2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.03.07

„Kaptam egy lehetőséget a Vígszínház igazgatójától, Eszenyi Enikőtől, hogy dolgozzam a házi színpadon. Pont egy nehezebb korszaka volt az életemnek, és azt éreztem, hogy József Attila ebben az időszakban társ, és nagyon közel került hozzám az élete, embersége, hullámai és természetesen a versei” – mondta Vecsei H. Miklós a Mondjad, Atikám! című önálló estjéről, melyet március 7-én a Veszprémi Petőfi Színházban mutat be.

Vecsei
Mondjad, Atikám!
Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Mint mondta, nem áll távol öntől, hogy írjon, de magának még nem írt szerepet.

Eszenyi Enikő biztatott, hogy készítsem el, így elkezdtem írni, majd rendezni. Amikor már majdnem teljesen kész volt, akkor Marton tanár úr mindennap bejött, megnézte, véleményezte, végül elkészült a Mondjad, Atikám! című önálló estem.

Gyerekként gyakran járt Veszprémben.

Gyerekkoromban minden nyaramat Káptalanfüreden töltöttem a dédapám által épített kőházban, amit a mai napig látogatunk. Amikor kicsit nagyobbak lettünk a testvéreimmel, gyakran bebuszoztunk Veszprémbe. Később többször voltam színházban, hogy megnézzem nagyon jó barátomat, Trokán Annát a színpadon.sztalker2-768x529
Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila
Fotó: Sztalker Csoport

Több fontos projektben is benne van, amelyek erősen kötődnek a színházhoz.

Ifj. Vidnyánszky Attilával és Kovács Adriánnal van egy alkotói triónk, a Sztalker Csoport. Ez egy képzeletbeli társulat. Bárhol, bármilyen munkát végzünk, azt a csoport szellemiségében tesszük. Erre azért van szükség, hogy a művészetünk ne széttartó legyen, hanem mindig egy irányba mutasson, egy általunk meghatározott ars poetica irányába.

A csoporton belül két mellékág is található.

Az egyik a Sztalker Suli, ami tudatos jelenlétet oktató színi iskola minden évben 80 gyereknek. Ezt már hat éve csináljuk. A másik a Poket zsebkönyvek projekt, aminek Grecsó Krisztián az irodalmi vezetője. Az a missziónk, hogy régi kóla automatákat felújítva prémium minőségű zsebkönyveket értékesítünk. Tavaly április óta több mint hetvenezer könyvet vettek ki ezekből az automatákból. Minden várakozásunkat felülmúlja ez a szám. Rengeteg vidéki városból jelentkeznek, hogy szeretnének ilyen automatát, többek között Veszprémből is.

Hogyan látja magát öt-tíz év múlva?

Szeretnék tovább dolgozni a Sztalker Csoporttal. Nagyon fontos az is, hogy lássam egyesével, hogy a suliból kilépő gyerekeknek van útjuk és van kellő önismeretük az élethez. Szeretném, hogy minden nagyvárosban megjelenjen a zsebkönyv automata. Magánéletileg már nem vagyok ennyire tudatos, ott inkább sodródom. Minden időmet a színházban töltöm, abszolút hivatásként kezelem. Nagyon hiszek abban, hogy ez tud adni és segíteni az embereknek. Amikor nem színházzal foglalkozom, mindig azt érzem, hogy valamit rosszul csinálok.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

Kepzelt_riport_egy_amerikai_popfesztivalrol

2019.07.18

Perjés János, a Spirit Színház alapítója társulatot épít több kiváló színésztársával. Célja több kortárs és klasszikus, magyar és nemzetközi darab bemutatása.

Banyavirag_proba

2019.07.17

A bukás hasznos, ha tanul belőle az elszenvedője. A színházi alkotás egyben kockázat is, soha nincs egyértelmű garancia a sikerre – véli Sebestyén Aba színész, rendező, aki az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a budapesti Radnóti Miklós Színházban színre vitt, 10 című előadásáért, amelynek színpadi szövegét Székely Csaba írta. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagját a maszol.ro kérdezte.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma