Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.10

Idén is 14 előadás került be a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A Zalán Tibor íróból, Gulyás Gábor esztétából, Csikós Attila íróból és Mispál Attila rendezőből álló válogatói gárda 51 regisztrált társulat előadását nézte meg az egy év alatt. Hogy milyen az ebből következő színházi körkép? Beszéljenek helyettük a számok.

Caligula_1
Nemzeti Színház: Caligula
Forrás: Nemzeti Színház


A válogatói gárda az elmúlt évben összesen 301 előadást tekintett meg Magyarországon és a határon túl. Volt olyan intézmény, ahová csak 1-2 előadás erejéig látogattak el, de olyan is, aki több hétnyi estére lefoglalta a zsűrit: ebben a versenyben a székesfehérvári Vörösmarty Színház járt az élen 16 bemutatóval, őt követi szorosan a Miskolci Nemzeti Színház és a Csokonai Színház 15-15- előadással, míg a dobogó harmadik fokán a Nemzeti Színház áll a maga 13 produkciójával.


A nagy számok törvényének megfelelően a versenyprogramban majdnem mindegyik intézmény képviselteti is magát: Székesfehérvárról a Kartonpapa, Debrecenből az Idióta, a Nemzeti Színházból pedig a Woyczek és a Caligula érkezik az idei POSZT-ra.


Viktor_Rizsakov
Viktor Rizsakov
Forrás: Nemzeti Színház


A 301 előadás 187 rendező munkáját dicséri, ebből 157 férfi, 30 női és 15 vendégrendezőt köszönthetünk. A legtöbb külföldi rendezőt ezúttal a Nemzeti Színház hívta meg. Silviu Pucarete a Meggyeskertet, Viktor Rizsakov az Álomgyárat, David Doiasvili pedig a Tartuffe-öt gondolta újra a Nemzetiben.


A legtöbb női rendezőt a Vígszínház, valamint a kaposvári Csiky Gergely Színház kérte fel, az előbbi intézményben Kincses Réka, Pass Andrea és Eszenyi Enikő, az utóbbiban Góbi Rita, Blaskó Borbála és Bozsik Yvette dolgozott az elmúlt évben.


A válogatás statisztikáiból megállapítható, hogy ki a hazai élet négy legfoglalkoztatottabb színházi rendezője, akiktől egyaránt öt-öt új előadást láthatott a közönség. Viszonylag széles skálát ölel át ez a négy név, hiszen van közte független színházi társulatvezető és intézményigazgató is.


Izgalmas kontrasztot ad, hogy míg Horváth Csaba négy, Hargitai Iván pedig három társulattal hozta létre az öt produkciót, addig Rusznyák Gábor négyet a kecskeméti Katona József Színházban, Vidnyánszky Attila pedig mind az ötöt a Nemzeti Színházban állította színpadra.


Othello_Rusznyak_Gabor
Kecskeméti Katona József Színház: Othello
Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

Az elmúlt évben Shakespeare volt a legtöbbet játszott szerző a magyar színpadon, ráadásul három drámája duplázott is: a Machbetet Szikszai Rémusz (Jászai Mari Színház) és Horváth Illés (Móricz Zsigmond Színház), az Othellót Rusznyák Gábor (Katona József Színház) és Kiss Csaba (Nemzeti Színház), a Szentivánéji álmot pedig Tarnóczi Jakab (Szigligeti Színház) és Horgas Ádám (Szegedi Nemzeti Színház) rendezésében láthatta a közönség.


Mellettük színpadra került még A vihar (Budapest Bábszínház), A velencei kalmár (Kolozsvári Állami Magyar Színház) és a Lear király (Csokonai Színház) is.


A_vihar
A vihar
Forrás: Budapest Bábszínház


Bemutatószámban alig marad el Shakespeare mögött Csehov, akinek drámáit hét színház is elővette az elmúlt évadban. A sirály-bemutatók sora Bagó Bertalan (Győri Nemzeti Színház), Hajdú László (Gőzon Gyula Kamaraszínház) és Albu István (Csiki Játékszín) interpretációjával bővült, a Három nővért Rusznyák Gábor (Miskolci Nemzeti Színház) és ugyancsak Albu István (Figura Stúdiószínház) vette elő, a Platonovot Székely Kriszta, a Ványa bácsit pedig Yaroslav Fedoryshyn gondolta újra.


l-platonov
Székely Kriszta a Platonov rendeése közben a Katonában


A célba harmadikként Molnár Ferenc fut be, aki öt színház repertoárját gazdagította tovább. Az üvegcipőt Czukor Balázs (Jászai Mari Színház), A testőrt Cseke Péter (Katona József Színház), A hattyút Polgár Csaba (Örkény Színház) állította színpadra, valamint a versenyprogramban szereplő Bocsárdi-rendezés, az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) ugyancsak Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámáján alapul.


A márciustól márciusig tartó válogatási időszakban 52 kortárs drámát tekintett meg a négy zsűri. Ezek közül három is Zalán Tibor munkája. A beszélő köntös, Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány, Showkirálynő a békéscsabai Jókai Színház műsorán szerepel.


Showkiralyno
Showkirálynő
Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba

Mellette a legtöbb bemutatót Závada Pál (Egy piaci nap, Az utolsó üzlet), Pass Andrea (A vándorkutya, Eltűnő ingerek), Mikó Csaba (Agave, Az ijfú Mátyás), Háy János (Herner Ferike faterja, A lány, aki hozott lélekből dolgozott), Székely Csaba (10, Semmitse bánok), Fábián Péter és Benkó Bence (Eklektikon 2048, Kozmikus magány) alkotópárosa és a versenyprogramban kétszer is szereplő Tasnádi István (Rozsdatemető 2.0 és Kartonpapa) jegyzi.


Forrás: poszt.hu

bab

2019.06.17

69. évadát zárta a Budapest Bábszínház. Az elmúlt időszak 456 előadását 105 ezer néző látta, a 2019/2020-as évadban pedig öt új produkciót mutat be az Andrássy úti teátrum. A Budapest Bábszínház ezúttal a legkisebbeket is megszólítja, és szlogenjéhez hűen – „a báb nem korosztály, hanem műfaj” – most is készül 16 éven felülieknek szóló darabbal.

Woyczeck_Nemzeti

2019.06.15

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton adták át a pécsi Kodály Központban. A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője, legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági, a legjobb férfi főszereplőjét Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt kapta. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

egy

2019.06.15

Idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett, hogy bemutassák a klasszikus tánchagyományok legszebb gyöngyszemét. A hattyúk tava balettelőadást 2019-ben két alkalommal láthatja a közönség.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma