2013.03.22

Megvannak a Kaszás Attila-díj jelöltjei, akik közül maguk a nomináltak döntik el, ki legyen a közönségszavazásra ajánlott három személy. Az április 9-én, a MOM Kulturális Központban bejelentett három legjobbról kisfilm is készül, a díjat végül pedig a POSzT-on adják át.

Néhány napja lezárult az idei Kaszás Attila-díj szavazási eljárásának első fordulója, melynek során a magyar nyelven játszó társulatok jelölhették egy-egy tagjukat a díjra. Az idén minden eddiginél több társulat vesz részt az eljárásban összesen 35. A következő napokban az első forduló jelöltjei választják ki maguk közül azt a három színművészt, akit érdemesnek tartanak a Kaszás Attila-díjra.

 

A három jelöltet sajtótájékoztató keretében mutatják be április 9-én 11 órakor a MOM Kulturális Központban.

 

A jelöltek a következők:


Csíkszeredai Csíki Játékszín

Veress Albert

Bárka Színház

Illyés Róbert

Békéscsabai Jókai Színház

Tege Antal

Budapesti Játékszín

Lévay Viktória

Budapesti Nemzeti Színház

Blaskó Péter

Centrál Színház

Simon Kornél

Debereceni Csokonai Színház

Varga József

Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház

Kiss Attila

Egri Gárdonyi Géza Színház

Venczel Valentín

Gózon Gyula Kamaraszínház

Kálid Artúr

Győri Nemzeti Színház

Járai Máté

Kaposvári Csiky Gergely Színház


Nyári Oszkár

Karinthy Színház

Csoma Judit

Kassai Thália Színház

Petrik Szilárd

Katona József Színház

Rajkai Zoltán

Kecskeméti Katona József Színház

Porogi Ádám

Komáromi Jókai Színház

Tar Renáta

Magyar Színház

Holecskó Orsolya

Marosvsárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társula

László Csaba

Miskolci Nemzeti Színház

Kocsis Pál

Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Horváth László Attila

Örkény István Színház

Polgár Csaba

Pécsi Nemzeti Színház

Lipics Zsolt

Radnóti Miklós Színház

Schneider Zoltán

Soproni Petőfi Színház

Savanyú Gergely

Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Mezei Kinga

Szegedi Nemzeti Színház

Borovics Tamás

Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Barabás Árpád

Szolnoki Szigligeti Színház

Karczag Ferenc

Szombathelyi Weöres Sándor Színház

Trokán Péter

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Bandi András Zsolt

Új Színház

Vass György

Veszprémi Petőfi Színház

Dobra Mária

Vígszínház

Pap Vera

 

Farkas Ignác

 

A tájékoztatóval egy időben megnyílik a Kaszás Attila életművét bemutató kiállítás. A fotókiállítást a Vígszínház, a Nemzeti Színház, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint barátok és munkatársak fényképeiből állítjuk össze.


A három jelölt kiválasztása után a közönségen a sor: május végéig lehet majd szavazni a kedvencekre. A három jelöltről kisfilm is készül, mely többek között a tévében is látható lesz, amit több lap interjúsorozata egészít majd ki azért, hogy a közönség kellőképpen megismerje a jelölteket. A díjat pedig a 2013. június 6. és 15. között zajló POSzT nyitógáláján adják át.


kaszasA hat évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt színész nevét viselő díjat Pokorni Zoltán a MOZAIK Művészegyesülettel közösen alapította a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésére, valamint Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolására. Azokat a művészeket tüntetik ki vele, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő szakmai teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak a társulaton belül. Jelöltet a magyarországi és határon túli állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínházak és alternatív színházak állíthattak.


Az eddigi díjazottak: Szarvas József (2008), Nemes Levente (2009), Mátray László (2010), Mucsi Zoltán (2011) és Bányai Kelemen Barna (2012).

Kulcsszavak:

psyche_szigeti_laszlo_2

2019.02.20

A táncművészet nagy kihívásokat jelentő feladata, amikor irodalmi műveket ültet át a tánc nyelvére. Bár a szerelem örök témát ad mind az írók, mind a koreográfusok számára, különösen magasra kerül a léc akkor, ha a kiindulópontot jelentő alapműben a férfi író egy nő szerelmi életéről fantáziál. A magyar irodalom egyik legkülönösebb vállalkozásaként is aposztrofált Weöres Sándor művet, a Psychét mutatja be a Feledi Project.

TANZOLYMP_Ruip_Katica_1_R

2019.02.19

Klasszikus/neoklasszikus tánc kategóriában első helyezést ért el a berlini TANZOLYMP Nemzetközi Táncfesztiválon Ruip Katica, a Magyar Nemzeti Balettintézet – a Magyar Nemzeti Balett előkészítő iskolájának – 3. évfolyamos növendéke. A tehetséges fiatal táncos teljesítménye alapján lehetőséget kapott, hogy bemutatkozhasson a Theater des Westensben február 18-án megrendezett gálán is, ahol zajos sikert aratott.

Rebeka_Plakat_2019.f

2019.02.19

Bele lehet szeretni valakibe, aki nem létezik? Ki a beteg és ki egészséges? Mit jelent az, hogy személyiség? Lélek? Mit jelent élni? Szabó Borbála Rebeka című darabja – egy szerelmi négyszög története három szereplővel, két színészre – szokatlan alaphelyzetben mutatja meg életünk szokványos helyzeteit és nagy kérdéseit.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma