2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.07.08

A romániai színházakat sújtó anyagi nehézségek ellenére mozgalmas évadot zárt július 8-án a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A 2018/2019-es évad mérlegét nyolc bemutató, valamint az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hatodik kiadásának megszervezése alkotja.

14690-kamsz_a_velencei_kalmar_bi-5214
A velencei kalmár


A nagyteremben A velencei kalmár című előadást, a stúdióban és nagytermi stúdióelőadásként pedig az Under Construction, a (Lát)hatatlan, a Nóra, a Las Meninas, a ZsoldosokCorneliu Seghedi gyengéd érintése, a Concord Floral, valamint a bukaresti Nottara Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukcióját, a Jónást játszották.


Tompa Gábor igazgató elmondása szerint a kolozsvári színház a most záruló évadban fokozott figyelmet fordított a 2017-ben útjára indított, a fiatal rendezők számára meghirdetett pályázatok nyertes előadásainak színre vitelére. A négy nyertes pályázat közül 2019-ben három előadás bemutatójára került sor.


evadzaro
Tompa Gábor


Az évadban a társulat kolozsvári székhelyén játszott 140 saját előadását, valamint a vendégelőadásokat összesen 21.038 néző tekintette meg, a fesztiválokon és vendégjátékokon pedig további 1322 néző előtt játszott a társulat. Az Interferenciák Fesztivál keretében műsorra tűzött 25 előadás közönségével kiegészülve a kolozsvári színháznak a 2018/2019-es évadban összesen 28.358 nézője volt.


A társulat a zsúfolt program mellett számos rangos fesztiválmeghívásnak is eleget tett. A sepsiszentgyörgyi városnapokon való szereplést megelőzően az Illegitim című előadás október folyamán három színházi fesztivál programjában is szerepelt. Október elején a szatmári Tranzit Feszten mutatta be nagy sikerrel az előadást a társulat.


14371-ilegitim_prb_bi-2035
Illegitim


Ezt követően a kolozsvári Nemzeti Színház által szervezett Kolozsvári Nemzetközi Találkozások fesztivál programjában szerepelt az Illegitim, majd a bukaresti Nottara Színház szervezésében sorra kerülő FESTin pe Bulevard fesztiválra utazott, ahol a legjobb előadásnak járó díjjal jutalmazták, Bács Miklós pedig a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el Viktor szerepének megformálásáért.


A Romániai Színházi Szövetség (UNITER) idei gáláján Tompa Gábornak ítélték oda a 2018-as év legjobb rendezéséért járó díjat A velencei kalmár című előadás színreviteléért.


A már hagyományosnak számító előadáscsere keretében ebben az évadban A velencei kalmár és a Homemade című előadásokkal vendégszerepelt a kolozsvári színház a budapesti Vígszínházban, míg a Vígszínház társulata A testőr és A Pentheszileia Program című előadásait vitte el Kolozsvárra.


14929-nora__012bir_9709
Nóra


A 227. évadot a színház a 10. Kolozsvári Magyar Napokon való részvétellel indítja augusztusban, ahol ez alkalommal két előadást tekinthetnek meg az érdeklődők: augusztus 20-án a Nóra lesz műsoron a stúdióteremben, augusztus 21-én pedig A velencei kalmár című előadás látható a színház nagytermében.


„A 2019/2020-as évadban várhatóan hat bemutatóra kerül sor. Az új évad első bemutatójának előkészületei már zajlanak, Eszenyi Enikő Frank Wedekind Lulu című művét állítja színpadra. A bemutató tervezett időpontja szeptember 6. Emellett a következő évad kiemelkedő eseménye lesz az Európai Színházi Unió 18. Fesztiváljának megszervezése, melyre tizenegy év megszakítás után Kolozsváron kerül sor 2019. november 20-30. között. A fesztiválon az Unió tizenhét tagszínházának előadásai kerülnek bemutatásra” – jegyezte meg a Tompa Gábor, a színház igazgatója.


Forrás és fotók: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Kepzelt_riport_egy_amerikai_popfesztivalrol

2019.07.18

Perjés János, a Spirit Színház alapítója társulatot épít több kiváló színésztársával. Célja több kortárs és klasszikus, magyar és nemzetközi darab bemutatása.

Banyavirag_proba

2019.07.17

A bukás hasznos, ha tanul belőle az elszenvedője. A színházi alkotás egyben kockázat is, soha nincs egyértelmű garancia a sikerre – véli Sebestyén Aba színész, rendező, aki az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a budapesti Radnóti Miklós Színházban színre vitt, 10 című előadásáért, amelynek színpadi szövegét Székely Csaba írta. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagját a maszol.ro kérdezte.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma