IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2013.03.22

Megvannak a Kaszás Attila-díj jelöltjei, akik közül maguk a nomináltak döntik el, ki legyen a közönségszavazásra ajánlott három személy. Az április 9-én, a MOM Kulturális Központban bejelentett három legjobbról kisfilm is készül, a díjat végül pedig a POSzT-on adják át.

Néhány napja lezárult az idei Kaszás Attila-díj szavazási eljárásának első fordulója, melynek során a magyar nyelven játszó társulatok jelölhették egy-egy tagjukat a díjra. Az idén minden eddiginél több társulat vesz részt az eljárásban összesen 35. A következő napokban az első forduló jelöltjei választják ki maguk közül azt a három színművészt, akit érdemesnek tartanak a Kaszás Attila-díjra.

 

A három jelöltet sajtótájékoztató keretében mutatják be április 9-én 11 órakor a MOM Kulturális Központban.

 

A jelöltek a következők:


Csíkszeredai Csíki Játékszín

Veress Albert

Bárka Színház

Illyés Róbert

Békéscsabai Jókai Színház

Tege Antal

Budapesti Játékszín

Lévay Viktória

Budapesti Nemzeti Színház

Blaskó Péter

Centrál Színház

Simon Kornél

Debereceni Csokonai Színház

Varga József

Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház

Kiss Attila

Egri Gárdonyi Géza Színház

Venczel Valentín

Gózon Gyula Kamaraszínház

Kálid Artúr

Győri Nemzeti Színház

Járai Máté

Kaposvári Csiky Gergely Színház


Nyári Oszkár

Karinthy Színház

Csoma Judit

Kassai Thália Színház

Petrik Szilárd

Katona József Színház

Rajkai Zoltán

Kecskeméti Katona József Színház

Porogi Ádám

Komáromi Jókai Színház

Tar Renáta

Magyar Színház

Holecskó Orsolya

Marosvsárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társula

László Csaba

Miskolci Nemzeti Színház

Kocsis Pál

Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Horváth László Attila

Örkény István Színház

Polgár Csaba

Pécsi Nemzeti Színház

Lipics Zsolt

Radnóti Miklós Színház

Schneider Zoltán

Soproni Petőfi Színház

Savanyú Gergely

Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Mezei Kinga

Szegedi Nemzeti Színház

Borovics Tamás

Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Barabás Árpád

Szolnoki Szigligeti Színház

Karczag Ferenc

Szombathelyi Weöres Sándor Színház

Trokán Péter

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Bandi András Zsolt

Új Színház

Vass György

Veszprémi Petőfi Színház

Dobra Mária

Vígszínház

Pap Vera

 

Farkas Ignác

 

A tájékoztatóval egy időben megnyílik a Kaszás Attila életművét bemutató kiállítás. A fotókiállítást a Vígszínház, a Nemzeti Színház, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint barátok és munkatársak fényképeiből állítjuk össze.


A három jelölt kiválasztása után a közönségen a sor: május végéig lehet majd szavazni a kedvencekre. A három jelöltről kisfilm is készül, mely többek között a tévében is látható lesz, amit több lap interjúsorozata egészít majd ki azért, hogy a közönség kellőképpen megismerje a jelölteket. A díjat pedig a 2013. június 6. és 15. között zajló POSzT nyitógáláján adják át.


kaszasA hat évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt színész nevét viselő díjat Pokorni Zoltán a MOZAIK Művészegyesülettel közösen alapította a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésére, valamint Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolására. Azokat a művészeket tüntetik ki vele, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő szakmai teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak a társulaton belül. Jelöltet a magyarországi és határon túli állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínházak és alternatív színházak állíthattak.


Az eddigi díjazottak: Szarvas József (2008), Nemes Levente (2009), Mátray László (2010), Mucsi Zoltán (2011) és Bányai Kelemen Barna (2012).

Kulcsszavak:

lukoviczky

makrancos_2

2019.04.21

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

elfogadsz1_fotokredit_puskas_peter-768x432

2019.04.21

Vizuális nevelési programmal látogat el osztályközösséghez Eke Angéla Junior Príma díjas színésznő és Bán Bálint, hogy megismertesse a fiatalságot a kirekesztés témakörével, az elfogadás fontosságával. Az előadás címe: Elfog/adsz.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma