728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.12

Miközben a Magyar Nemzeti Balettintézet az új tehetségeket kereste a tavaszi felvételik alkalmával, az intézménybe járó növendékek is kitettek magukért. Az utóbbi hónapokban több nemzetközi verseny első díját is hazahozták, a Tavaszköszöntő című házi előadáson is sikerrel adtak számot tudásukról.

Magyar_Nemzeti_Balettintezet


Harmadik éve működik a Magyar Nemzeti Balett klasszikusbalett-előkészítője, ahol a tanulók tizenkét balettmester, a társulat jelenlegi és egykori táncosainak felügyeletével dolgoznak, Solymosi Tamás balettigazgató szakmai irányításával. A négy-tizenkét évesek korosztálytól függően hetente több alkalommal, reggel és este is gyakorolnak, modern tánc, sztepp, balett és karakter órák keretében.


Tavaszköszöntő című, a Berni úti próbateremben tartott, házi bemutatón három évfolyam ötvenöt növendéke lépett fel, sokuk már igazi spicc-cipőbe bújva, felnőtteknek készült táncműveket is bemutatva.

„Ezek az események, megmérettetések mindig fordulópontot jelentenek a gyerekek életében” – nyilatkozta Mráz Kornélia balettmester, aki a tavaly őszi New York OperaTúrára is elkísérte a kiválasztottakat. Merthogy a Magyar Nemzeti Balettintézet legjobbjainak a színpadi fellépés lehetősége is megadatik, legyen az az Erkel színházi Billy Elliot – a Musical, A diótörő vagy egy, a David H. Koch Színházban előadott produkcióban való részvétel.


tanzolymp_ruip_katica_r_600x552
Ruip Katica
Fotó forrása: szinhaz.org

A tizenkét éves Ruip Kati az egyik legrangosabb megmérettetést nyerte meg februárban. Erre a versenyre évente csaknem ezer, 10 és 25 év közötti fiatal nevez. A klasszikus/neoklasszikus tánc kategóriában elért első helyezéssel együtt járt, hogy Katica bemutatkozhatott a Theater des Westensben rendezett gálán is.


Katica – aki tízévesen kezdett el balettozni, hét év ritmikus sportgimnasztika után – A rosszul őrzött lányból Lisa szólójával és a Párizs lángjai női variációjával indult az erős mezőnyben, számos orosz és koreai versenyzővel együtt, akiknek teljesítményét a világ minden tájáról érkezett zsűri bírálta el. Végül a Párizs lángjaival, a frissen betanult és a felnőttekével megegyező, sok-sok forgást tartalmazó koreográfiával előzte meg negyvenöt kortársát – talán nem véletlenül, hiszen saját bevallása szerint is forogni szeret a legjobban.


duett-katica-szilrd-arany-fot-dsi-mariann-063de3
Fotó forrása: a Magyar Nemzeti Balettintézet Facebook-oldala

„A versenyeredmények nagyon fontosak, a megmérettetésre való felkészülés mindig előreviszi a növendékeket, még akkor is, ha épp nem nyernek. A fejlődés ilyenkor is szemmel látható” – mondta Radina Dace, akinek több tanítványa is kiemelkedő eredményt ért el az áprilisi, Bécsben rendezett VIBE-on.


Első lett Pákozdi Réka Zsófia a klasszikus balett Junior 1-kategóriában a Paquita című balettből bemutatott női variációval, míg Pásztor Lilit „a jövő tehetsége” címmel tüntették ki, a Dace által betanított Paquita női variáció, valamint a Vetési Adrienn által Celine Dion Ave Maria című, számára készített koreográfia előadásáért is.


Csató Málna, Porkoláb Cecília, Sutherland Mia és Stepanian Anna a kortárs csoport Junior 1-kategóriában a dobogó második fokáig jutott Vetési Adrienn Ends című munkájával, a koreográfus-mesternő betanításában. Az előkészítő/kezdő csoportból pedig Pollák Julianna és Kiss Lukács Márton a „balett mini duó” kategóriában ért el második helyezést Kiss Eszter mesternő felkészítésével a Csipkerózsika című balettből a Piroska és a Farkas-táncrészlettel.


Tavaszkoszonto
Fotó forrása: tanc.reblog.hu

Ezek a sikerek természetesen nem egyik napról a másikra születnek meg, hosszú folyamat eredményei, amelynek ha nem is kezdőpontja, de fontos állomása maga a felvételi. Csaknem nyolcvan gyermek adta be jelentkezését, akik közül harmincketten kezdhetik meg ősszel a tanulmányaikat. Innentől kezdve a gyakorlás, a szorgalom, a kitartás, a tehetség és egy kis szerencse dönt majd arról, kinek-kinek merre vezet az útja.


A cikk eredetileg az Opera Magazinban jelent meg.

Kulcsszavak:

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Csiby_Gergely_a_Gobbiban

2019.08.23

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Magyar Színház, amely tizenkét bemutatót tart a 2019/2020-as szezonban. A már korábban bejelentett új előadások mellett az évad végén még egy lesz: Dennis Kelly DNS (még munkacímű) darabja Horváth János Antal rendezésében.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

10

2019.08.22

Az intézmény tizenhárom bemutatót tart a 2019/20-as évadban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma