15_eves

2019.06.10

Idén is 14 előadás került be a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A Zalán Tibor íróból, Gulyás Gábor esztétából, Csikós Attila íróból és Mispál Attila rendezőből álló válogatói gárda 51 regisztrált társulat előadását nézte meg az egy év alatt. Hogy milyen az ebből következő színházi körkép? Beszéljenek helyettük a számok.

Caligula_1
Nemzeti Színház: Caligula
Forrás: Nemzeti Színház


A válogatói gárda az elmúlt évben összesen 301 előadást tekintett meg Magyarországon és a határon túl. Volt olyan intézmény, ahová csak 1-2 előadás erejéig látogattak el, de olyan is, aki több hétnyi estére lefoglalta a zsűrit: ebben a versenyben a székesfehérvári Vörösmarty Színház járt az élen 16 bemutatóval, őt követi szorosan a Miskolci Nemzeti Színház és a Csokonai Színház 15-15- előadással, míg a dobogó harmadik fokán a Nemzeti Színház áll a maga 13 produkciójával.


A nagy számok törvényének megfelelően a versenyprogramban majdnem mindegyik intézmény képviselteti is magát: Székesfehérvárról a Kartonpapa, Debrecenből az Idióta, a Nemzeti Színházból pedig a Woyczek és a Caligula érkezik az idei POSZT-ra.


Viktor_Rizsakov
Viktor Rizsakov
Forrás: Nemzeti Színház


A 301 előadás 187 rendező munkáját dicséri, ebből 157 férfi, 30 női és 15 vendégrendezőt köszönthetünk. A legtöbb külföldi rendezőt ezúttal a Nemzeti Színház hívta meg. Silviu Pucarete a Meggyeskertet, Viktor Rizsakov az Álomgyárat, David Doiasvili pedig a Tartuffe-öt gondolta újra a Nemzetiben.


A legtöbb női rendezőt a Vígszínház, valamint a kaposvári Csiky Gergely Színház kérte fel, az előbbi intézményben Kincses Réka, Pass Andrea és Eszenyi Enikő, az utóbbiban Góbi Rita, Blaskó Borbála és Bozsik Yvette dolgozott az elmúlt évben.


A válogatás statisztikáiból megállapítható, hogy ki a hazai élet négy legfoglalkoztatottabb színházi rendezője, akiktől egyaránt öt-öt új előadást láthatott a közönség. Viszonylag széles skálát ölel át ez a négy név, hiszen van közte független színházi társulatvezető és intézményigazgató is.


Izgalmas kontrasztot ad, hogy míg Horváth Csaba négy, Hargitai Iván pedig három társulattal hozta létre az öt produkciót, addig Rusznyák Gábor négyet a kecskeméti Katona József Színházban, Vidnyánszky Attila pedig mind az ötöt a Nemzeti Színházban állította színpadra.


Othello_Rusznyak_Gabor
Kecskeméti Katona József Színház: Othello
Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

Az elmúlt évben Shakespeare volt a legtöbbet játszott szerző a magyar színpadon, ráadásul három drámája duplázott is: a Machbetet Szikszai Rémusz (Jászai Mari Színház) és Horváth Illés (Móricz Zsigmond Színház), az Othellót Rusznyák Gábor (Katona József Színház) és Kiss Csaba (Nemzeti Színház), a Szentivánéji álmot pedig Tarnóczi Jakab (Szigligeti Színház) és Horgas Ádám (Szegedi Nemzeti Színház) rendezésében láthatta a közönség.


Mellettük színpadra került még A vihar (Budapest Bábszínház), A velencei kalmár (Kolozsvári Állami Magyar Színház) és a Lear király (Csokonai Színház) is.


A_vihar
A vihar
Forrás: Budapest Bábszínház


Bemutatószámban alig marad el Shakespeare mögött Csehov, akinek drámáit hét színház is elővette az elmúlt évadban. A sirály-bemutatók sora Bagó Bertalan (Győri Nemzeti Színház), Hajdú László (Gőzon Gyula Kamaraszínház) és Albu István (Csiki Játékszín) interpretációjával bővült, a Három nővért Rusznyák Gábor (Miskolci Nemzeti Színház) és ugyancsak Albu István (Figura Stúdiószínház) vette elő, a Platonovot Székely Kriszta, a Ványa bácsit pedig Yaroslav Fedoryshyn gondolta újra.


l-platonov
Székely Kriszta a Platonov rendeése közben a Katonában


A célba harmadikként Molnár Ferenc fut be, aki öt színház repertoárját gazdagította tovább. Az üvegcipőt Czukor Balázs (Jászai Mari Színház), A testőrt Cseke Péter (Katona József Színház), A hattyút Polgár Csaba (Örkény Színház) állította színpadra, valamint a versenyprogramban szereplő Bocsárdi-rendezés, az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) ugyancsak Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámáján alapul.


A márciustól márciusig tartó válogatási időszakban 52 kortárs drámát tekintett meg a négy zsűri. Ezek közül három is Zalán Tibor munkája. A beszélő köntös, Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány, Showkirálynő a békéscsabai Jókai Színház műsorán szerepel.


Showkiralyno
Showkirálynő
Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba

Mellette a legtöbb bemutatót Závada Pál (Egy piaci nap, Az utolsó üzlet), Pass Andrea (A vándorkutya, Eltűnő ingerek), Mikó Csaba (Agave, Az ijfú Mátyás), Háy János (Herner Ferike faterja, A lány, aki hozott lélekből dolgozott), Székely Csaba (10, Semmitse bánok), Fábián Péter és Benkó Bence (Eklektikon 2048, Kozmikus magány) alkotópárosa és a versenyprogramban kétszer is szereplő Tasnádi István (Rozsdatemető 2.0 és Kartonpapa) jegyzi.


Forrás: poszt.hu

KAD_Kultura_596x90_002

tanck436_1

2019.08.19

Szeptemberben ismét műsorra tűzi a Magyar Állami Népi Együttes a Tánckánon című produkciót, amelyhez a kodályi életmű szolgál hivatkozási alapul. A korábban színpadra állított műsorokhoz hasonlóan a hagyomány radikális elevenséggel jelenik meg, jelenkorunk kortárs megnyilvánulásaival ötvözve.

kael

2019.08.16

Magyar-olasz koprodukcióban mutatták be augusztus 16-án Giacomo Puccini Lidércek (Le Villi) című operáját a 65. Torre del Lagó-i Puccini Fesztiválon, a világ legnagyobb, Puccini életművének szentelt happeningjén.

Sex_drugs_gods__rock_n_roll_R

2019.08.14

„Színész ne adjon riportot, mert átéli” – idézte Balikó Tamást Harsányi Attila. Eleinte nem hittem neki, de a végére már biztos voltam benne, hogy igaza van. Javasolta: felvezetésnek írjam le a jó rántotta receptjét, velem meg is osztotta (elérhető a szerkesztőségben). Tizenegy éve tagja a Miskolci Nemzeti Színház társulatának, dolgozik Aradon, azt mondja: az operett és Kassák jól kiegészítik egymást. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma