hangf_spotify_banner_728x90

2019.05.14

A Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó négy napja alatt 6 helyszínen 13 csapat 16 produkcióját láthatja a közönség 2019. május 22-26. között. A programban a progresszívebb szemléletű független előadások mellett zenés szórakoztató előadás, bábszínházi előadás és színházi nevelési előadás is lesz.

SoltisJancsiJuliska_Szendi_Peter
Soltis Lajos Színház: Jancsi és Juliska
Fotó: Szendi Péter

A fesztivál célja a találkozás, az egymástól való tanulás, egymás fejlődésének nyomon követése. A szervezők olyan társulatokat szólítanak meg, melyek a szakmai igényesség, a közösségi gondolkodás, a nyitottság, és az elfogadás értékei mentén működnek és hoznak létre előadásokat.

 

A programban a progresszívebb szemléletű független előadások mellett helyet kapott zenés szórakoztató előadás, bábszínházi előadás és színházi nevelési előadás is. A produkciókat szabadon látogatható workshopok és szakmai beszélgetések kísérik Upor László, Turbuly Lilla, Szűcs Katalin és Ölbei Lívia közreműködésével.


A Soltis Lajos Színház számára kiemelten fontos a helyi fiatalok bevonása a kulturális programokba, ezért idén nagy hangsúlyt helyeztek a diákoknak szóló előadásokra. A találkozó kísérőrendezvénye a „SLOSzT DIÁK”, mely az általános és középiskolás diákok számára ajánlott előadásokat foglalja magában. A celldömölki diákok a fesztivál minden előadásán ingyenesen vehetnek részt.

Formanek_Csaba_Hadesz
Formanek Csaba: Hádész – Látomások az Alvilágból

A „SLOSzT”-ról:

2003-ban az egykori művészeti vezető, a neves vajdasági színész, rendező, az autóbalesetben elhunyt Soltis Lajos emlékére hozták létre az eseményt, mely azóta az alternatív, független, amatőr társulatok fontos találkozóhelyévé vált. A fesztivállal egykori tagoknak is emléket állítanak: Kurucz László és Figer Szabina nevét viselik a legjobb férfi és legjobb női színészeknek járó díjak, melyeket a találkozó végén osztanak ki. A fesztivál két különdíja Kasza Éva és Solténszky Tibor után kapta nevét, a legjobb előadásért járó fődíjat pedig Soltis Lajosról nevezték el.

A fesztivált a k2 Színház Rinocéroszok – avagy a diákcsíny enciklopédiája című színházi nevelési előadás nyitja. A RÉV Színház két előadást hoz Celldömölkre: diákok előtt mutatják be a 146 nap című produkciót, majd pénteken a III. RS9 OFF független színházi fesztivál fődíjas monodrámáját, a Pillangót láthatja a közönség. Visszatérő vendég a KB35 Inárcs közösségi színházi műhely, akik A tökéletességen innen című előadást mutatják be, valamint Formanek Csaba , aki a Hádész – Látomások az Alvilágból című monodrámájával zárja a találkozót.

REV_FAQ_KB35_Pillango
Pillangó

A celldömölki fesztivál első napjának estéjén a Vaskakas Bábszínház két művészének monodrámái követik egymást: 18 órától a KL Színház és a Vaskakas Bábszínházközös produkciója, az Alaine – Ideje a meghalásnak című felnőtt bábelőadás lesz látható, ezt követi Bora Levente Akvárium című darabja.

Szokol Judit Gamer című színházi nevelési előadása Sztarenki Dóra és Dékány Barnabás közreműködésével a második nap nyitóelőadása lesz. A Trainingspot Társulat két előadással érkezik a fesztiválra: a Helyettem élsz című monodrámát Bora Levente rendezi, a Kötmese című előadást pedig 9 és 11 év közötti gyerekek számára állítják színpadra.

A pécsi Escargo Hajója társulat a Locked című előadását hozza el a fesztiválra, melynek alapjául Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája szolgált. Szintén fellép a budapesti Karol Wojtyla diáktársulat, akik Varró Dani: Líra és Epika című meséjét dolgozták fel.

Escargo_Locked_1
Escargo Hajója: Locked

A celldömölki fesztivál kuriózumának ígérkezik a bOdyssey project: TestOdüsszeia című kalandtúra és érintésterápia. Az élményszínház által a világban bolyongó ember története bennünk születik meg, az Odüsszeia itt és most történik. A Keserű Imre gondozásában 8 évvel ezelőtt létrejött színházi kísérlet eredményén a kísérők három alkalommal vezetik át az érdeklődőket.


A Soltis Lajos Színház három produkcióját mutatja be a fesztiválon: a Jancsi és Juliska című gyermekelőadást, a Mielőtt meghaltál című produkciót, valamint a K2 Színház rendezőivel készült Liliomfi című „társadalmi vígjáték kis zenével”-t.


Forrás és fotók: Soltis Lajos Színház

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

szulofalum-pest-fesztbaum-bela-molnar-ferenc-estje.R

2019.05.24

Igazi régivágású pesti kabarét rendez nyáron Fesztbaum Béla az Óbudai Társaskör kertjében. A következő évadban ismét egy Molnár Ferenc-premierben kapott szerepet, a szerző tárcáiból összeállított egyszemélyes estjét május 30-án a Zsidó Művészeti Napokon is bemutatja. Vígszínházi stílusról, doktori címről és A GRUND – vígszínházi fiúzenekarról is beszélgettünk a színművésszel. INTERJÚ.

vidnyanszky_attila_R

2019.05.23

Újabb Tragédia-ötleteken töri a fejét Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója rendezi a következő évad első premierjét, a Rocco és fivéreit, amelytől azt reméli: meghódítja a budapesti közönségen túl a szentpétervári színházi olimpia résztvevőit is. Wass Albertről, elrugaszkodásról és önmérsékletről is beszélgettünk a múlt heti évadismertetésen. INTERJÚ.

Iversedance_2

2019.05.23

Színjátékot, operettet, krimit, dal-, tánc- és vígjátékot is kínál a 2019/2020-as évadban az egri Gárdonyi Géza Színház. A változatosság gyönyörködtet tematika jegyében meghirdetett következő évadban bemutatják a Warrenné mestersége című színjátékot, a Rigó Jancsi című operettet, Az egérfogó című krimit, a János vitézt, a Bolerót és A nagymamát.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma