2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.14

A Pesti Magyar Színház június 12-ei társulati ülésén Zalán János igazgató értékelte az elmúlt évadot és ismertette a jövő évad programját. A színház erős évadot zárt, integrációs elkötelezettsége által segítette a nehézsorsú családokat és a fogyatékkal élőket egyaránt. A jövő évadra is változatos, minden korosztályt, de leginkább az ifjúság érdeklődését felkeltő előadásokkal várják a közönséget.

Zalan_Janos
Zalán János
Fotó: Juhász Éva

A Pesti Magyar Színház a 2018/19-es évadban 265 saját előadást tartott, 6 bemutató volt és 15 produkció maradt repertoáron. A színház látogatottsága, jegybevétele is jelentősen emelkedett. A megfizethető szinten tartott jegyár része a színház integrációs elkötelezettségének, amely így lehetőséget teremt a nehézsorsú családok, a fogyatékkal élők színházi élményhez jutásához. A színházi akadálymentesítés a Magyar Színház elhivatottsága. Az idei évadban április végéig összesen 94 előadást akadálymentesítettek látás- és hallássérültek számára. A jelnyelvi tolmácsoknak köszönhetően a siketek és nagyothallók havonta két előadáson jutottak teljes színházi élményhez.


Jelnyelvi_tolmacs
Takács Erika jelnyelvi tolmács
Fotó: Juhász Éva

A Pesti Magyar Színház elindította a Hadd Üljek Melletted! – röviden, HÜM – elnevezésű programot, ennek keretében idén 259 nehéz sorsú néző jutott el színházba. A Lázár Ervin Programnak köszönhetően pedig 1650 diák volt a Magyar Színház vendége, sokan közülük életükben először jártak színházban.


A színházi integrációs koncepció része a társulat színházpedagógiai programja. Jelenleg hét előadáshoz kapcsolódik foglalkozás, amelyek az előadásban felmerülő életkori problémákra fókuszálnak, alapvetően döntési helyzetekre épülve kínálnak színházi jellegű szerepjátékot és közös gondolkodást. A foglalkozásokon összesen 8961 diák vett részt, 1400 fővel több, mint tavaly.


A 2019-2020-as évad első bemutatója szeptember 28-án Carlo Goldoni–Deres Péter–Vidovszky György: Pinokkió című zenés robotjáték lesz Vidovszky György rendezésében. Horváth Illés viszi színre októberben a Deres Péter–Horváth János Antal–Horváth Illés: W.H.O. című előadást. A Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai, ahogyan azokat Becky Tatcher elmeséli című szerelmi vallomást Varga Éva rendezi majd. Novemberben kerül bemutatásra Halasi Dániel rendezésében Dennis Martin A kincses sziget című musicalje. Decemberben tűzik műsorra Kosztolányi Dezső Pacsirtáját Paczolay Béla rendezésében.


Takacs_GEza
Takács Géza
Fotó: Juhász Éva

Januárban mutatják be Jonathan Swift–Horváth János Antal: Gulliver című zenés világjárását, rendező: Szabó K. István. Miro Miro Gavran: Fagyi – nyolc szelet élet című ifjúsági előadását Perényi Balázs viszi színre. Márciusban Eperjes Károly rendezi meg Shakespeare: Rómeó és Júliáját. Izgalmasnak ígérkezik a PMSZ 2.0 digitális színház című interaktív, digitális gyermekszínházi produkció.


A Pesti Magyar Színház két produkciót is befogad a jövő évadban, Fabók Mariann: A halhatatlanság országa című népmeséjét bábokkal, rendező: Fabók Mariann és Tóth Réka Ágnes: Így viszik át – Nyáry Krisztián írásai alapján című irodalmi szerelem-szkeccsét Erdeős Anna rendezésében.


A társulat szavazatai alapján a Farkas-Ratkó vándorgyűrűjét Takács Géza kapta. A Pesti Magyar Színház által 2003-ban alapított Főnix-díját Soltész Bözse és Telekes Péter nyerte el. Az igazgatóság döntése szerint a Főnix-különdíjat Filepné Madarász Viktória kelléktár vezető kapta.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Kepzelt_riport_egy_amerikai_popfesztivalrol

2019.07.18

Perjés János, a Spirit Színház alapítója társulatot épít több kiváló színésztársával. Célja több kortárs és klasszikus, magyar és nemzetközi darab bemutatása.

Banyavirag_proba

2019.07.17

A bukás hasznos, ha tanul belőle az elszenvedője. A színházi alkotás egyben kockázat is, soha nincs egyértelmű garancia a sikerre – véli Sebestyén Aba színész, rendező, aki az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a budapesti Radnóti Miklós Színházban színre vitt, 10 című előadásáért, amelynek színpadi szövegét Székely Csaba írta. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagját a maszol.ro kérdezte.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma