2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.05.14

A Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó négy napja alatt 6 helyszínen 13 csapat 16 produkcióját láthatja a közönség 2019. május 22-26. között. A programban a progresszívebb szemléletű független előadások mellett zenés szórakoztató előadás, bábszínházi előadás és színházi nevelési előadás is lesz.

SoltisJancsiJuliska_Szendi_Peter
Soltis Lajos Színház: Jancsi és Juliska
Fotó: Szendi Péter

A fesztivál célja a találkozás, az egymástól való tanulás, egymás fejlődésének nyomon követése. A szervezők olyan társulatokat szólítanak meg, melyek a szakmai igényesség, a közösségi gondolkodás, a nyitottság, és az elfogadás értékei mentén működnek és hoznak létre előadásokat.

 

A programban a progresszívebb szemléletű független előadások mellett helyet kapott zenés szórakoztató előadás, bábszínházi előadás és színházi nevelési előadás is. A produkciókat szabadon látogatható workshopok és szakmai beszélgetések kísérik Upor László, Turbuly Lilla, Szűcs Katalin és Ölbei Lívia közreműködésével.


A Soltis Lajos Színház számára kiemelten fontos a helyi fiatalok bevonása a kulturális programokba, ezért idén nagy hangsúlyt helyeztek a diákoknak szóló előadásokra. A találkozó kísérőrendezvénye a „SLOSzT DIÁK”, mely az általános és középiskolás diákok számára ajánlott előadásokat foglalja magában. A celldömölki diákok a fesztivál minden előadásán ingyenesen vehetnek részt.

Formanek_Csaba_Hadesz
Formanek Csaba: Hádész – Látomások az Alvilágból

A „SLOSzT”-ról:

2003-ban az egykori művészeti vezető, a neves vajdasági színész, rendező, az autóbalesetben elhunyt Soltis Lajos emlékére hozták létre az eseményt, mely azóta az alternatív, független, amatőr társulatok fontos találkozóhelyévé vált. A fesztivállal egykori tagoknak is emléket állítanak: Kurucz László és Figer Szabina nevét viselik a legjobb férfi és legjobb női színészeknek járó díjak, melyeket a találkozó végén osztanak ki. A fesztivál két különdíja Kasza Éva és Solténszky Tibor után kapta nevét, a legjobb előadásért járó fődíjat pedig Soltis Lajosról nevezték el.

A fesztivált a k2 Színház Rinocéroszok – avagy a diákcsíny enciklopédiája című színházi nevelési előadás nyitja. A RÉV Színház két előadást hoz Celldömölkre: diákok előtt mutatják be a 146 nap című produkciót, majd pénteken a III. RS9 OFF független színházi fesztivál fődíjas monodrámáját, a Pillangót láthatja a közönség. Visszatérő vendég a KB35 Inárcs közösségi színházi műhely, akik A tökéletességen innen című előadást mutatják be, valamint Formanek Csaba , aki a Hádész – Látomások az Alvilágból című monodrámájával zárja a találkozót.

REV_FAQ_KB35_Pillango
Pillangó

A celldömölki fesztivál első napjának estéjén a Vaskakas Bábszínház két művészének monodrámái követik egymást: 18 órától a KL Színház és a Vaskakas Bábszínházközös produkciója, az Alaine – Ideje a meghalásnak című felnőtt bábelőadás lesz látható, ezt követi Bora Levente Akvárium című darabja.

Szokol Judit Gamer című színházi nevelési előadása Sztarenki Dóra és Dékány Barnabás közreműködésével a második nap nyitóelőadása lesz. A Trainingspot Társulat két előadással érkezik a fesztiválra: a Helyettem élsz című monodrámát Bora Levente rendezi, a Kötmese című előadást pedig 9 és 11 év közötti gyerekek számára állítják színpadra.

A pécsi Escargo Hajója társulat a Locked című előadását hozza el a fesztiválra, melynek alapjául Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája szolgált. Szintén fellép a budapesti Karol Wojtyla diáktársulat, akik Varró Dani: Líra és Epika című meséjét dolgozták fel.

Escargo_Locked_1
Escargo Hajója: Locked

A celldömölki fesztivál kuriózumának ígérkezik a bOdyssey project: TestOdüsszeia című kalandtúra és érintésterápia. Az élményszínház által a világban bolyongó ember története bennünk születik meg, az Odüsszeia itt és most történik. A Keserű Imre gondozásában 8 évvel ezelőtt létrejött színházi kísérlet eredményén a kísérők három alkalommal vezetik át az érdeklődőket.


A Soltis Lajos Színház három produkcióját mutatja be a fesztiválon: a Jancsi és Juliska című gyermekelőadást, a Mielőtt meghaltál című produkciót, valamint a K2 Színház rendezőivel készült Liliomfi című „társadalmi vígjáték kis zenével”-t.


Forrás és fotók: Soltis Lajos Színház

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Kepzelt_riport_egy_amerikai_popfesztivalrol

2019.07.18

Perjés János, a Spirit Színház alapítója társulatot épít több kiváló színésztársával. Célja több kortárs és klasszikus, magyar és nemzetközi darab bemutatása.

Banyavirag_proba

2019.07.17

A bukás hasznos, ha tanul belőle az elszenvedője. A színházi alkotás egyben kockázat is, soha nincs egyértelmű garancia a sikerre – véli Sebestyén Aba színész, rendező, aki az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a budapesti Radnóti Miklós Színházban színre vitt, 10 című előadásáért, amelynek színpadi szövegét Székely Csaba írta. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagját a maszol.ro kérdezte.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma