NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.05.08

Merész vállalkozásba kezdett a Katona József Színház. Federico Garcia Lorca egy olyan darabját állítja színpadra Zsámbéki Gábor rendező, melyről a megírása után maga a szerző mondta azt, hogy bemutathatatlan. A Ha elmúlik öt év. Az idő legendája bemutatója május 18-án lesz a Katona nagyszínpadán. A nyílt próbán jártunk.

zsambeki
Zsámbéki Gábor

Zsámbéki Gábor a próba kezdetén elmondta, hogy kevéssé ismert Lorca-darabról van szó, akárcsak azok a művei, amelyeknek legnagyobb érdemük a költői erejük. A Ha elmúlik öt év esetében több fordítás is létezik, sokszor a címek sem ugyanazok. A közönség című darabja szintén az ismeretlen kategóriába sorolható, szürrealista jellegű alkotás.


A próba elején a rendező felidézte a szürrealizmus ismérveit és Lorca kapcsolódását e művészeti irányzathoz. Az művészeti izmusok az I. világháború után indultak el, és a mai modern művészet gyökerei ide vezetnek vissza. Dalí, Buñuel és Lorca barátok voltak, és már nagyon korán a szürrealizmus hatása alá kerültek. Ennek a művészeti irányzatnak a jellemzői az álomszerűség, a véletlenszerű szerkesztés és az egyedi időkezelés, melyek mind visszaköszönnek Lorca e darabjában is, nem véletlen tehát az alcím: Az idő legendája. A rendező művészettörténeti összefoglalóját Dalí, Giacometti és Magritte festményeinek vetítése festette alá.

lorca8


Ritkán játsszák ezt a darabot a színházakban, mert a közönség számára nagyon szokatlan mind az időkezelés mind pedig a nyelvhasználat szempontjából. Áradó költőiség jellemzi a szöveget, melyet Imreh András fordításában ismerhetünk most meg. Federico Garcia Lorca zenei és képzőművészeti tehetség is volt. Darabjait Magyarországon eddig inkább a független színházak játszották, a hagyományos kőszínházak nem érdeklődtek különösebben irántuk.


Zsámbéki Gábor Lorcát a magyar irodalomban Radnótival hasonlította össze, szerinte mindkettejük műveinek olvasásánál meghatározó haláluk története és annak körülményei. Nagyon érdekes tény, hogy Lorca 1931 augusztus 19-én fejezte be a több helyen Öt év múlva címmel szereplő művet, és pontosan rá öt évvel, 1936. augusztus 19-én ölték meg. A darab azonban nem a halálról szól, hanem egy szerelem történetéről.

lorca23


A színházban jelenleg a próbafolyamat kétharmadánál járnak.


A darab főhősének, a Fiatalembernek öt évet kell várnia, hogy feleségül vehesse menyasszonyát. A várakozás örömteli a számára, mert így a valóság nem zavarja álmodozásában.

Öt év múlva a Menyasszony lakásán zajló találkozás szakítással végződik, és a Fiatalember a Gépírólány korábban elutasított szerelmében keresi „célját vesztett” szerelmének új tárgyát. Különös szereplők (a Halott Fiúcska, a Döglöttt Macska, a Próbababa, Harlekin, a Bohóc, a Sárga Maszk, a Visszhang) teremtenek jelenlétükkel szürreális világot a Fiatalember története köré. A darabban összemosódik múlt, jelen és jövő, valóság és képzelet. A Fiatalember életének képei. Vagy csupán a képzelet műve az egész, és az Idő is megállt? – teszi fel a kérdést a darab ismertetője.

lorca7


Az első felvonásban a Fiatalember szerepében Dér Zsolt uralja a színpadot, meggyőzően alakítva az álmodozó, magánakvaló férfit, akit tökéletes ellentéte, a minden lében kanál jóbarátja (Bányai Kelemen Barna) semmilyen trükkel sem tud kimozdítani a való életbe. A belé reménytelenül szerelmes gépírólány (Pálmai Anna) hiába ostromolja szerelmi vallomásaival, őt semmi nem tudja kizökkenteni a távoli jövőben szerinte bekövetkező biztos boldogságról való ábrándozásból. A gépírólány a jelenet végén inkább elhagyja a házat, nem tud ennek a reménytelen szerelemnek a kínjaival tovább együtt élni.


Az első felvonás alatt beigazolódik az, amit a rendező Lorca nyelvének költőiségéről, rendkívüli szépségéről mondott. Megtudhatjuk például, hogy milyen színe van az emlék szónak. Már itt feltűnik a Halott Fiúcska, és Zsámbéki Jakab a színészeket megszégyenítő szövegtudással és átéléssel játssza a temetése előestéjén a másnaptól rettegő kisfiút.

lorca3

A második és a harmadik felvonás mind műfajilag, mind a történet vezetése szempontjából felborítja az első felvonásban látottakat, és sok érdekes fordulatot ígér. A darab megtekintésekor bizonyosan el kell szakadnunk az időről alkotott elképzeléseinktől, és hagynunk kell sodortatni magunkat a történésekkel.


Lorca, akiről Buñuel azt írta, hogy ő maga, az ember volt a remekmű, különleges színházi világot alkotott ezzel a darabjával, amelyet már csak azért is érdemes megnéznünk, mert a magyar színházi életben ritkaságnak számít a költői, szürrealista művek bemutatására tett kísérlet.


Rácz Anna


A fotók forrása a Youtube.

central_szinhaz_love_letters_r

2019.09.18

Október 3-án a Love letters című felolvasószínházi sorozat nyitja az új évad premierjeinek sorát.

ujvideki-szinhaz-uj

2019.09.18

A színház olyan szerzőket és alkotókat kíván meghívni a következő négy évben, akik fiatal koruk ellenére már bizonyítottak saját területükön. Az idei évadban négy bemutató várható.

zentai_magyar_kamaraszinhaz_r

2019.09.17

A Zentai Magyar Kamaraszínház hat bemutatóval készül az új évadra, a darabok között drámák és mesefeldolgozások is vannak.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma