728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.05.18

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház 1995-ben kezdte meg működését, azóta jelentős szakmai- és közönségsikert aratott. A 2019-20-as évadban hét új bemutatóval, két felújítással és nyolcféle bérletsorozattal készülnek.

A_gyava_kistigris
Jelenet A gyáva kistigris című előadásból

Május 12-én került sor a Mesebolt Bábszínház idei évadjának utolsó bemutatójára, A gyáva kistigrisre. Hanna Januszewska meséje számtalan feldolgozást élt meg, a Mesebolt Bábszínházban ezúttal vegyes bábtechnikát igénylő előadás született, a bábasztal időnként dzsungelből rémisztő szörnyeteggé alakul át. Novák János zeneszerző zenéje felerősíti, kiemeli a bábok és a bábasztal által megteremtett dzsungel világát.


Első szeptemberi bemutatójuk Szálinger Balázs: Királyok könyve III-IV-V. című osztálytermi előadás kisiskolásoknak lesz, szintén szeptemberben kerül műsorra a Michael Ende: Lenka és a tündér című előadás a kamarateremben, óvodásoknak és kisiskolásoknak.


En_vagyok_en_Mesebolt_B.
Jelenet az Én vagyok én, te vagy te című előadásból

Felújítják a 2013-ban bemutatott Peter Bichsel-Szabó Borbála: Én vagyok én, te vagy te című kamaratermi előadásukat, a bemutató szeptemberben lesz.

Galuska László Pál: A háromágú tölgyfa tündérét októberben, a Pettson és Findusz pedig novemberben mutatják be. A 2011-ben bemutatott A kíváncsi kiscsikó – pöttöm színházi előadást januárban új szereplőkkel újítják fel.


A Lázár Ervin: Gyere haza, Mikkamakka című előadást Szenteczki Zita rendezésében tűzik műsorukra februárban. Bábelőadást készítenek Tamkó Sirató Károly verseiből óvodásoknak és kisiskolásoknak márciusban, az utolsó premier pedig májusban lesz Lili és a bátorság címmel, ehhez az előadáshoz drámapedagógiai foglalkozással is készülnek.


A Mesebolt Bábszínház szervezésében, pályázati támogatásból bábos ismereteket átadó előadás-, illetve foglalkozássorozattal várják a pedagógusokat, egyetemistákat. Bábos alkotótábort is rendeznek, a projekt eredményeit, az elkészült bábjátékokat pedig a Bábünnepen mutatják be.


Fotók forrása: meseboltbabszinhaz.hu

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

7271

2019.08.26

A dalt Hrutka Róberttel közösen jegyzi a színésznő.

Csiby_Gergely_a_Gobbiban

2019.08.23

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Magyar Színház, amely tizenkét bemutatót tart a 2019/2020-as szezonban. A már korábban bejelentett új előadások mellett az évad végén még egy lesz: Dennis Kelly DNS (még munkacímű) darabja Horváth János Antal rendezésében.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma