hangf_spotify_banner_728x90

2019.05.11

Öt nagyszínpadi bemutató lesz a Veszprémi Petőfi Színházban a 2019/20-as évadban – jelentette be a színház igazgatója pénteken Veszprémben. Oberfrank Pál kiemelte: az utolsó évad kezdődik ősszel a színházépület a Modern városok program részeként történő rekonstrukciója előtt. A szezon teljes műsorát még a jelenlegi helyen játssza a társulat, csak 2020 nyarán költöznek ki az épületből.

Oberfrank_Pal
Oberfrank Pál
Fotó forrása: Veszprémi Petőfi Színház


Az évadot egy zenés darabbal, Huszka Jenő és Szilágyi László a 200 évvel ezelőtt zajlott szabadságharcot megidéző operettjével, a Mária főhadnaggyal nyitják. A darabot az a Seregi Zoltán – a békéscsabai színház igazgatója – rendezi majd, akinek édesapja, Seregi László állította színpadra a darabot az Operettszínházban.


A következő bemutató Gyurkovics Tibor Nagyvizit című vígjátéka lesz Rátóti Zoltán rendezésében, melyben Koncz Gábor és Esztergályos Cecília játszik majd, de visszatér Veszprémbe ifj. Jászai László is.


Az évet Patrick Sheane Duncan Csendszimfónia című zenés élettörténetével zárja a színház Somogyi Szilárd rendezésében. A zeneszerző és nagyothalló gyermekének történetét bemutató filmadaptációban veszprémi fiatal zenészek is szerepet kapnak majd.


Veszpremi_Petofi_Szinhaz_evadbemutato
Évadbemutató sajtótájékoztató
Fotó forrása: Veszprémi Petőfi Színház


A 2020-as év első bemutatója, Móricz Zsigmond Pillangó című szerelmi idillje, Börcsök Enikő első nagyszínpadi rendezése lesz. A sajtótájékoztatón Börcsök Enikő a darabról kiemelte: egy olyan szerelemről szól, amely szembeszáll a társadalmi konvenciókkal.


Az évad utolsó nagyszínpadi produkciója, Ivan Menchell Sírpiknik című komédiája, egy sírós-nevetős darab lesz, melyet Szilágyi Tibor állít színpadra.


A gyermekelőadások közt Hedry Mária Spenót Panna című mesejátéka Gaál Attila Csaba első rendezése lesz Veszprémben, emellett a gyerekeket Pille Tamás Hetedhét varázslat című mesejátéka és a Bonbon Matiné zenei beavató bérlet is várja.


Két új ifjúsági előadás is készül: előbb Janikovszky Éva Égigérő fű című vígjátékát – az Oberfrank Pál rendezte darabban Poldi bácsit Kőrösi Csaba játssza majd –, majd pedig a szintén veszprémi Kabóca Bábszínházzal koprodukcióban bábokkal és élő szereplőkkel William Shakespeare Rómeó és Júliájának Markó Róbert által színpadra alkalmazott változatát mutatják be.


PSZ_Holt_koltok_tarsasaga_jelenet_az_eloadasbol_02
Műsoron marad a Holt költők társasága
Fotó forrása: Veszprémi Petőfi Színház


A Latinovits-Bujtor Játékszínben is öt új bérletes előadás lesz. William Goldman Tortúra című, Stephen King regénye alapján készült pszicho-thrillerét Tasnádi Csaba rendezi, Carly Wijs a beszláni túszdrámát feldolgozó, Mi és ők című drámáját pedig Fehér Balázs Benő rendezésében láthatja a közönség.


Rob Becker Caveman – az ősember című stand up comedy-jét Szántó Erika rendezésében Kálloy Molnár Péter adja elő, Murray Schisgal Szerelem, óh! című vígjátéka Hargitai Iván rendezésében a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködve készül, illetve Alessandro Baricco Novecento című drámáját is színpadra állítják az évad végén.


Bérleten kívül a játékszínben Szűcs Nelli önálló estjén Fedák Sárit idézi meg, Oberfrank Pál pedig a trianoni békediktátum százéves évfordulójára készít előadást.


Fedak-Sari_Szucs_Nelli
Szűcs Nelli Fedák Sárit idézi meg
Fotó: Nemzeti Színház


Műsoron marad a korábbi darabok közül a Holt költők társasága, az Esőember, a karácsonyi időszakban a Diótörő és Egérkirály, valamint az Isten pénze, de a Tartuffe, a Nyitott ablak, valamint a Jövőre veled, ugyanitt első és második részét is láthatja a közönség még az új évadban.


Jövőre is megtartják a Rátonyi Róbert Operettfesztivált és az Érzékenyítő Fesztivált, valamint havi rendszerességgel szalonbeszélgetéseket rendeznek színházi háttérdolgozókkal.


A színháznak több mint húszezer bérletes nézője van, és az idei évadban több mint százezren látták előadásaikat.


Részletek: Veszprémi Petőfi Színház

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

gangszinhaz_R
2019.05.24

Folytatódik a Gang Színház, a Bethlen Téri Színház és a Pulzus Társulás közösségi színházi projektje: tavasszal újabb tíz erzsébetvárosi gangos házban játsszák előadásukat a lakóknak és vendégeiknek.

szulofalum-pest-fesztbaum-bela-molnar-ferenc-estje.R

2019.05.24

Igazi régivágású pesti kabarét rendez nyáron Fesztbaum Béla az Óbudai Társaskör kertjében. A következő évadban ismét egy Molnár Ferenc-premierben kapott szerepet, a szerző tárcáiból összeállított egyszemélyes estjét május 30-án a Zsidó Művészeti Napokon is bemutatja. Vígszínházi stílusról, doktori címről és A GRUND – vígszínházi fiúzenekarról is beszélgettünk a színművésszel. INTERJÚ.

vidnyanszky_attila_R

2019.05.23

Újabb Tragédia-ötleteken töri a fejét Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója rendezi a következő évad első premierjét, a Rocco és fivéreit, amelytől azt reméli: meghódítja a budapesti közönségen túl a szentpétervári színházi olimpia résztvevőit is. Wass Albertről, elrugaszkodásról és önmérsékletről is beszélgettünk a múlt heti évadismertetésen. INTERJÚ.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma