2013.03.17

Folyamatosan tanul szereplőitől Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas debreceni színésznő, aki Érdemes Művész díjat vehetett át 2013. március 14-én. Szerepálma nincs, a Nemzeti Színházba átigazolva célja pedig az, hogy az eddigi úton haladhasson tovább.

Miként illeszkedik pályájába ez a mostani díj?

Nem változtat rajta, hiszen megyek tovább az eddigi úton, melynek még nem látom a végét. Ez pedig jó, mert azt jelenti, van még mit tennem. Továbbra is ugyanúgy szeretnék szolgálni, mint eddig. A nézőkkel együtt gondolkodni, örülni, sírni, a kérdéseket együtt feltenni és azokra választ találni.


Közben magának a színésznek egyedül is meg kell találnia magát a színpadon?
Persze, a színházban önmagamat is keresem, egy laboratórium ez, ahol a színész folyamatosan önmagát vizsgálja, felteszi a kérdést, mit jelent embernek lenni. A díjak soha nem sarkalltak más gondolkodásra, nem éreztem magamat többnek általuk. Mindig ugyanúgy léptem színpadra attól függetlenül, hogy Beregszászon, Debrecenben, Budapesten, vagy éppen külföldön játszottam.


A debreceni és a beregszászi színházzal összeforrt a neve. Most pedig következik a Nemzeti.

Ott is mindent megteszek majd, ami tőlem telik. Mellette Debrecenbe is szeretnék visszajárni játszani, ha lesz rá alkalmam, ha netalán meghívnak egy-egy szerepre, szívesen fogom vállalni. Debrecenben úgy érzem, rátaláltam a saját nézőimre, akik értik azt a színházi nyelvet, amelyen beszélek. Sajnálnám, ha nem játszhatnék ezután a Csokonai Színház színpadán.


szucs_nelli__minel_egyszerubb_valami__annal_nehezebb__20100624171528Számos szerepet eljátszott már. Tanult tőlük?

Nem lett volna bölcs dolog, ha nem tanultam volna a szereplőktől, melyeket alakítanom kellett. A színházcsinálás ugyanis önmagunk megismeréséről is szól…. Mindig levonom a tanulságot, ha észreveszem, hogy nem úgy viselkedem vagy cselekszem mint a kedvelt szereplőim. Ilyenkor meg is „dorgálom” magam. Majdnem minden szerepből tovább viszek valamit az életbe. Szerencsére még nem kerültem szembe olyan szereppel, mellyel ellenkeznem kellett volna.


Olyannal sem, aki negatív?

Ha ”rossz” vagy „negatív” figurát játszom, az olyan nekem, mint egy gyónás, a szerepem által megszabadulok a rossz tulajdonságaimtól.


A számos szerep ellenére van olyan, ami kimaradt és hiányzik még a listáról?

Nincs. Annyi mindent játszottam már a színpadon: nagymamáktól, anyukákon, fiatal lányokon keresztül számos karaktert formálhattam meg, nem skatulyáztak be, így nem kellett önmagamat ismételnem. Szerepálmom az, hogy meg tudjak maradni Szűcs Nelliként őszintének a színpadon.


Szűcs Nelli

Szűcs Nelli a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapítói közé tartozik, pályafutása a kezdetektől összefonódik a színházalapító-rendező Vidnyánszky Attilával. Számos, a beregszászi társulatnak nemzetközi elismerést is hozó darabban alakított fontos szerepeket, majd ő is követte Vidnyánszkyt a debreceni színházba – írja róla a debreceni Csokonai Színház.

1993-ban diplomázott az Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetem, 1993 óta a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház tagja, 2006 óta a debreceni Csokonai Színház tagja is. Idén Szűcs Nellinek nyújtotta át a Színész Díjat a Magyar Művészetért Díj-rendszer elnöke, Gubcsi Lajos író január 19-én a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház A vihar előadása után.

Trill Zoltán feleségeként nemcsak a színházban teljesít, hanem otthon a családi tüzet is őrzi. Egy interjújában elmondta: férje nem egy helyben ülő típus, éppen ezért az ő feladat volt, hogy kialakítsa a családi fészket.

A reggel 6 órától éjfélig talpón álló nő számos szerepet eljátszott már: Beregszászon kötetlenebb színházcsinálással ismerkedett meg, Debrecenben viszont már szigorú korlátok között kellett dolgozni. Viszont utóbbi helyen együtt dolgozhatott például az orosz Viktor Rizsakovval, aki az újdonság erejével hatott rá: „Viktor másfajta gondolkodást képvisel, mint amit megszoktunk. Rálát arra, hogy nem a szót kell játszani, hanem annál magasabb rendű a feladat miközben nem kell megoldásokkal bemenni a színpadra, hanem a pillanat szül mindent” – mondta el egy korábbi interjújában.


Eddigi pályája során játszott már többek között a beregszászi A három nővérben, a debreceni Fodrásznőben, de fellépett már a Magyar Színházban bemutatott Vadászat című darabban is.

Kulcsszavak:

psyche_szigeti_laszlo_2

2019.02.20

A táncművészet nagy kihívásokat jelentő feladata, amikor irodalmi műveket ültet át a tánc nyelvére. Bár a szerelem örök témát ad mind az írók, mind a koreográfusok számára, különösen magasra kerül a léc akkor, ha a kiindulópontot jelentő alapműben a férfi író egy nő szerelmi életéről fantáziál. A magyar irodalom egyik legkülönösebb vállalkozásaként is aposztrofált Weöres Sándor művet, a Psychét mutatja be a Feledi Project.

TANZOLYMP_Ruip_Katica_1_R

2019.02.19

Klasszikus/neoklasszikus tánc kategóriában első helyezést ért el a berlini TANZOLYMP Nemzetközi Táncfesztiválon Ruip Katica, a Magyar Nemzeti Balettintézet – a Magyar Nemzeti Balett előkészítő iskolájának – 3. évfolyamos növendéke. A tehetséges fiatal táncos teljesítménye alapján lehetőséget kapott, hogy bemutatkozhasson a Theater des Westensben február 18-án megrendezett gálán is, ahol zajos sikert aratott.

Rebeka_Plakat_2019.f

2019.02.19

Bele lehet szeretni valakibe, aki nem létezik? Ki a beteg és ki egészséges? Mit jelent az, hogy személyiség? Lélek? Mit jelent élni? Szabó Borbála Rebeka című darabja – egy szerelmi négyszög története három szereplővel, két színészre – szokatlan alaphelyzetben mutatja meg életünk szokványos helyzeteit és nagy kérdéseit.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma