728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.03.22

Megvannak a Kaszás Attila-díj jelöltjei, akik közül maguk a nomináltak döntik el, ki legyen a közönségszavazásra ajánlott három személy. Az április 9-én, a MOM Kulturális Központban bejelentett három legjobbról kisfilm is készül, a díjat végül pedig a POSzT-on adják át.

Néhány napja lezárult az idei Kaszás Attila-díj szavazási eljárásának első fordulója, melynek során a magyar nyelven játszó társulatok jelölhették egy-egy tagjukat a díjra. Az idén minden eddiginél több társulat vesz részt az eljárásban összesen 35. A következő napokban az első forduló jelöltjei választják ki maguk közül azt a három színművészt, akit érdemesnek tartanak a Kaszás Attila-díjra.

 

A három jelöltet sajtótájékoztató keretében mutatják be április 9-én 11 órakor a MOM Kulturális Központban.

 

A jelöltek a következők:


Csíkszeredai Csíki Játékszín

Veress Albert

Bárka Színház

Illyés Róbert

Békéscsabai Jókai Színház

Tege Antal

Budapesti Játékszín

Lévay Viktória

Budapesti Nemzeti Színház

Blaskó Péter

Centrál Színház

Simon Kornél

Debereceni Csokonai Színház

Varga József

Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház

Kiss Attila

Egri Gárdonyi Géza Színház

Venczel Valentín

Gózon Gyula Kamaraszínház

Kálid Artúr

Győri Nemzeti Színház

Járai Máté

Kaposvári Csiky Gergely Színház


Nyári Oszkár

Karinthy Színház

Csoma Judit

Kassai Thália Színház

Petrik Szilárd

Katona József Színház

Rajkai Zoltán

Kecskeméti Katona József Színház

Porogi Ádám

Komáromi Jókai Színház

Tar Renáta

Magyar Színház

Holecskó Orsolya

Marosvsárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társula

László Csaba

Miskolci Nemzeti Színház

Kocsis Pál

Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Horváth László Attila

Örkény István Színház

Polgár Csaba

Pécsi Nemzeti Színház

Lipics Zsolt

Radnóti Miklós Színház

Schneider Zoltán

Soproni Petőfi Színház

Savanyú Gergely

Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Mezei Kinga

Szegedi Nemzeti Színház

Borovics Tamás

Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Barabás Árpád

Szolnoki Szigligeti Színház

Karczag Ferenc

Szombathelyi Weöres Sándor Színház

Trokán Péter

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Bandi András Zsolt

Új Színház

Vass György

Veszprémi Petőfi Színház

Dobra Mária

Vígszínház

Pap Vera

 

Farkas Ignác

 

A tájékoztatóval egy időben megnyílik a Kaszás Attila életművét bemutató kiállítás. A fotókiállítást a Vígszínház, a Nemzeti Színház, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint barátok és munkatársak fényképeiből állítjuk össze.


A három jelölt kiválasztása után a közönségen a sor: május végéig lehet majd szavazni a kedvencekre. A három jelöltről kisfilm is készül, mely többek között a tévében is látható lesz, amit több lap interjúsorozata egészít majd ki azért, hogy a közönség kellőképpen megismerje a jelölteket. A díjat pedig a 2013. június 6. és 15. között zajló POSzT nyitógáláján adják át.


kaszasA hat évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt színész nevét viselő díjat Pokorni Zoltán a MOZAIK Művészegyesülettel közösen alapította a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésére, valamint Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolására. Azokat a művészeket tüntetik ki vele, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő szakmai teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak a társulaton belül. Jelöltet a magyarországi és határon túli állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínházak és alternatív színházak állíthattak.


Az eddigi díjazottak: Szarvas József (2008), Nemes Levente (2009), Mátray László (2010), Mucsi Zoltán (2011) és Bányai Kelemen Barna (2012).

Kulcsszavak:

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Csiby_Gergely_a_Gobbiban

2019.08.23

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Magyar Színház, amely tizenkét bemutatót tart a 2019/2020-as szezonban. A már korábban bejelentett új előadások mellett az évad végén még egy lesz: Dennis Kelly DNS (még munkacímű) darabja Horváth János Antal rendezésében.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

10

2019.08.22

Az intézmény tizenhárom bemutatót tart a 2019/20-as évadban.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma