2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.07.10

A VIDOR Fesztivál versenyprogramja idén is sokféle műfajból, stílusból, hangulatból áll össze. A közönség a fellépő művészek között olyan nagy kedvencekkel találkozhat, mint Nagy Sándor, Szente Vajk, Gálvölgyi János, Bánsági Ildikó, Ullmann Mónika, Józan László, Rékasi Károly vagy Pikali Gerda.

egy
Jaj, Istenem!

Hirtling István a filmként már nagy sikert aratott játékszíni produkció, az Életrevalók főszereplője lesz, míg Kaszás Gergő a Pinceszínház előadásával, Tasnádi István Paravarietéjével érkezik a fesztiválra.

Kerekes Évát a Patika című előadásban láthatjuk viszont; megnézhetjük és végignevethetjük Gryllus Dorka és Kálid Artúr remek párosát a Gólem Színház kétszereplős szatírájában; a Jaj, Istenem!-ben, a Varsói melódia című örökzöld szerelmi játékban pedig Tompos Kátya varázsolja el a közönséget.

1198
Varsói melódia

Az idei VIDOR Fesztivál színházi versenyprogramja izgalmas újítással bővült: ettől az évtől kezdve zenés színpadi játékok is nevezhettek, melyek közül a beválogatott produkciók egy részét már láthatta a közönség. Közéjük tartozik a Menopauza, a Tanulmány a nőkről és Nyitott ablak, A férfiak a fejükre estek, a Csoportterápia, valamint a Púpos.

A Rózsakert idén először a VIDOR ideje alatt is nyitott kapukkal áll: a Mennyei hang! a Játékszínből augusztus 27-én, a Szabolcs megye lordjai és a miladyk, Nagy Sándor, Gubik Petra, MÁZS, Janza Kata, Dolhai Attila, Szerényi László szereplésével pedig augusztus 29-én mutatkozik be.

meno
Menopauza

Nagy visszatérők nevével éppúgy találkozhatunk, mint új utakat kereső fiatalokkal. Az előbbire példa Mohácsi János, aki az Örkény Színház Patika című produkcióját jegyzi, Bagó Bertalan, az Emberi hang rendezője, vagy a Nyíregyházára mindig hazatérő korábbi igazgatók, Verebes István és Tasnádi Csaba.

Az első perctől az utolsó percig kacagtató komédiák biztos kezű mestere Cseke Péter (Ne most, drágám), a szinte minden műfajban otthonos Horgas Ádám (Életravalók), valamint Béres Attila, aki most A király beszédét állította színpadra.


patika_2
Patika

Szabó Máté az Orlai Produkciós Iroda Woody Allen-adaptációját, a Férjek és feleségeket hozza el; Vörös Róbert a János vitéz daljáték születéséről mesél; Kiss Csaba pedig a Házasság Palermóban című előadást rendezi. Találkozhatunk idén is színészként dolgozó rendezővel (Kocsis Gergely, a Varsói melódia színpadra állítója), valamint határon túlról érkező nagyszerű alkotókkal, például Sebestyén Abával.

A szerzők listája is rendkívül széleskörű: klasszikus és kortárs magyar szerzők éppúgy jelen lesznek, mint ismert vagy újdonságnak számító külföldi alkotók. Az idén 140 éve született Móricz Zsigmond az Újszínház Sári bíró című produkciójával elevenedik meg.

15bfc027ea3d53
Férjek és feleségek

A programban valóban mindenki megtalálhatja a kedvére való előadást, szórakoztató produkciót a klasszikus bohózattól a fanyarabb hangvételű tragikomédiákig és az egyedi látásmódú, műfaji határokon átívelő produkciókig.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Kepzelt_riport_egy_amerikai_popfesztivalrol

2019.07.18

Perjés János, a Spirit Színház alapítója társulatot épít több kiváló színésztársával. Célja több kortárs és klasszikus, magyar és nemzetközi darab bemutatása.

Banyavirag_proba

2019.07.17

A bukás hasznos, ha tanul belőle az elszenvedője. A színházi alkotás egyben kockázat is, soha nincs egyértelmű garancia a sikerre – véli Sebestyén Aba színész, rendező, aki az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a budapesti Radnóti Miklós Színházban színre vitt, 10 című előadásáért, amelynek színpadi szövegét Székely Csaba írta. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagját a maszol.ro kérdezte.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma