kultura.hu_banner_herend_002uj

2013.03.17

Folyamatosan tanul szereplőitől Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas debreceni színésznő, aki Érdemes Művész díjat vehetett át 2013. március 14-én. Szerepálma nincs, a Nemzeti Színházba átigazolva célja pedig az, hogy az eddigi úton haladhasson tovább.

Miként illeszkedik pályájába ez a mostani díj?

Nem változtat rajta, hiszen megyek tovább az eddigi úton, melynek még nem látom a végét. Ez pedig jó, mert azt jelenti, van még mit tennem. Továbbra is ugyanúgy szeretnék szolgálni, mint eddig. A nézőkkel együtt gondolkodni, örülni, sírni, a kérdéseket együtt feltenni és azokra választ találni.


Közben magának a színésznek egyedül is meg kell találnia magát a színpadon?
Persze, a színházban önmagamat is keresem, egy laboratórium ez, ahol a színész folyamatosan önmagát vizsgálja, felteszi a kérdést, mit jelent embernek lenni. A díjak soha nem sarkalltak más gondolkodásra, nem éreztem magamat többnek általuk. Mindig ugyanúgy léptem színpadra attól függetlenül, hogy Beregszászon, Debrecenben, Budapesten, vagy éppen külföldön játszottam.


A debreceni és a beregszászi színházzal összeforrt a neve. Most pedig következik a Nemzeti.

Ott is mindent megteszek majd, ami tőlem telik. Mellette Debrecenbe is szeretnék visszajárni játszani, ha lesz rá alkalmam, ha netalán meghívnak egy-egy szerepre, szívesen fogom vállalni. Debrecenben úgy érzem, rátaláltam a saját nézőimre, akik értik azt a színházi nyelvet, amelyen beszélek. Sajnálnám, ha nem játszhatnék ezután a Csokonai Színház színpadán.


szucs_nelli__minel_egyszerubb_valami__annal_nehezebb__20100624171528Számos szerepet eljátszott már. Tanult tőlük?

Nem lett volna bölcs dolog, ha nem tanultam volna a szereplőktől, melyeket alakítanom kellett. A színházcsinálás ugyanis önmagunk megismeréséről is szól…. Mindig levonom a tanulságot, ha észreveszem, hogy nem úgy viselkedem vagy cselekszem mint a kedvelt szereplőim. Ilyenkor meg is „dorgálom” magam. Majdnem minden szerepből tovább viszek valamit az életbe. Szerencsére még nem kerültem szembe olyan szereppel, mellyel ellenkeznem kellett volna.


Olyannal sem, aki negatív?

Ha ”rossz” vagy „negatív” figurát játszom, az olyan nekem, mint egy gyónás, a szerepem által megszabadulok a rossz tulajdonságaimtól.


A számos szerep ellenére van olyan, ami kimaradt és hiányzik még a listáról?

Nincs. Annyi mindent játszottam már a színpadon: nagymamáktól, anyukákon, fiatal lányokon keresztül számos karaktert formálhattam meg, nem skatulyáztak be, így nem kellett önmagamat ismételnem. Szerepálmom az, hogy meg tudjak maradni Szűcs Nelliként őszintének a színpadon.


Szűcs Nelli

Szűcs Nelli a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapítói közé tartozik, pályafutása a kezdetektől összefonódik a színházalapító-rendező Vidnyánszky Attilával. Számos, a beregszászi társulatnak nemzetközi elismerést is hozó darabban alakított fontos szerepeket, majd ő is követte Vidnyánszkyt a debreceni színházba – írja róla a debreceni Csokonai Színház.

1993-ban diplomázott az Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetem, 1993 óta a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház tagja, 2006 óta a debreceni Csokonai Színház tagja is. Idén Szűcs Nellinek nyújtotta át a Színész Díjat a Magyar Művészetért Díj-rendszer elnöke, Gubcsi Lajos író január 19-én a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház A vihar előadása után.

Trill Zoltán feleségeként nemcsak a színházban teljesít, hanem otthon a családi tüzet is őrzi. Egy interjújában elmondta: férje nem egy helyben ülő típus, éppen ezért az ő feladat volt, hogy kialakítsa a családi fészket.

A reggel 6 órától éjfélig talpón álló nő számos szerepet eljátszott már: Beregszászon kötetlenebb színházcsinálással ismerkedett meg, Debrecenben viszont már szigorú korlátok között kellett dolgozni. Viszont utóbbi helyen együtt dolgozhatott például az orosz Viktor Rizsakovval, aki az újdonság erejével hatott rá: „Viktor másfajta gondolkodást képvisel, mint amit megszoktunk. Rálát arra, hogy nem a szót kell játszani, hanem annál magasabb rendű a feladat miközben nem kell megoldásokkal bemenni a színpadra, hanem a pillanat szül mindent” – mondta el egy korábbi interjújában.


Eddigi pályája során játszott már többek között a beregszászi A három nővérben, a debreceni Fodrásznőben, de fellépett már a Magyar Színházban bemutatott Vadászat című darabban is.

Kulcsszavak:

recirquel_meztelen_bohoc

2019.07.21

Öt alkalommal játsszák júliusban a Recirquel Újcirkusz Társulat és a Müpa közös produkcióját, A meztelen bohóc című előadást az izraeli magyar kulturális évad keretében Tel-Avivban. Július 20. és 22. között a Herzliya Előadóművészeti Központban láthatja az izraeli közönség a magyar társulat produkcióját, amelyet héber nyelven adnak elő.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Kepzelt_riport_egy_amerikai_popfesztivalrol

2019.07.18

Perjés János, a Spirit Színház alapítója társulatot épít több kiváló színésztársával. Célja több kortárs és klasszikus, magyar és nemzetközi darab bemutatása.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

Tibai-Takács János dédunokáival beszélget Lájer Vera művészettörténész a családi életműkutatásról a Napsütötte Tabán című kiállításon július 23-án 18 órakor a Virág Benedek Házban. Az Ő volt a dédapánk című eseményt a Kuckóban tartják, a belépés ingyenes.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma