NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.30

A Csiky Gergely Színház társulata 11 új előadással készül a 2019/2020-as évadra, amelynek ősztől már a felújított intézmény helyszín ad otthont.

20190531fulop-peter-a-kaposvari-csiky3
„Nagy utat tettünk meg 2016 novembere óta, amikoris ki kellett kiköltöznünk a színház épületéből,
mert megkezdődött a felújítás" – mondta Fülöp Péter, a színház igazgatója
Fotó: Talán Csaba

Az elmúlt két és fél évben 40 új bemutatót tartottak, 909 előadást játszottak – ebből 142-t házon kívül – , és 23 fesztiválon vettek részt. Az új épületben a magyar színházi élet meghatározó tagjává szeretnének válni, és színház-cirkuszi- és balettelőadásokkal, divatbemutatókkal és kiállításokkal tervezik bővíteni a színház repertoárját. Cél a százezres látogatószám elérése, ezért elindítottak egy mecenatúra programot, melyhez elsőként a Schneider Autóház és a Saxoo London csatlakozott.

15578112_1539158202777905_377807719722281740_o
Az eredeti épület, a felújítás előtt

A jövő évadban a társulat új tagokkal bővül: négy fiatalt a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatói közül szerződtettek, Voith Ági, Szalma Tamás, Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett is csatlakoznak a társulathoz, melyhez egy év szünet után visszatér Hüse Csaba. Az évadnyitó díszelőadást, a Csiky Gergely Buborékok című darabját Vidnyánszky Attila rendezte, de szintén látható lesz Peter Stone: Sugar – Van aki forrón szereti, Csehov: Cseresznyéskert és Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című darabja is.


Csiky_Gergely_Buborekok
Jelenet a Buborékokból


A Kamara teremben Tasnádi Csaba a Kartonpapát állítja színpadra, míg Ilja Bocsarnikovsz Tolsztoj: Legenda a lóról című darabjával, Horváth Illés pedig a Kean, a színésszel készül. A következő évadban is lesznek gyermek, ifjúsági és pöttömelőadások, látható lesz A padlás, a Tüskevár és a Bob és Bobek feldolgozása is.

Még az idei év nyarán debütál két koprodukció: Török Tamás Dámák című darabja, valamint Szalma Tamástól az Ügyes kis hazugságok.

central_szinhaz_love_letters_r

2019.09.18

Október 3-án a Love letters című felolvasószínházi sorozat nyitja az új évad premierjeinek sorát.

ujvideki-szinhaz-uj

2019.09.18

A színház olyan szerzőket és alkotókat kíván meghívni a következő négy évben, akik fiatal koruk ellenére már bizonyítottak saját területükön. Az idei évadban négy bemutató várható.

zentai_magyar_kamaraszinhaz_r

2019.09.17

A Zentai Magyar Kamaraszínház hat bemutatóval készül az új évadra, a darabok között drámák és mesefeldolgozások is vannak.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma