NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2012.09.25

Csaknem negyven produkciót, köztük számos saját bemutatót tűz repertoárra a Thália Színház a 2012/13-as szezonban. Az intézmény továbbra is a „Thália progresszió” szellemiségében folytatja működését.
 
A megújult menedzsment elsődleges célja, hogy míg szoros és intenzív köteléket alakít ki a független színházi szcénával és holdudvarként gyűjti maga köré a neves szabadúszó színészeket, alternatív csatornákon közelítse meg a színházszerető közönséget. Idén kiemelt szerepet kapnak a saját szervezésű fesztiválok is.
 
Az új szemlélet keretében rendezték meg a tavaszi évadban a Határon Túli Színházak Fesztiválja. A kulturális misszió részeként 8 színház mutathatta be a magyar közönségnek legjobb előadásait. Szeptemberben száz százalék feletti látogatottsággal számolhatott a 12 színház legjobb darabjait összegyűjtő Vidéki Színházak Fesztiválja, amely több mint 4000 budapesti nézőt vonzott. Külsős résztvevőként a Thália Színház a Pécsi országos Színházi Fesztiválon és Szigeten is megjelent saját előadásával, a Cseh Tamás emlékesttel.
 
Elképesztő sikereket könyvelhet el az Esküvőtől válóperig című darab, ami a tavaszi évadban több mint 4000 eladott jegyet és 103,18 százalékos látogatottságot produkált. A töretlen érdeklődést példázza, hogy az őszi évad 13 előadására mára összesen 69 eladható jegy maradt.
 
„Az Esküvőtől válóperig című darab kitűnő példa a szabadúszó színészek és színházunk kapcsolatára.” – mondta Kálomista Gábor menedzser-igazgató –„Új struktúránk lényege, hogy egy olyan művészi holdudvart alakítunk ki a Thália köré, amelyet (és amelyben) a kőszínházzal szoros kapcsolatot ápoló, elsőbbség tekintetében lojális, de egyébként szabadúszó színészek alkotnak.”- tette hozzá a menedzser-igazgató.
 
A Thália Színház új menedzsmentje kiemelt fontosságú célként határozta meg a szoros és intenzív kötelék kiépítését a független színházi szcéna meghatározó társulataival, alkotóival.
„Egy Fővárosi Pályázat és a Thália közös forrásaiból közel 10 millió forintos kommunikációs kampánnyal segítjük a független színházak érvényesülését az FTP (Független Thália Projekt) keretein belül.” – nyilatkozta Litkai Gergely, művészeti vezető – „Emellett olyan saját kabaré előadások kidolgozására törekszünk, amelyek a nagyszínpadon „méltó” színpadtechnikai lehetőségekkel erősítik a műfajt. Ilyen lesz a Humor forrása, ami egy új kabaré típust képvisel majd.”
 
Az új színházi struktúrának köszönhetően 5 új premierrel készül az új szezonra a Thália, ezekről Bereményi Géza igazgató mesélt:
„Minden színházi évad egy adott téma köré épül fel, idén ez maga a történelem.
 
Kezdetként az EMKE, ami a századfordulós Magyarországra kalauzol el bennünket, egy olyan világba, ahol nem a pajesz, vagy a bőrszín, hanem a szenvedélyek kerülnek a konfliktusok középpontjába. Második lépésben a Tanú a kommunizmus időszakát mutatja meg nekünk egy szerethető karakteren keresztül. A Bombaüzlet!? a kabaré műfaját bemutató kabarétörténeti kabaré, míg a Mesterkurzus a Szovjetunió sztálini időszakában a művészi szféra és hatalom viszonyára fókuszáló történelmi távcső. Végül napjaink kabaré történetét rajzolja meg a Thália Színház és a Mikroszkóp színpad jelenlegi állapotából kitekintő kortárs írópáros. A mai világunkban Starfactory-val érkezünk meg.” – mondta Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója.
 
(Forrás: Thália Színház)
(Fotó: Kállai-Tóth Anett - Facebook.com/thaliaszinhaz)

szabomagda

2019.09.20

Ki is volt Szabó Magda valójába? Erre a kérdésre keresi a választ a Magda, a Szabó című színházi est, amelynek ősbemutatóját szombaton tartják a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

szeretettvezerunk

2019.09.19

Szeretett Vezérünk címmel a Terminal Workhouse, a Manna és a Szkéné Színház közös ősbemutatóját szeptember 26-án este 7 órakor tartják a Szkéné Színházban. A darabot Daniel Bănulescu regénye nyomán O. Horváth Sári írta.

central_szinhaz_love_letters_r

2019.09.18

Október 3-án a Love letters című felolvasószínházi sorozat nyitja az új évad premierjeinek sorát.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adnak át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Elismerésben részesül Snétberger Ferenc gitárművészete és zenei tehetséggondozó munkássága, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség folytonos küzdelme és a magyarság megtartásáért vállalt küldetése, Eötvös Loránd világhírű fizikus-geofizikusnak a magyar tudományt és oktatást példamutatóan szolgáló életműve, Féja Géza írói és szociográfiai munkássága, az oktatói munkában 150 éves eredményes és a leányképzésben első Veres Pálné Gimnázium, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és Vidnyánszky Attila színházteremtő művészete. A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A Siess haza, vár a mama című alkotást, amelyet Hajdu Eszter rendezett, szeptember 21-én, szombaton este mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban. Barta Tamás a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került. 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. 1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Sebestyen_Marta

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma