Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.08

Új játszóhelyek, új arculat és 14 bemutató – izgalmasnak ígérkezik a debreceni Csokonai Színház 2019/2020-as évada. A több mint 150 éves Kossuth utcai nagyszínház felújítása 2020 januárban kezdődik meg, ezért a következő évad második felétől ideiglenes játszóhelyeken lesznek a színházi előadások.

Csokonai_Szinhaz
Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere és Gemza Péter igazgató
az évadismertető sajtótájékoztatón. Fotó: Máthé András

Továbbra is működik majd a jelenleg kamaraszínházként funkcionáló Víg mozi, új helyszín lesz a Debreceni Művelődési Központ Pódium-terme, az egyetem agrárcampusán lévő színházterem, illetve a Nagyerdei Stadion két területe, a Hall és a mostani Sajtóterem.

A felújított Csokonai Színházban 2022-ben lesznek ismét előadások, a belvárosi Latinovits Színház 2021 végére készül el, ennek ellenére a stadioni játszóhelyekkel hosszabb távon számolnak, ott később is rendszeresen tartanak majd színházi rendezvényeket, bemutatókat.

Keszeg_Laszlo
Keszég László
Fotó forrása: szinhaz.hu

Az évad szeptember 8-án a hagyományos évadnyitó gálával kezdődik, az első bemutató – a Közel-távol című táncprodukció szeptember 20-án kerül színre.

Szeptemberben kerül színre a Dés László-Geszti Péter-Grecsó Krisztián szerzőhármas által jegyzett, A Pál utcai fiúk című zenés játék Keszég László rendezésében. Keszég László egy Dürrenmatt-darabot is rendez majd a színházban, Az öreg hölgy látogatását állítja színpadra, a főszerepben Kubik Annával és Bakota Árpáddal.

A színház ősszel műsorra tűzi Kálmán Imre operettjét, a Csárdáskirálynőt, Gemza Péter rendezésében.

Repertoárra kerül Ilja Bocsarnikovsz rendezésében a Don Quijote, főbb szerepekben Mercs Jánost és Rózsa Lászlót láthatja majd a közönség.

rackevei_anna
Ráckevei Anna
Fotó forrása: debmedia.hu

Bemutatják a Magyar Elektrát Szabó K. István rendezésében, Ráckevei Annával és Tolnai Hellával. Puccini Toscáját az évad második felében láthatja majd a közönség. García Lorca színpadi adaptációja, a Yerma Újhelyi Kinga főszereplésével, Ancu Bradu rendezésében kerül majd színpadra.

Több kortárs ősbemutatóval is készülnek a jövő évadban. Mikó Csaba Nemtudomka, Romankovics Edit Para, Pass Andrea kamaszoknak szóló darabja, az Imágó Varga Klári és Rózsa László főszereplésével, valamint Tóth Réka Ágnes Közel-távol című darabja először lesz látható a Csokonai Színházban.

Varga_Klari
Varga Klári
Fotó forrása: haon.hu

Jövőre is lesz MagdaFeszt, amely ismét Szabó Magda születésnapja köré szerveződik, áprilisban pedig a DESZKA, a kortárs drámák fesztiválját rendezik meg Debrecenben.

Forrás: MTI

bab

2019.06.17

69. évadát zárta a Budapest Bábszínház. Az elmúlt időszak 456 előadását 105 ezer néző látta, a 2019/2020-as évadban pedig öt új produkciót mutat be az Andrássy úti teátrum. A Budapest Bábszínház ezúttal a legkisebbeket is megszólítja, és szlogenjéhez hűen – „a báb nem korosztály, hanem műfaj” – most is készül 16 éven felülieknek szóló darabbal.

Woyczeck_Nemzeti

2019.06.15

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton adták át a pécsi Kodály Központban. A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője, legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági, a legjobb férfi főszereplőjét Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt kapta. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

egy

2019.06.15

Idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett, hogy bemutassák a klasszikus tánchagyományok legszebb gyöngyszemét. A hattyúk tava balettelőadást 2019-ben két alkalommal láthatja a közönség.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma