbire példa Mohácsi János, aki az Örkény Színház Patika című produkcióját jegyzi, Bagó Bertalan, az Emberi hang rendezője, vagy a Nyíregyházára mindig hazatérő korábbi igazgatók, Verebes István és Tasnádi Csaba.

Az első perctől az utolsó percig kacagtató komédiák biztos kezű mestere Cseke Péter (Ne most, drágám), a szinte minden műfajban otthonos Horgas Ádám (Életravalók), valamint Béres Attila, aki most A király beszédét állította színpadra.


patika_2
Patika

Szabó Máté az Orlai Produkciós Iroda Woody Allen-adaptációját, a Férjek és feleségeket hozza el; Vörös Róbert a János vitéz daljáték születéséről mesél; Kiss Csaba pedig a Házasság Palermóban című előadást rendezi. Találkozhatunk idén is színészként dolgozó rendezővel (Kocsis Gergely, a Varsói melódia színpadra állítója), valamint határon túlról érkező nagyszerű alkotókkal, például Sebestyén Abával.

A szerzők listája is rendkívül széleskörű: klasszikus és kortárs magyar szerzők éppúgy jelen lesznek, mint ismert vagy újdonságnak számító külföldi alkotók. Az idén 140 éve született Móricz Zsigmond az Újszínház Sári bíró című produkciójával elevenedik meg.

15bfc027ea3d53
Férjek és feleségek

A programban valóban mindenki megtalálhatja a kedvére való előadást, szórakoztató produkciót a klasszikus bohózattól a fanyarabb hangvételű tragikomédiákig és az egyedi látásmódú, műfaji határokon átívelő produkciókig.
Valcz_EZEREGYEJSZAKA_eloadas
2019.09.22

Hogy mi a Valcz® Napok? Egy független színházi rendező, Valcz Péter brandépítő kampánya szeptember 25.–október 9. között az Rs9-ben, a Radnóti Színházban, a Jurányiban, a Trafóban, a MU-ban, a Bethlen Téri Színházban és a Szkénében.

bob_herceg_r
2019.09.21

Hat nagyszínpadi bemutató lesz a Győri Nemzeti Színházban, amely Korok és történetek címmel hirdette meg idei évadát. A darabok mindegyike egy-egy meghatározó korszakba vezet vissza.

szabomagda

2019.09.20

Ki is volt Szabó Magda valójába? Erre a kérdésre keresi a választ a Magda, a Szabó című színházi est, amelynek ősbemutatóját szombaton tartják a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

tribali

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma